Top 10 teet

Kuulun Suomessa todella marginalisoituun vähemmistöryhmään, nimittäin teenjuojiin. En ole koskaan oppinut pitämään kahvista, mutta teen äärelle täytyy saada pysähtyä niin aamulla, luentojen välissä kuin illallakin, ja vaihtelua täytyy olla. Tunnen lievää epätoivoa niissä tyypillisen suomalaisissa tilanteissa, joissa teenjuojan vaihtoehtona on pelkästään Yellow Label. Teetä tulee litkittyä erityisesti syksyn pimeinä hetkinä, joten nyt on oivallinen aika listata kymmenen parasta teetä, minun makuni mukaan. Osa näistä on tiettyjä merkkejä, osa taas laajempia teen tyyppejä.

10. Twinings Apple, Cinnamon & Raisin Tea
Lista lähtee liikkeelle kausispesifisellä suosikilla. Ihan oikeaa jouluteetäkin on tietysti olemassa, mutta tämäkin on ihanasti joulun makuinen. Jostain syystä en ole löytänyt tätä kaupasta muutamaan vuoteen ja koinkin iloisen yllätyksen muutama päivä sitten, kun glögiostoksilla tulin vilkaisseeksi myös teehyllyä. Tätä listaa eteenpäin lukiessa voi huomata, etten ole erityisemmin mustan teen ystävä, mutta tämä laatu muodostaa poikkeuksen marraskuusta ainakin tammikuuhun asti.


9. Lapsang Souchong 
Savustettu musta tee, joka tulee Kiinan Fujianin maakunnasta ja Taiwanista. Kokeilin tätä siksi, että jossakin elokuvassa joku elegantti naishenkilö sanoi juovansa lapsangia, ja ymmärsin heti, miksi hän piti siitä. Savun maku on kotoisa teessäkin, vaikkei sitä ehkä heti uskoisi.

8. Pai Mu Tan
Kiinalainen valkoinen tee, jonka erityisyys liittyy jotenkin teenlehtien valintaan. En ole vielä toistaiseksi ostanut tätä kotiin, mutta kun tätä laatua valitsee aika lailla minkä tahansa kahvilan valikoimasta, ei pety koskaan. Tämän teelaadun löytämiseen liittyy erityisen ihana muisto The Tea Terracen peribrittiläiseltä teehuoneelta, jossa kävin ystävien kanssa Lontoon-matkalla iltapäiväteellä.

7. Ginseng
Ginseng ei oikeastaan ole tee vaan juurikasvi, mutta ainakin Yogi Tea -merkiltä löytyy ginseng-tee, joka on aivan upean raikkaan ja piristävän makuista. Sopii siihen nuutuneeseen hetkeen, kun pääsee luennoilta tai töistä kotiin ja haluaa koota energiansa takaisin teekupin pohjalta.

6. Chai
Chai on yleisnimitys mustalle teelle, johon sekoitetaan intialaisia mausteita, kuten kardemummaa, inkivääriä, neilikkaa ja kanelia. Suosittelen tätä erityisesti silloin, kun on kylmä! Chai on yleensä hyvä valinta kahviloissa, silloin kun sitä löytyy valikoimasta.

5. Sencha
Matchan jälkeen perinteikkäin japanilainen vihreä tee, jota saa useilta eri valmistajilta. Aloitan aamuni aina vihreällä teellä, ja yleensä se on senchaa tai minttuteetä, joka on myös tällä listalla. Sencha on hyvästä syystä teelajikkeiden aatelia ja on todella väärin, että vihreää teetä yleisesti luullaan kitkeräksi. Ratkaisu siihen, hyvät tyypilliset suomalaiset, on se, ettei teen päälle kumoa juuri kiehahtanutta vettä. Sencha pitää hauduttaa 70-80 asteessa ellei paketissa erikseen muuta mainita, ja tämä ohje ei ole olemassa ihan huvikseen. Oikein keitetty sencha on parasta laatua pieneen pysähdyshetkeen.

4. Nordqvistin Santa Lucia
Nordqvistin valkoinen joulusesonkitee, jossa on karpalon, vaniljan ja puolukan makua. Aivan loistavaa joulun lähestyessä. Ehdotonta plussaa on myös suosikkikuvittajani Rudolf Koivun Lumikuningatar-kuva teepaketissa.

3. English Tea Shopin valkoinen mustikka-seljanmarjatee
English Tea Shopilla on hyvin kiinnostava valikoima ja erityisen söpöt teepakkaukset. Mustikka-seljanmarjateetä löytyy usein aika helposti kaupoista ja siksi myös kotoa teekaapista.

2. (Varsinkin marokkolainen) minttutee
Jossakin lehdessä tai nettijulkaisussa kirjoitettiin kesällä, että minttu saattaa olla avuksi helteellä juoksemiseen. Se ei ehkä ole sattumaa, sillä parhaan minttuteen koti on Marokossa ja teen valmistukseen sekä juomiseen liittyy sielläkin monenlaisia perinteitä ja jopa mietelauseita. Paras minttutee, jota olen löytänyt Suomesta kauppojen hyllyiltä, on Heath & Heather -merkkinen Moroccan Mint Tea, mutta melkein mikä tahansa minttutee on kyllä hyvää.

1. Clipperin valkoiset appelsiini- ja vadelmateet
Ylimmäksi suosikiksi tällä listalla nousee yllättäen melko epä-hifistelevä, tavallinen pussitee. Clipperillä on kokonaisuudessaan ihana teevalikoima ja näitä kahta, valkoista appelsiinia ja vadelmaa, tulee ostettua jatkuvasti. Niissä on todella paljon makua ja jostain syystä tuo appelsiinitee on erityisen mukavaa silloin, kun paleltaa. Nämä sopivat kyllä moneen muuhunkin tilanteeseen eri vuodenaikoina.

Minulle ei makseta minkään teelaadun mainostamisesta.

Siinäpä oli teelista! Kiinnostuiko joku kokeilemaan jotakin uutta? Kommentoikaa alle omia teesuosikkejanne!

Viimeaikaiselle blogihiljaisuudelle on ollut syynä lähinnä se, että nappasin taas syysflunssan ja olen sitä tässä jo vähän yli viikon sairastellut. Lenkille tai mihinkään jumppaankaan ei ole oikein ollut asiaa yskän kanssa, vaikka tekisi taas kovasti mieli saada kunnon treenituntumaa keholle ja mielelle. Pientä repsahdusta ruokailutottumusten suhteen oli havaittavissa, mutta onneksi kyllästyin taas olemaan tyhmä ja päätin palata takaisin siihen periaatteeseen, etten osta ollenkaan karkkia kotiin vaan herkuttelen ainoastaan vieraisilla. Suolaisia ja rasvaisia juttuja ei ole vieläkään tehnyt mieli, mistä olen kyllä tyytyväinen. Kunhan flunssa väistyy, ryhdymme ystäväni kanssa käymään yhdessä juoksumatolla kerran viikossa, mistä tulee varmasti oikein mukava rutiini ja sellainen, jossa on helppo pysyä. Eiköhän tästä marraskuusta siis selviä joten kuten virkeänä.

Pysykää tekin liikkeellä marraskuusta huolimatta, yksi hyvä tapa on osallistua juoksubloggaaja Merituulin Liiku marraskuussa -tapahtumaan! Ajattelin, että joulukuussa olisi hauskaa postata joulukalenterityyppisesti joka päivä jouluaattoon asti, joten kertokaapas, mistä haluaisitte lukea joulua odotellessa?

Kommentit

  1. Mistä ostat tota mainitsemaasi minttuteetä?
    Itse en juo kahvia ja teetäkin ehkä vain kerran/kk.Ja juurikin totta,jos olet jossain kylässä,kokous,koulutus tms.on tarjolla aina vain yellow label teetä...yäk!
    Itse join aiemmin teen 2 sokeripalan kanssa,mutta lopetin kokonaan sokerin käytön teen kanssa.Ja oikea marokkolainen minttutee on tosiaan hyvää.Ja parasta saa Marokosta,jossa sitä olen usein juonut ja sitä tarjotaan AINA kun ollaan sukulaisissa pyöritty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota minttuteetä saa vaihtelevasti joistakin ihan tavallisista suomalaisista marketeista, en ole huomannut että kuuluisi erityisesti jonkun tietyn ketjun valikoimaan mutta sanoisin, että isoista kaupoista löytyy varmemmin kuin pienemmistä. Käy kyllä kateeksi, että olet saanut minttuteetä ihan Marokossa! Itsekin olen opetellut juomaan teeni makeuttamattomana, paitsi joissakin teelaaduissa hunaja korostaa kivasti makua ja Yellow Label ei mene alas ilman sokeria. :D

      Poista
  2. Uuuu! Teehullu ilmoittautuu o/ En ole itse koskaan edes yrittänyt opetella juomaan kahvia, joten teellä on menty. Mustasta teestä en kovinkaan hirveästi välitä, mutta vihreä ja valkoinen tee maistuu, sekä erilaiset yrttijuomat (eivät taida olla teetä nähneetkään, mutta lasken enemmän teeksi kuin miksikään muuksi). Erityisesti, jos jossain on inkivääriä tai lakritsia, niin todennäköisesti maistuu tälle herkkusuulle :D Kiitos tästä postauksesta, oli erittäin hyvä muistutus myös siitä, että voisi joskus malttaa vähän lukea niitä haudutusohjeita. Maistuu nimittäin tuo Apple, cinnamon & raisinkin ihan hyvälle, kun tekee ohjeen mukaan :D (sattui teekaapissa olemaan pari pussukkaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa löytää toisia teehulluja! Tykkään myös kaikenlaisista yrttijuomista, yleensä ainakin inkivääriteetä löytyy kaapista. :)

      Poista

Lähetä kommentti