Top 10 keinoa selvitä syksystä

Jos ehdin luulla, että alkava syksy tuntuisi vähemmän ärsyttävältä nyt, kun pääsin aloittamaan todella innostavat yliopisto-opinnot, niin olin väärässä. Ei auta kuin hyväksyä identiteettini lähes irrationaalisen tason syksynvihaajana ja keksiä keinoja tehdä inhokkivuodenajasta vähemmän rasittava koettelemus.

Ai että mikä on minun ongelmani syksyn kanssa? Luulisin, että se tiivistyy päivä päivältä lisääntyvään pimeyteen. Kroppani on hyvin valolle reaktiivinen; keskikesällä on muutaman viikon ajanjakso, jolloin nukun tuskin ollenkaan, koska pääni mielestä ulkona on päivä ympäri vuorokauden eikä silloin voi nukkua (sitä ei voi juksata edes pimennysverholla) ja valon vähentyessä vuoden loppua kohti energiataso laskee samaa tahtia. En voi myöskään syksyisin olla huomioimatta, kuinka märkää ja rumannäköistä ulkona on, ja on ihan turha hehkuttaa sitä parin päivän mittaiselta tuntuvaa ruska-aikaa.

Ei kannata kuitenkaan jäädä kieriskelemään syysinhoonsa, vaan keksiä ratkaisuja tilanteeseen. Näillä keinoilla minä henkilökohtaisesti selviän syys-, loka- ja marraskuusta:

10. Haali juoksutapahtumia keväälle
Kuraiselle lenkkipolulle tulee lähdettyä vähän innokkaammin, kun asettaa itselleen oikein näyttävän tavoitteen juoksutapahtuman muodossa. Tapahtumissa on upea tunnelma ja niistä löytyy yleensä matkoja kympistä tai jopa viidestä kilometristä alkaen, joten maratonille ei ole pakko jaksaa lähteä. Sinkoa fyffet ilmoittautumislomakkeen mukana ja merkkaa Suuri Päivä isoilla kirjaimilla kalenteriin, niin piinallisen tylsät syksyiset viikot muuttuvatkin innostavaksi treenijaksoksi!

Itseltäni löytyy kevään kalenterista nyt ainakin Helsinki10 (25.4.), Helsinki City Run (16.5.) ja Helsinki Half Marathon (6.6.).

9. Hanki sateenvarjo, josta tykkäät
Luulisi, ettei rankkasateen sattuessa hirveästi mikään piristä, mutta jos kerran joutuu sateenvarjonsa aukaisemaan, niin olkoon sellainen, mitä esitteleekin mielellään! Omani on suuri ja kirkkaanpunainen lähinnä siksi, että Kill Bill -elokuvahahmo Elle Driverilla on samanlainen hyvin ikonisessa kohtauksessa.


8. Ota vetiset lenkkikelit hyvänä tilaisuutena panostaa juoksun tukiharjoitteluun
Jos joskus voisi kuvitella vähän vähentävänsä viikoittaista lenkkien määrää ja tekevänsä sen sijaan lihaskuntoa ja kehonhuoltoa, niin marraskuuta parempaa tilaisuutta ei olekaan. Kuntosalilla tai omassa kodissa ei koskaan sada tai tuule! Koska ulkolenkkeily syksysäillä tulee olemaan minulle tänä vuonna ihan uusi juttu, otan pehmeän alun ja käsken itseni lenkille vain kahdesti viikossa tähänastisen kolmen sijaan, mutta kolmannen lenkin paikalle tulee jotain muuta. Olen juuri liittynyt Unisportin asiakkaaksi ja kokeilenkin ryhmäliikuntavalikoimasta seuraavien viikkojen aikana jotain lihaskuntopainotteista, jotta tulisi kasvatettua vähän voimaa tähän lihaksettomaan ruhoon.

7. Omista ainakin parit kivat villasukat
Ei ole mitenkään sattumaa, että villasukista jauhetaan aina kotoisan tunnelman yhteydessä. Värikkäät villasukat piristävät oloa, kun ulkona on tylsän näköistä. Ja ovathan ne lämpimätkin.


6. Aloita hyvä kirja
Kirjan lukeminen on rentouttavaa ja tunnelmallista ja joskus henkisesti kasvattavaakin säällä kuin säällä ja sopii erityisen hyvin niihin hetkiin, kun ei haluaisikaan pistää nenäänsä ovesta ulos. Jopa itsessään niin ärsyttävä sateen ropina sopii itse asiassa oikein mukavasti lukemisen taustalle.

Tämänhetkinen lukuprojekti, matkustelen aika usein viktoriaaniseen Englantiin.

5. Osta uusia juoksuvaatteita
Kylmenevät säät ovat loistava tekosyy täydentää juoksuvaatekaappia, miten ihania värejä uusista mallistoista saattaakaan löytyä... Itse asiassa tämän postauksen julkaisu venyi perinteisestä kuukauden 10. päivästä 13. päivään, koska halusin tähän mukaan uusimman tilaukseni Stadiumilta. Harmaammassakin säässä on vähän mukavampi lenkkeillä, kun näyttää omasta mielestään kivalta.

Kun tahdot ottaa kuvia vaatteista päälläsi, mutta kuvaajaa ei koskaan ole saatavilla.


4. Syö D-vitamiinia
Lisäravinteiden tarpeellisuudesta ollaan montaa mieltä, mutta se on vissi juttu, että aurinko on tärkeä D-vitamiininlähde ja sitä näkyy melko epäsäännöllisesti täällä Suomessa vuoden loppupuolella. Vaikka valittelinkin tämän postauksen alkupuolella syysväsymystä, niin tähän asiaan on tullut huomattava parannus, kun tajusin ryhtyä ottamaan D-vitamiinilisää. Ei ainakaan tee mieli nukkua ihan koko aikaa.

3. Litki teetä
En ole koskaan oppinut juomaan kahvia, mutta teen suhteen olen intohimoinen. Sitä menee kyllä ympäri vuoden, mutta mitä pimeämpi ja kylmempi on, sitä otollisempaa teenjuonnille minun mielestäni. Vihreä tee pitää virkeänä ja parantaa terveyttä, ja kaikki muunlaiset teet ovat ainakin lämpimiä ja hetkeen rauhoittavia. Minulle on kamalan tärkeää keittää kupillinen teetä heti päästyäni yliopistolta kotiin, ja rauhoittua sen äärellä kuluneen päivän menoista yksinolosta ja hiljaisuudesta nautiskellen.

2. Aloita uusi harrastus
Syksyssä on sentään se hyvä puoli, että silloin alkavat lukukausien lisäksi kaikenlaiset harrastustoiminnat ja voi keksiä itselleen jotain uutta kokeiltavaa. Itselläni kävi nyt kurjasti tämän asian suhteen, kun koelaulu ylioppilaskunnan kuoroon meni huonosti enkä päässyt läpi, joten täytyy vielä miettiä, miten saisin syksyyn mukaan jotain vastapainoa opinnoille. Henkisesti kaipaisin jotain muutakin kuin juoksua ja jumppaa.

1. Ajattele joulua!
Minähän en suostu ikinä kyynistymään siihen suuntaan, että joulu olisi pelkkää materialistista kulutusjuhlaa ja valtavaa stressaamista. Joulu on kaikista ihanin juhla, varsinkin siksi, että se osuu sopivasti valaisemaan pimeintä vuodenaikaa! Kyllä vaan, ihan aikuisena ihmisenä sanon, että selviän syyskuukausien yli ajattelemalla joulunviettoa – joulukonsertteja, lahjaideoita, perheen kanssa olemista ja lepoa kuluneen vuoden päätteeksi.

Kuuluuko jotain täältä listalta sinunkin syksyysi? Tai onko lukijoilla jotain ihan omia selviytymiskeinoja?

Kommentit

 1. Mainio osuma sunnuntaiseen syksyiseen vapaapäivään kun sääennuste näyttää koko päivälle sadetta. No, toistaiseksi ihan leppoisissa tunnelmissa lasten kanssa tutkitaan eilistä kirjastosta lainattua pinoa, inspiroidutaan parempia syyssäitä odotellessa ja nettikaupasta voisi tosiaan kliksutella täydennystä syys/talvilenkkivarustukseen. Olen kyllä kans tässä vähän jännän äärellä miten lenkkimotivaatio käyttäytyy syksyn pimetessä ja muuttuessa harmaaksi ja sateisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastosta lainattu pino on aina hyvä idea, peukut sille! Ja pysytellään me molemmat lenkkirutiinissa syksyn ja talven läpi – onhan se hyvä tietää, että huonoimpienkin kelien sattuessa on olemassa kuntosalit juoksumattoineen. ;)

   Poista
 2. Minä pidän kaikista vuodenajoista, mutta kyllä pimeyden lisääntyminen silti vähän ahdistaa. Olen huomannut, että lenkkeily jo itsessään aiheuttaa sen, että vuodenaikoja katsoo vähän eri silmin. Jos pääsee päiväsaikaan lenkille, huomaa, miten valoa löytyy pimeimpänäkin aikana vuodesta. Tuntuu, että se vähäinenkin valo lisää jaksamista.
  Tsemppiä syksyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä lenkillä näkee usein todella kaunista luontoa ja se piristää mieltä! Rakastan myös syksyisen, kostean ilman tuoksua ja raikkautta. Ainoa huono puoli siinä on, että kostealla säällä myös silmälasit huurtuvat helposti ja niistä en pääse eroon. :D

   Poista
 3. Kiva listaus. Villasukat kuuluu syksyyn, kuten myös teen lipittäminen. Tämä mieleisen sateenvarjon hankkiminen oli LOISTAVA idea. Ehkä minäkin hankin oman mielesien sateenvarjon enkä käytä "noloja" ja "vanhoja" sateenvarjoja enää. Otetaan syksystä ilo irti, vaikka väkisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos sait tästä hyvän idean! Oikein mukavaa syksyä, otetaan todellakin ilo irti. :)

   Poista
 4. Kiitos hyvästä vertaistuesta syksystä selviämiseen! Itselleni syksy (varsinkin loka-marraskuu) on juuri sitä vaikeinta aikaa, ja pimeydellä ja kylmyydellä on ehdottomasti suuri vaikutus tähän. Kun pimeä tulee aikaisin, niin ei jaksaisi oikein tehdä mitään illalla ja muutenkin kylmyys ja valon vähyys vie kaiken jaksamisen. Ihan eri juttu kuin kesällä, kun oli helppo lähteä vielä myöhään illallakin lenkille.

  Olen huomannutkin, että lenkille lähdön sijaan on usein tullut valittua mieluummin kuntosali. En tiedä, miten lenkki-into säilyy (vai säilyykö ollenkaan) syksyn edetessä, mutta koska itselläni ei ole sen suhteen suurempia tavoitteita, niin ehkä vain tyydyn tekemään jotain muuta innostavampaa.

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan sinun lenkki- ja muitakin kuulumisiasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi vuorostaan toimii vertaistukena minulle – on todella helpottavaa tietää, etten ole ainoa, jota syksy meinaa aivan totaalisesti laiskistaa!

   Kuntosali vaihtoehtona lenkille on tietysti erittäin passeli juttu; mieluummin pysyy liikkeessä keinolla millä hyvänsä kuin jää sohvalle lusmuamaan moneksi kuukaudeksi, koska lenkkeily ei juuri silloin innosta.

   On ollut kyllä hirveän mukavaa, kun on muuton ja kotiutumisen jälkeen ehtinyt taas melko säännöllisesti blogin ääreen, ja kiva tietää, että nämä lätinät kiinnostavat. :) Oikein mukavaa syksyä myös sinulle, kerro sitten kuulumisia että missä muodossa onnistuit pysymään liikkeessä pimeänkin osan vuodesta!

   Poista

Lähetä kommentti