Lupasin blogata harjoittelustani kohti kesän 2021 Helsinki Half Marathonia, kuten olen tehnyt jossain määrin matkalla jokaista juoksemaani puolikasta tai kokonaista maratonia kohti. Ensimmäiseen maratoniini HCM:lle valmistautessani olin hyvinkin systemaattinen ja kerroin treenin sujumisesta joka viikko tietyn kaavan mukaan. Nyt ajattelin kokeilla harjoitustunnelmien kartoitusta pidemmiltä jaksoilta, noin kuukauden välein. Potkaisen harjoituskauden siis käyntiin tällä postauksella, kirjoitan tästä aiheesta seuraavan kerran maaliskuun alussa, ja matka huipentuu sitten HHM:llä 12. kesäkuuta, jos korona suo.
Harjoituskauden pituutta määrittää paljolti se, millaisen harjoitusohjelman valitsee. Hiukan matkoista riippuen ohjelmalla voi olla minun nettiselailukokemukseni perusteella mittaa kahdeksasta viikosta kolmeenkymmeneen – ainakin jos tosiaan puhutaan valmiista tarjolla olevista ohjelmista eikä valmentajan kanssa toteutettavasta harjoitteluprosessista. Juoksuvalmentajan kanssa treenaaminen ja ammattilaiselta yksilöllisiin tarpeisiin tehdyn ohjelman saaminen voisi olla houkutteleva ajatus joskus, mutta ainakin tällä kertaa valitsin vielä Garmin Connectista saatavilla olevan valmiin puolimaraton-ohjelman. Kokeilin Garmin-ohjelmaa jo maratonilla ja sen viikkorytmitys yleensä kolmen juoksulenkin, muutaman tukiharjoittelupäivän ja lepopäivien kanssa tuntui erittäin toimivalta. Omaa suunnittelutyötä tarvitaan hyvin vähän, kun ohjelma sanelee kaikkien lenkkien pituudet ja vieläpä Garmin Connectin tapauksessa tuo kunkin päivän treenin suoraan kelloon, jolloin esimerkiksi intervallien pituudet ovat valmiina. En koe, että juoksukuntoni olisi aivan hirvittävästi noussut lokakuun maratonin jälkeen, joten menen tälläkin kertaa kevyimmällä ohjelmalla. Keskimäärin kolme lenkkiä viikossa riittää tässä kohtaa säärteni sietokyvylle mainiosti ja minulla on äärimmäisen vaatimattomat aikatavoitteet tulevalle puolimaratonille.
Tilaankohan enää nykyään mitään muuta kuin treenikamaa ja huonekaluja kotiini, jota ehdin vihdoinkin sisustaa? |
Yhden säädön teen ohjelmaan ihan itse. Ohjelma kestää kokonaisuudessaan kuusitoista viikkoa sisältäen itse puolimaratonviikon, mutta tästä helmikuun alusta kesäkuun kahdenteentoista on hiukan pidempi aika. Tämä on siksi, että teen treeniin pienen katkon 13. ja 14. viikon väliin. Jos kaikki menee kuten olen visioinut, 13. treeniviikon loppuhuipennuksena vappuviikonloppuna toimii virtuaalinen runDisneyn prinsessajuoksuhaaste kympin ja puolimaratonin matkoilla. Sitten pitää malttaa palautua vähän enkä halua siinä kohtaa joutua tekemään valintoja harjoitusohjelman noudattamisen ja kehoni tarpeiden välillä, joten jätän treeniohjelman tauolle Naisten Kympin viikolle saakka – en siis lopeta kokonaan juoksemista, vaan lepään runDisney-haasteesta tarpeen mukaan ja ylläpidän juoksukuntoa – ja sitten jatkan harjoitusohjelman loppuun. Voin sanoa, että Garmin Connectin kalenteri oli äärimmäisen yhteistyökyvytön yrittäessäni saada aikaiseksi kolmen viikon taukoa treeniohjelmaan.
Tässä "lukupesässä" tapahtuu tällä hetkellä huomattava osa elämästäni. |
Treeniohjelma on siis alkanut tällä viikolla juuri sopivasti kuukauden vaihtuessa, joten mennään vihdoin itse asiaan eli siihen, miten harjoittelu on lähtenyt käyntiin. Ainakaan kenenkään itseluottamusta ei lähdetty lyttäämään heti alkuun: harjoittelu lähti liikkeelle kolmella kevyellä puolen tunnin lenkillä, kahdella vapaavalintaisella tukiharjoituksella ja yhdellä pilates-sessiolla. Yksi päivä oli merkitty kokonaan treenivapaaksi ja yhden tukiharjoittelupäivän sai halutessaan myös pitää vapaana. Näillä treeneillä energiaa on riittänyt ja nastalenkkarit eivät ole enää jumittaneet pohkeita, vaikka sen huomaa kyllä, että lumi on jonkin verran asfalttia raskaampi alusta.
Tein muutaman hankinnan, joista bloggaan pian lisää ja jotka uskoakseni tulevat vaikuttamaan hyvin positiivisesti harjoittelusta selviytymiseen. Ensinnäkin lähdin aivan täysillä mukaan hierontapyssybuumiin. Suomenkieliseksi termiksi on kai virallisesti päätetty "lihashuoltovasara", mutta minun mielestäni kyseinen kapine ei ole vasaraa nähnytkään, joten minun kirjoissani se pysyy pyssynä kuten englannin kielessä. Luulin moisen uudenkiiltävän elektroniikkahärvelin olevan huuhaata, kun kaikki ostelivat niitä, mutta kokeiltuani yhtä yksilöä siskoni luona vieraillessa innostuin heti tilaamaan itselleni oman. Olen täysin käännytetty ja luulen, että tämä uusi tapa huoltaa kehoa voi tehdä käänteen ikuisesti jumissa olevien säärteni kunnossapitämiseen. Ei sillä, että hierontapyssy korvaisi täysin ammattihierojalla käymistä, mutta se voi helpottaa elämää arkisten jumien kanssa varsinaisten hierontakertojen välissä. Toinen tärkeä hankinta oli uudet lenkkikuulokkeet, kun vanhat kieltäytyivät enää lataamasta itseään. Musiikki on oleellinen osa omaa lenkkeilyäni ja on tärkeää, että musiikki tulee kohtuullisella äänenlaadulla kuulokkeista, jotka eivät putoa korvista.
Toinen harjoitusviikko vedellään paljolti samalla muotilla kuin ensimmäinenkin. Sunnuntain lenkki pitenee puolituntisesta 45 minuuttiin, joten maltti on edelleen matkassa. Kokeilen tehdä osan tukiharjoittelusta UniSportin ryhmäliikuntatunneilla ja osan muulla tavalla, kuitenkin niin ettei tukiharjoitteluun koskaan sisälly voimakkaita sykepiikkejä tai säärten rasitusta hyppimisellä. Kuten olen varmasti sanonut jo aiemminkin, harjoitusohjelma saa oikein mieluusti hiukan rytmittää tätä suurimmaksi osaksi kotiin suljettua elämääni.
Serkkuni viisikuukautinen koiranpentu Allu oli odotettu vieras! |
Onko joku muu menossa Helsinki Half Marathonille ja millainen olo teillä ylipäätään on tämän vuoden juoksutapahtumista – uskaltaako koronatilanteessa treenata tapahtumia kohti vai ei? Edelleen saa myös aina ehdottaa, mistä harjoitteluun liittyvistä asioista voisin blogata tällä matkalla puolimaratonille!
Kommentit
Lähetä kommentti