Top 10 kuulumiset vuoden alussa

Oli jostain syystä kamalan vaikeaa keksiä, mistä aiheesta kirjoittaisi vuoden ensimmäisen blogipostauksen, joten palaan Top 10 -postausten pariin ja kerron, mitä on päällimmäisenä mielessä lähtiessäni vuoteen 2022. Enimmäkseen kerron ajatuksia tietysti juoksun ja PT-harjoittelun näkökulmasta, koska ne ovat tämän blogin pääasialliset aiheet. 

1. Tapasimme personal trainerini kanssa ajan hengen mukaisesti Zoomissa muutama päivä sitten ja polttava kysymys oli, mitä nyt tehdään lihaskuntotreenin kanssa, kun kuntosalit ovat tällä tietoa ainakin tammikuun loppuun asti kiinni. PT:n mielestä tässä ei onneksi ole mitään hätää; tässä tilanteessa hän kehottaa panostamaan ulkoiluun ja sain myös tehtäväksi lihaskuntoliikkeitä vastuskuminauhalla. Nämä harjoitukset onnistuvat kotioloissakin ja koska tunnin mittaisen lihaskuntosession pitäminen kotona on jostain syystä kamalan tylsää, sain onneksi ohjeistuksen tehdä liikkeitä pitkin päivää vaikkapa vain yhden liikkeen toistot kerrallaan. Tämä toimii siinäkin mielessä nyt valtavan hyvin, kun ensi viikolla alkaa taas yliopiston lukukausi, eli luvassa on pitkiä sessioita Zoomin ja tenttikirjojen ääressä. Lihaskuntoharjoittelu toimii siis näissä olosuhteissa kätevästi istumisen tauottajana. 

2. Liikuntaharrastustilat ovat tosiaan nyt kiinni pääkaupunkiseudulla, mukaan lukien työpaikkani UniSport. Töitä kuitenkin onneksi riittää tässäkin tilanteessa, sillä palvelemme asiakkaita puhelimitse sekä sähköpostilla, ja nyt heltisi lupa pyörittää keskuksilla hierontaa ja personal trainingia, jotka eivät vedä tiloihin suurta ihmismäärää kerralla. Lisäksi online-ryhmäliikunta pyörii edelleen. Saan siis käydä töissä ihan paikan päällä, mikä edes hiukan tasapainottaa kotona istumisen määrää. Pääsen myös omaan PT-tapaamiseen ensi viikolla!

3. Hieronta-aika on varattuna tälle viikolle ja sitä on kyllä taas odotettu. Kävin koko viime vuoden hieronnassa joka kuukausi silloin, kun UniSportin tilat eivät olleet suljettuina, ja tätä tapaa on syytä jatkaa. Lisäksi aion panostaa lihasten huoltoon omatoimisesti, koska löytyyhän noita välineitäkin nyt vähän joka lähtöön. Tässä yhtenä päivänä lihashuoltovasaran käyttö vaikutti aivan selkeän positiivisesti seuraavan päivän lenkkiin, joten tästä täytyy motivoitua. Ei olisi kovin paljon pyydetty omistaa kehonhuollolle edes jonkinlainen hetki joka ilta. 


4. Oman juoksutapahtumakalenterin suunnittelu tälle vuodelle tuntuu jonkin verran haastavalta, kun koronatilanne voi muuttua hyvinkin yllättäen pahemmaksi eikä näin ollen voi olla täysin varma, joudutaanko juoksuja siirtämään tai jopa perumaan. Alkuvuodelle on nyt suunnitelmissa runDisneyn Fairy Tale Challenge virtuaalisesti sekä Helsinki City Running Dayn Marathonviesti työpaikan porukalla, mutta syksyyn on vielä niin pitkä aika, ettei siihen oikein uskalla suunnitella mitään. Sitä paitsi HCRD voi siirtyä taas lokakuulle kuten kahtena viime vuonna, mikä voisi sotkea mahdollisia syksylle tehtyjä suunnitelmia. Haluaisin uusia kesällä Haaga Runin, ehkäpä tällä kertaa 10 kilometrin matkalla. 

5. Juoksutapahtumien epävarmuus ei onneksi vaikuta varsinaiseen juoksumotivaatioon; liikunta on aina hyvästä, vaikkei harjoittelisikaan jotakin tiettyä päivää varten. Olen päässyt nyt PT:n kanssa harjoittelun makuun ja se on vahvistanut ajatustani siitä, että olisi mukavaa ja hyödyllistä treenata myös juoksua asiantuntijan opastuksella. Siispä ajattelin tänä vuonna investoida ihan kunnolliseen juoksuvalmennukseen Garmin-sovelluksesta ja internetista etsittyjen treeniohjelmien sijaan. Kunhan suunnitelmani juoksuvalmennuksen suhteen varmistuvat, kerron siitä sitten lisää!  


6. Hankin joulukuussa osallistumisen Xmas Five -haasteeseen, jossa tarkoituksena on juosta viisi yllätysreittiä ympäri Helsinkiä tietyn ajan sisällä. Haasteen toteutus ei ole kuitenkaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan, kun ensin olin joulukuun alkupuolella kipeänä (ihan tavallista flunssaa) ja sitten on tullut reissuja Tampereelle. Jäljellä olisi vielä neljä reittiä viidestä enkä usko, että saan niitä 16. päivään mennessä jolkoteltua, mutta en aio harmistua asiasta. 

7. Minulla oli tarkoituksena viime vuoden aikana hieman monipuolistaa ruuanlaittorepertuaariani. Koska projekti jäi jossakin kohtaa vuotta hieman kesken ja menestyi muutenkin vaihtelevasti, jatkan edelleen pyrkimystäni vähentää Woltin ja valmisruokien kuluttamista. Olen saanut uuden keittokirjan ja hankkinut uunivuoan, johon voi tehdä helposti useamman päivän ruuat kerralla, joten nyt löytyy taas vähän intoa ruuanlaittoon. 

8. Odottelen uuden lukukauden opintoja innolla riippumatta siitä, miten kurssit tullaan toteuttamaan. Kansallisbaletin historian kurssi siirtyi keväälle odotamaan parempia korona-aikoja, mutta nyt luvassa on joka tapauksessa tutkimusta kandityötä varten, teatterikritiikkiä sekä vino pino tenttikirjoja. Edessä olevan työmäärän ajattelemista helpottaa todella paljon se, että tulen liikkumaan monipuolisesti kaiken kököttämisen vastapainoksi.

9. Kevennykseksi ja koirakuvien lisäämisen motivoimiseksi kerrottakoon, että vanhempien kotona on jälleen koira. Melkein kaksi koiratonta vuotta ehti vierähtää Mimin menehdyttyä tammikuussa 2020, mutta nyt talonvahdiksi opettelee 12-viikkoinen lhasa apso Sisu, joka on varsin riemastuttava tapaus. 


 10. Nyt kun tämä vuoden aloituspostauksen ongelma on selätetty, niin ideoita kyllä riittää tuleviin postauksiin. Seuraavana luvassa on pitkään vuoroaan odotellut postaus jalka-analyysikäynnistäni. Sitten kysynkin teiltä lukijoilta, mikä näistä aiheista teitä kiinnostaisi eniten: mutkainen tieni täydellisten lenkkikuulokkeiden löytämiseen, arvio Garmin Forerunner 245 Music -sporttikellostani, ajatuksiani sporttikellon käyttämisestä joogassa, vai livestream-ryhmäliikunnan hyvät puolet? 

Kommentit

  1. Mua kiinnostaa muut paitsi tuo analyysi kellosta! Mut sekin varmasti sellaisia, jotka kelloa harkitsevat, joten kirjoita ihmeessä vaikka kaikista noista ��

    VastaaPoista
  2. Eniten kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi sporttikellon käyttämisestä joogassa. Sitä siis odotellessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti