Harjoittelu Helsinki City Marathonille: viikko 4

Vietin suurimman osan tätä viikkoa vanhempieni kaupunkiasunnolla Tampereella, joten olin taas oikein mukavien Pyynikin ja Pyhäjärven rannan lenkkireittien sekä urheilukentän ulottuvilla. Treenit menivät muuten ohjelman mukaan, paitsi että sunnuntain pitkä lenkki piteni vartilla ystävän ollessa mukana, ja tiistaina ohjelma olisi pyytänyt kahta kahdenkymmenen minuutin pätkää aerobisilla kuntosalilaitteilla, mutta minulla ei ole kuntosalijäsenyyttä Tampereella, joten sovelsin vähän mieluummin kuin lähdin jonnekin salille kertakäynnille.

Maanantai:
Lepopäivä
Tiistai: 20 minuuttia reipasta kävelyä + 20 minuuttia kehonpainoliikkeitä, mm. punnerruksia, dippejä ja lantionnostoja
Keskiviikko: 30 minuutin kevyt juoksulenkki, 3,7 kilometriä
Torstai: Intervallilenkki – 10 min lämmittely, 4x4 minuuttia reippaasti 90 s välipalautteluilla, yhteensä 42 minuuttia ja 4,5 kilometriä
Perjantai: Lepopäivä, kevyt ja lyhyt kävelylenkki
Lauantai: Yoga With Adriene -kanavan 30-minuuttinen joogaharjoitus juoksijoille – treeniohjelma pyysi jotain hyvin kevyttä harjoitusta
Sunnuntai: Pitkä lenkki – 2 h rauhallisesti, 13 kilometriä 

Lisäksi venyttelyä jokaisen lenkki- ja jumppapäivän iltana ja putkirullailua sunnuntaina.

Viikolla juostut kilometrit: 21,3 sisältäen 5-10 minuutin jäähdyttelyt jokaisen lenkin loppuun



Mikä onnistui: 
Saavutus se on sekin, että onnistuin syömään järkevästi, mutta tarpeeksi, että jaksoin juosta hyvällä vireellä. Nyt mennessäni neljättä viikkoa tällä Garminin harjoitusohjelmalla on käynyt myös selväksi, että ohjelman rytmi toimii todella hyvin. Tyypillisellä viikolla raskaimmat lenkit eli intervallit ja pitkä lenkki ajoittuvat torstaille ja sunnuntaille, jolloin niiden väliin jää jaloille kaksi päivää aikaa levätä. Juoksu-, tukiharjoittelu- ja lepopäivät siis seuraavat toisiaan hyvässä järjestyksessä.

Realistisen hikinen naama, kun on käyty urheilukentällä kiskomassa vetoja.


Mikä ärsytti: 
Vaikka harjoitusohjelma antaakin kohtuullisesti palautumisaikaa, saan silti olla aika tarkkana säärieni kanssa. Jumeja tulee helposti, mutta alan toisaalta myös edistyä säärieni huollossa, kun olen nyt jo pari viikkoa keskittynyt niiden huoltamiseen itsekseni kotona. Hankalat kohdat löytyvät jo aika helposti, samoin otteet, joilla jumeja saa helpotettua aika paljon. Vannon myös edelleen jossakin aiemmassa postauksessa mainitsemani, hierojalta saadun veitsivinkin nimeen.

Sunnuntaipitkikseen toi vaihtelua harvinainen ilmiö: lenkkikaveri!


Mikä oli uutta: 
Jooga on minulle tuttua jo muutaman vuoden pidemmältä ajalta kuin juoksuharrastukseni, mutta joogatunneilla käydessä vakiotyyliksi on muodostunut astanga ja sitä olen soveltanut nytkin, kun jouduin koronan myötä joogaamaan kotioloissa. En ollut koskaan ennen kokeillut joogata Youtube-videon mukana, joten tällä viikolla kun ohjelma pyysi mitä tahansa kevyttä harjoitusta, tutustuin Yoga With Adriene -kanavaan, koska olin kuullut siitä ennestään. Valikoimasta löytyi Yoga for Runners (linkki ylempänä) ja yllätyin positiivisesti siitä, kuinka mukavasti aika kului Adrienen kanssa. Youtube-ohjaajien joukosta löytyy hyvin teennäisiä yksilöitä ja joogaohjaajat ovat joskus aivan oma lajinsa vaikkeivät edes ohjaisi Youtubessa, mutta Adriene vaikuttaa hyvin rennolta tyypiltä, joka ei yritä liikaa ja osaa selittää havainnollisesti, mitä kullakin jooga-asanalla haetaan.



Muita huomioita: 
Ruokavalio juoksuharjoittelun kanssa tulikin jo mainittua, ja painonpudotustavoitteen tasapainottaminen säännöllisen juoksemisen vaatiman energiamäärän kanssa ei olekaan ihan kaikista yksinkertaisin asia, mutta mahdollista kylläkin. Itse käytän MyFitnessPal-sovellusta laskemaan syömiäni kaloreita, ja kun huomasin jokin aika sitten, että paino tippui, vaikka meninkin välillä päivittäisistä kalorimääristä yli, päätin nostaa kaloritavoitetta parillasadalla. En halua missään tapauksessa pitää kehoani nälässä, kun vaadin siltä nyt aika paljon. Pidän ihan mahdollisena, että harjoittelu tulee vaikuttamaan energiankulutukseeni vielä lisää, kunhan pitkät lenkit pitenevät ja jossain kohtaa tulee neljäskin lenkki viikkoon. 

Mihin jalat laitetaan kaksituntisen lenkin jälkeen.


Nyt sitten huolehditaan taas säärien kimpussa pitkän lenkin jäljiltä, että ensi viikollakin taas askel kulkee. Ensi viikolla on luvassa muutaman päivän purjehdusreissu siskoni perheen matkassa, mikä varmaankin vaatii vähän lenkkipäivien siirtelyä, mutta soveltaminen kyllä onnistuu, kun siihen varautuu etukäteen. Edelleen kommenttikentässä saa kertoa lenkkikuulumisia, omia juoksutapahtumasuunnitelmia loppuvuodelle ja ehdotuksia blogitekstien aiheisiin tämän maraton-treenauskauden aikana. Kiva jos seurailet matkaani, palaillaan taas ensi viikolla!

Kommentit