eSimo-valmennus, viikot 20-23: Nyt sen kehityksen huomaa!

Yksi varma merkki siitä, että syksy on vauhdissa, on kummallinen ajan hupeneminen ja nopeutuminen – syyskuu on kohta ohi ja tässä on hädin tuskin ehtinyt sopeutua luentojen ja työvuorojen rytmiin, blogipäivitysten jäädessä kokonaan rappiolle. Tämän treenipostauksen sentään muistan tehdä ja sen myöhästyminen muutamalla päivällä johtuu siitä, että onnistuin puolimaraton-harjoitteluni loppumetreillä nappaamaan flunssan. Taudin ajoitus oli sikäli hyvä, että harjoittelu alkoi muutenkin keventyä (sairastuin tämän viimeisen tehokkaamman viikon loppupuolella), mutta vielä ehtii hyvin parantua lokakuun 8. päivän puolimaratonille. 

Tämän jakson aikana iskikin yhtäkkiä tajuntaan se, että se juoksu on ihan kohta! Pitäisikö huolestua, onko kunto kehittynyt riittävästi? Mietitään sitä tämän postauksen aikana. 


Treenit

Tiistain maltillisen reippaat lenkit

Neliviikkoisen jakson ensimmäisellä viikolla juoksin 30 minuuttia tutulla tiistailenkin sykealueella 168-180. Toisen viikon tiistaina lenkin pituus oli 45 minuuttia ja oli selvästi helpompaa kuin ennen pysyä vaaditulla sykealueella, vaikka joutuikin välillä vielä kävelemään. Kolmannen viikon 50-minuuttinen lenkki oli yksi koko treeniohjelman kevyimpiä ja sujuvimpia; sain vahtia enemmänkin omaa juoksuintoa kuin sykerajoissa pysymistä. Viimeisen viikon tiistailenkki meni juoksumatolla polvileikkauksesta toipuvaa Allu-koiraa vahtiessa. Ymmärrän nyt hyvin, miksi ihmiset laittavat Youtuben tai tv-ohjelman pyörimään juoksumattotreenin ajaksi. Ajatus vajaasta tunnista paikallaan polkien oli todella puuduttava, mutta Disney+ -sarjan katsominen sai ajan kulumaan vähän mukavammin. 


Torstain lyhyemmät kevyet lenkit + vedot

Tällä jaksolla torstain kattauksessa vuorottelivat 30- ja 35-minuuttiset aerobiset lenkit, joiden perään juoksin tutut kolme kappaletta 20-sekuntisia vetoja. Toisen viikon torstailenkki oli aivan erityisen kevyt, vaikka kävin juoksemassa työvuoron päätteeksi! Töistä suoraan lenkkeily mahdollisti uuden reittikokeilun Otarantaa pitkin niemen ympäri. Tuloksena oli siis kaikin puolin virkistävä lenkki, kun jalat kulkivat kevyesti ja sai katsella uutta, kaunista maisemaa. Kolmannen viikon torstai osoitti kahden sitä edeltäneen riemastuttavan kevyesti menneen lenkin jälkeen, ettei kehityssuunta voi olla ihan koko ajan ylöspäin, vaikka edistystä tapahtuisikin; meno oli vähän raskaampaa taas, mutta en antanut sen masentaa. Viimeisen viikon kilsamäärä 4,29 yllätti positiivisesti; en ole koskaan ennen ehtinyt 35 minuutin kevyen pätkän ja vetojen aikana noin kauas. 


Lauantain teholenkit

Ensimmäisellä, kevyemmällä viikolla lauantain ohjelmassa oli verryttelyjen lisäksi vain 15-minuuttinen pätkä siihenastisiin lauantailenkkeihin verrattuna vähän kovemmilla sykkeillä. Kovalla alueella pysyttely oli helpompaa kuin porrasta matalammalla alueella. Seuraavalla viikolla oli vuorossa 35 minuuttia sillä reippaalla alueella, jolla on vieläkin vähän haastavaa pysyä. 

Kolmas viikko osoitti, etten ole vieläkään onnistunut selättämään kilsavetoja; niitä olisi pitänyt tehdä viisi kappaletta vauhdilla 7:15, neljän minuutin kävelypalautukset välissä. Päivän sääennuste näytti hyvin epävakaalta, joten löysin yllättävän vaivalloisesti silloisesta sijainnistani Ylöjärveltä kuntosalin, jonne pääsi vierailemaan kertamaksulla ilman, että piti saman tien myydä sielunsa kuntosalijäsenyydelle. Juoksumaton vauhdinmittaus ei varmaankaan ollut tarkimmasta päästä (en oletakaan näin minkään juoksumaton kohdalla), joten päädyin ehkä juoksemaan liian kovaa ja siksi hyydyin jo kolmannella vedolla. Tietysti olisi ollut parempi saada tehtyä kaikki harjoituksen mukaiset vedot, mutta olen huomannut, että vaikka viime aikoina olen tehnyt tavoitteellista treeniä ohjelman mukaisesti, on myös "mikä tahansa liike on parempi kuin ei mitään" -ajatus päässyt vahvistumaan kovasti kuluneiden kuukausien aikana. 

Viimeisen viikon lauantailenkki oli reipas 45-minuuttinen alku- ja loppuverryttelyineen. Tälläkin lenkillä kerätty kilsamäärä pääsi yllättämään – 7 kilometriä tuossa ajassa on itselleni paljon!

Lenkkimaisemana ylöjärveläinen kuntosali.

Sunnuntain 2 h kävelyt 

Ensimmäisellä, kevyellä viikolla sunnuntaikävely oli ohjelmasta kokonaan pois. Seuraavana sunnuntaina kävelin tavanomaisen reittini kotoa töihin ja kahteen tuntiin mahtui sillä kerralla pilkulleen tasan 10 kilometriä. Kolmannen viikon lopulla olin käymässä vanhemmilla Ylöjärvellä, jolloin lenkki suuntautui heidän kotikonnuilleen. Viimeisellä viikolla oli tarkoitus kävellä oopperan matineanäytöksestä kotiin, mutta heräsinkin viime sunnuntaina flunssaiseen aamuun. Kyllä harmitti, kun en päässyt keräämään Kontu-kilsoja!

Runsaan kartanolla Lempiäniemessä.

Viikkojen kilometrit

Viikolla 20 10,7 km, viikolla 21 25,1 km, viikolla 22 23 km, viikolla 23 17,3 km. Sisältää sunnuntaikävelyt.

Kuntosaliharjoittelu

Jatkoin viime treenijaksolla keksimääni rytmitystä, jossa kävin tekemässä maanantaisin vain yläkehon treeniä ja keskiviikkoisin koko ohjelmaa. Alan suoraan sanottua jo vähän tympääntyä, kun samaa ohjelmaa on tehty huhtikuusta asti, mutta kohtahan tässä sopivasti treenikausi loppuu ja voin teettää itselleni uuden ohjelman. Kehonhuolto

Kun pitkä kävelylenkki oli ensimmäisen viikon sunnuntaina ohjelmasta pois, kävin sen tilalla yin-joogatunnilla. Selkäni oli ollut hieman kipeä viime jakson lopulla, mutta tällä joogatunnilla sain tehdä jo kaikkea normaalisti. Kävin toisellakin yin-joogatunnilla viime viikkojen aikana, mutta muuten kehonhuolto on sekä ryhmäliikunnassa että omatoimisesti päässyt taas unohtumaan, täytyy myöntää. Lenkkipäivinä olen kyllä muistanut yleensä venytellä. Jalkojen kunto: 

Jalat ovat kyllä saaneet tuntea nahoissaan sen, että nyt juostiin isoimmat viikkokilsat ja kovimmat treenit tämän koko valmennusohjelman aikana. Rasitus on kuitenkin pysynyt, kuten tähänkn asti, niissä rajoissa ettei ole tarvinnut jättää lenkkejä väliin kipeiden jalkojen takia. Voimaa on tullut jalkoihin taas selkeästi lisää ja lihakset tuntuvat vähän eri mallisilta kuin keväällä tätä urakkaa aloittaessa. Se on hirveän mukavaa huomata! Lihasten lisäksi myös energia tuntuu olevan ihan uudella tasolla. Käveleminen ihan vain asioita hoitaessa tuntuu virkeämmältä ja joustavammalta, ja rasitusmäärät tuntuvat kaiken kaikkiaan pienemmiltä. Eiköhän treeni ole siis mennyt perille!


Ekstraa lopuksi: 

Niin hyvin kuin juoksutreeni onkin toiminut huhtikuusta tänne asti, on lievä tylsistyminen hiipinyt kuntosaliharjoittelun lisäksi tähän treenirytmiin kokonaisuudessaan. Onkin siis juuri sopiva hetki päästä kohta juoksemaan se puolimaraton ja tehdä sitten jotain muuta kuin tavoitteellista juoksutreeniä loppusyksyn ja talven ajan. Keksin varmasti tekemistä kuntosaliohjelman päivittämisestä ja monista ryhmäliikuntatunneista, jotka ovat olleet liian intensiivisiä juoksuharjoittelun lomassa tehtäviksi. 

Kerroin täällä blogissa myös siitä, kuinka löysin The Conqueror -virtuaalihaasteet ja harjoituslenkkini ovat nyt vieneet minua Keski-Maan kartan halki. Vaikka haasteiden tarkoituksena on tuoda maailman hienoja reittejä ulottuville ilman lentolippujen hankkimista, olen hiljalleen innostunut ajatuksesta päästä kokemaan noita kuuluisia reittejä ehkä joskus paikan päällekin. Muun muassa Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitistä (joita on oikeastaan muutama erilainen) kuulee paljon. Idea ei ole vielä päässyt kovin pitkälle, mutta kukaties liikuntaharrastukseni tavoitteina on joskus jotain muutakin kuin juoksutapahtumia... Pimenevässä syksyssä on mukavaa tehdä suunnitelmia tai suunnitelman alkuja tulevalle. 

Lähitulevaisuudesta nyt sen verran, että kolmen viikon päästä teen viimeisen treenipostauksen tähän sarjaan! Siihen mennessä on Tampereen puolimaraton juostu ja yksi viikko ehditty jo palautuakin. Uskomaton juttu!

LOTR-haaste inspiroi nyt myös lukulistaani; oli pakko päästä jälleen kerran hobittien matkaan tuhoamaan Sormusta.


Kommentit