Kun lenkille on pakko lähteä

Tämän päivän postausta motivoi nyt ennemmin yksinkertaisesti halu päästä kirjoittamaa monen päivän hiljaisuuden jälkeen kuin mitkään kovin syvälliset mietteet. Yhtä kysymystä on kuitenkin tullut mietittyä sekä tämän päivän että viime lauantain lenkeillä: kumpi on mahtavampi fiilis, se kun olet lenkillä innosta piukeana odotettuasi lenkkareiden sitomista koko päivän, vai se, kun olet lenkillä ja onnistut jatkamaan menoa, vaikkei olisi huvittanut lähteä edes ovesta ulos? Gallup, kertokaa mielipiteenne!

Muistan ainakin muutamaan kertaan täällä blogissa ihmetelleeni sitä, kuinka helppoa lenkkirutiinin pitäminen on ollut eikä juuri koskaan tunnu tahmealta lähteä juoksemaan. No, nyt olen tainnut mainita pariinkin otteeseen tämän syksyn kuluessa, kuinka rutiini pääsi hetkeksi lysähtämään, ja viime päivien lenkkejä on motivoinut puhtaasti onnistunut uudelleenaivopesu takaisin tapojen orjaksi. Vaikka lipsun silloin tällöin hyvistäkin rutiineista, niin nautin niiden tuomasta tasapainosta siinä määrin, että niihin on aina myös helppo palata. Ja pelkkänä pakkopullana juostu lenkki voi ihan hyvin olla yhtä hyödyllinen ja tehokas kuin sellainen, jota vauhdittaa hurmio.

Juoksussa ja ylipäätään liikkumisessa on kyllä sellainen aika pettämätön houkutin, että oli liikkeelle lähtiessä kuinka vastentahtoinen olo hyvänsä, olotila treenin loputtua palkitsee aina. Jonkun harvinaisen poikkeuksen tähän voi ehkä muodostaa joku sellainen tapaus, että ylirasittaa itsensä jättämällä palautumisen väliin todella raskaan treenin jälkeen, mutta muuten – onko kenellekään koskaan käynyt niin, että olisi jonain päivänä suurella vaivalla patistellut itsensä ovesta ulos lenkille, juossut, ja sitten miettinyt vielä perille päästyään, että "Olipas tyhmää käydä lenkillä!" En tietenkään tarkoita, että kaikki lenkit menisivät aina ihan täydellisesti putkeen, mutta voiko koskaan vähätellä sitä saavuttamisen tunnetta ihan vain siitä, että jaksoi lähteä motivaatiokadosta huolimatta? Minä ainakin ihan häpeämättömästi taputtelen itseäni selkään koko illan, koska uhmasin pimeää marraskuun iltaa!

Sellainen lyhyt miete siis tottumusten voimasta. Tähän loppuun vielä täysin irralliset kuulumiset parista projektista, jotka ovat olleet tekeillä tässä syksyn aikana ja ovat nyt vihdoin sellaisessa vaiheessa, että pystyn vähän kertomaan, mitä tuleman pitää.

Naisten Kymppi on varmaankin monelle tuttu liikuntatapahtuma, joka juostaan tai kävellään oman maun mukaan toukokuussa. Tapahtumaa edeltävinä kuukausina valittu ryhmä tavallisia tallaajia valmentautuu suoritukseen ohjatusti ja tuo kokemuksensa sosiaaliseen mediaan, ja sain tietää lokakuun lopulla, että minut valittiin hakijoiden joukosta tuohon porukkaan! Projektin nimi on Kympin Naiset, ja saan tietää siitä lisää ensi kuun puolella, kun kokoonnumme ensimmäisen kerran ja meille kerrotaan tästä kaikesta hiukan lisää. Ohjattu valmennus juoksua kohti on kyllä minun kohdallani tässä kohtaa erittäin tervetullutta!

Toinen asia, jonka laitoin vireille tarkkaan harkittuani, on munasolujeni lahjoittaminen. Lahjoitettuja munasolujahan on mahdollista antaa (tällä hetkellä yksityisillä klinikoilla, mutta pian myös julkisella puolella) heille, jotka toivovat lapsia, mutta eivät jostain syystä kykene siihen ilman apua. Tulen itse todennäköisimmin elämään täysin vapaaehtoisesti lapsettoman elämän ja munasoluni ovat näin ollen itselleni melko lailla turhia, mutta lähden nyt selvittämään, voisiko niistä olla jollekulle muulle hyötyä. Luovutuskelpoisuuteni ei siis ole vielä varmaa, mutta parin seuraavan viikon aikana se selviää. Jos projekti lähtee aluille, niin aion kirjoittaa sen jokaisesta vaiheesta tänne blogiin, vaikka se ei ihan liitykään tavanomaisiin kirjoitusaiheisiini. Tällainen asia kuitenkin mielestäni ansaitsee näkyvyyttä kaikkia mahdollisia kanavia pitkin.

Tässä kaikki tältä erää! Kuinka teillä on sujunut aktiivisten rutiinien pitäminen marraskuussa? Mikä saa teidän mielestänne lähtemään lenkille tai muuhun treeniin, vaikkei varsinaisesti huvittaisi? Entä onko lähtijöitä Naisten Kympille?

Kommentit

 1. Uijuijui, tuo Naisten Kymppi -juttu kuulostaa mahtavalta! Onnittelut mukaan pääsystä :) En ehkä malta odottaa postauksiasi asiasta! Myös tuo munasolujen lahjoittaminen kuulostaa mielenkiintoiselta, joskin en tiedä alanko itse olla jo liian vanha moiseen puuhaan :D Joka tapauksessa jään mielenkiinnolla odottelemaan infoa siitäkin.

  Omalle kohdalle ei vielä tämän uuden juoksukauden myötä ole (ja vanhoja kertoja en enää muista..) tullut tilannetta, ettei lenkille olisi huvittanut lähteä, joten en tiedä mikä siihen auttaisi. Omalta kohdaltani voinen sanoa, että jos joskus tulee olo, ettei sinä päivänä lenkille huvita syystä tai toisesta mennä, niin se on ihan ok ja menen sitten seuraavana. Yleensä siihen breikkiin on silloin jokin suht hyvä syy. Mutta en tiedä miten sitä pitäisi lähteä korjaamaan, jos moisia päiviä alkaisi kerääntyä monta putkeen.. Kauhulla odotan moista tilannetta ja toivon, ettei niin koskaan käy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Möh, tuolla "Naisten kymppi -jutulla" tarkoitin tietysti "Kympin Naiset -juttua", mutta se nyt lieni itsestäänselvää :D

   Poista
  2. Kiva kuulla, että kuulumisten jatkoseuranta kiinnostaa! :) En tiedä minkä ikäinen olet, mutta munasolulahjoittajan ikähaitari on 20-35 vuotta.

   Sekin on ihan validi pointti, että joskus on ok jättää lenkki väliin. Sellaisenkin olotilan on onneksi oppinut pitkään jatkuneen rutiinin ansiosta tunnistamaan, että milloin kroppa oikeasti pyytää lepoa. Omassa tapauksessa nyt on ollut kyse juurikin siitä, että vastentahtoisia päiviä on kerääntynyt niin monta putkeen, että järki tietää, ettei tässä ole kysymys rasituksesta vaan pääkopan tilasta. :D Osasin odottaa motivaatiokatoa pimeälle syksylle ja nyt kun sen on kohdannut, niin eipä se oikeastaan ole niin kauhean kamalaa. Kun jo parikin kertaa on patistellut itsensä ovesta ulos kiinnostuksen tasosta huolimatta, niin siitäkin tulee, toistelen tätä sanaa koko ajan, rutiinia. :D Sekin auttaa, että voin olla kohtalaisen varma siitä, että tämä motivaatiokato ei kestä kauaa. Varmaankin jo Kympin Naisten treenin alkaminen helpottaa tilannetta paljon, vaikkei siinä vaiheessa ole vielä hirveästi parempia kelejä kuin nyt!

   Poista
 2. Moi! Blogisi vaikuttaa tosi kivalta, samoin uudet projektit! Jään mielenkiinnolla seuraamaan. :)

  Itsellä tulee noita lenkkimotivaation katoamisia aina melko tasaisin väliajoin. Silloin taitaa eniten auttaa uuteen tapahtumaan ilmoittautuminen tai joku muu uusi juttu, kuten uuden lenkkireitin keksiminen tai uusien treenivaatteiden ostaminen. :D Onneksi näitä ei ole viime aikoina ollut, mutta hyvä tiedostaa että aina välillä niitä tulee ja menee. Eikä sekään ole loppujen lopuksi kovin paha juttu jos muutama lenkki jää joskus väliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat kyllä kaikki ihan loistavia motivaation palauttajia!

   Poista
 3. Ihailen sitä, miten olet jaksanut jatkaa lenkkeilyä edelleen! Itselläni lenkkeily on jäänyt oikeastaan täysin syksyn myötä. Pimeys ja kylmyys ovat vieneet kaiken motivaation ja jotenkin helpompi jättää lähtemättä vetoamalla pimeyteen ja ikävään säähän. Salilla on sentään tullut käytyä, mutta sielläkään en jaksa käyttää juoksumattoa tai muutenkaan tehdä mitään aerobista, vaan treeni painottuu siihen "perussaliharjoitteluun".

  Onnea tuosta Naisten Kymppi -jutusta! Mahtava juttu! :)

  Munasolujen luovutus kuulostaa myös mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä jutulta. Mielelläni luen myös tästä aiheesta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti