Top 10 asiaa, jotka opin UniSportin personal traineriltani

Kymmenen kerran personal training -pakettini UniSportilta on nyt käytetty loppuun. Sain tästä kokemuksesta kuitenkin niin paljon kaikkea hyödyllistä, että vaikuttaa jo vähän siltä, ettei tämä jää viimeiseksi PT-kokeilukseni; itse asiassa ehdin jo käydä teettämässä Runner's High'n juoksuvalmennuksen kanssa yhteensopivan, juoksua tukevan kuntosaliohjelman kertaluontoisesti toisella UniSportin PT:llä. Katsotaan, mitä tapahtuu sitten syksyllä, kun Tampereen puolimaraton on juostu ja talvikauden voisi taas oikein keskittyä lihaskuntoon. 

Kuinka moni on aina ajatellut, että PT:t ovat vain niitä valmiiksi hyväkuntoisia himotreenaajia varten? Minä ainakin ajattelin, että "eihän tällainen aloittelija nyt sellaista." Nimenomaan matalalta tasolta lähtevä kuitenkin hyötyy PT:n asiantuntemuksesta ja käytännön tekniikka-avustuksesta aivan valtavasti ja olenkin hyvillä mielin katsellut UniSportin aspatiskin takaa, kuinka yhä useampi liikuntarutiiniaan vielä hakeva etsiytyy PT:n ohjaukseen. Tässä on vähän omia konkreettisimpia oppimiskokemuksia PT:n kanssa harjoittelusta!


10. Miten pysyn pystyssä askelkyykkykävelyssä? 

Lähdetään listassa liikkeelle yksinkertaisella tekniikka-asialla. Askelkyykkyjen tekeminen horjumatta oli minulle pitkään suuri mysteeri. PT katsoi askelkyykkykävelyäni ehkä kaksi sekuntia ja korjasi huojuntani parilla täsmäliikkeellä: jalat eri laduille ja jalka lattiaan kantapää edellä. 

9. Päivän jokaisella aterialla pitää syödä proteiinia, myös aamupalalla.

Tutustuin tämän ravintoneuvon myötä maitorahkaan ja myös muutamaan muuhun keinoon sisällyttää proteiinia jo aamupalalle. Niin pysyy kylläisenä pidempään. Nyt kun olen siitepölykauden ajaksi vähentänyt reilusti lehmänmaitoa ruokavaliosta, olen keittänyt kananmunan valmiiksi aamua varten. 

8. Lihaskuntoharjoittelun tehon arviointi

Lenkkeilijä arvioi treenin tehoa sillä perusteella, kuinka kovasti hengästyy ja tulee hiki. Kuntosalitreenissä ei kuitenkaan välttämättä tapahdu kumpaakaan. Siksi olikin tarpeellista tietää saadessani PT:ltä ensimmäisen kuntosaliohjelmani, että tekemisen tulisi olla sen verran raskasta, että toisen ja kolmannen sarjan pari viimeistä toistoa pystyy juuri ja juuri tekemään. Oman kuntosaliharjoitteluni rakenne on ollut sellainen, että jokaista liikettä tehdään kolme sarjaa 12-15 toistolla. 

Pääkaupunkiseudulla oli liikuntatilat välillä kokonaan suljettuna, mutta PT-palvelut jatkuivat. Tyhjällä kuntosalilla oli aika outoa treenata!

7. En ole lihasten kasvattamisen suhteen lainkaan niin toivoton tapaus, kuin luulin.

Ihminen kehittää itsestään helposti kaikenlaisia luuloja, kuten "juokseminen ei sovi minulle" tai "en vaan pysty kasvattamaan lihasta". Näiden luulojen taustalla on yleensä vain se, ettei ole koskaan aiemmin uhrannut jollekin toiminnalle juurikaan aikaa. Niinpä oma lihaksettomuuteni on johtunut yksinomaan siitä, etten ole löytänyt mielekästä tapaa pitää lihaskuntorutiinia yllä. Ainakin InBody-vaaka on sitä mieltä, että kehoni olisi onnistunut kasvattamaan parisataa grammaa lisää lihasmassaa ja tämä muutos myöskin sekä näkyy että tuntuu kehossani. 

6. Aerobista treeniä kannattaa tehdä muutenkin kuin juosten.

PT ehdotti, että tekisin jotain muutakin aerobista liikuntaa kuin juoksua, jotta jalkoihin ei kohdistuisi iskuja niin usein ja teho olisi välillä vähän kevyempää. Ensimmäiseksi ehdotettu spinning ei omalla kohdallani lähtenyt toimimaan, mutta eri vaihtoehtoja etsiessäni löysin Sh'Bamin, joka on Les Millsin tanssitunti koreografisesti rajoittuneille. Tunnit ovat olleet hikisiä, mutta kuitenkin teholtaan sopivia kasvattamaan aerobista pohjaa. Myöskään kävelyä kevyenä liikuntamuotona ei pidä väheksyä!

5. Jaloistani löytyy voimaa juoksuun!

Välillä näiden omien jalkojen kanssa on vähän toivoton olo, kun edistystä ei tunnu tapahtuvan ihan toivottuun tahtiin. Koin kuitenkin eräänlaisen valaistuksen, kun yhdellä treenikerrallani PT teetti minulle sykkeennostoharjoituksen juoksumatolla tabata-tyyliin. Harjoitukseen kuului kymmenen sekunnin vetoja niin lujaa kuin vain lähti. Raskastahan se oli, mutta koin samalla yllättävän asian: jaloistani hitto soikoon löytyy voimaa, erityisesti tähän juoksemiseen!

4. Työvuoroihin kannattaa ottaa vähän enemmän evästä, kuin mitä luulee syövänsä.

Itsensä pitäminen kylläisenä kaikenlaisiin vuorokaudenaikoihin sijoittuvien työvuorojen ajan voi olla välillä haastavaa. Aivan liian usein on ainakin itselläni päässyt käymään niin, että iltavuoron loppuun mennessä on ehtinyt kasvaa aivan kammottava nälkä ja nälkäisenä kun käy ruokakaupan kautta, niin valinnat eivät välttämättä ole kaikista viisaimpia. Tähän löytyi yllättävän yksinkertainen ratkaisu: pakkaan töihin vähän enemmän evästä, kuin luulisin syöväni. Kun työvuoron aikana syö kunnollisia määriä jotakin järkevää, ei tarvitse lähteä kotiin nälkäisenä. 


3. Oikeat linjaukset ja tekniikat 

Ehkä se itsestäänselvin asia, mitä liikunnan ammattilaiselta voi oppia: miten liikkeet tehdään oikein. Joku yllättävän pieni asentomuutos voi vaikuttaa oleellisesti siihen, kuinka tehokkaalta harjoitus tuntuu. Sain huomata ensimmäisen PT-jaksoni hyödyt ihan käytännössä, kun eräs toinen ohjaaja teki minulle uuden kuntosaliohjelman juoksutreenin tueksi ja sain kuulla ilokseni moneen kertaan, että selän asento tai niskan rentous oli kohdallaan uutta ohjelmaa rakennellessa. 

2. Kuntosaliharjoittelu on itselleni helpoin ja mielekkäin tapa tehdä lihaskuntotreeniä.

Ennen kuin otin itselleni PT:n, en ollut käynyt kuntosalin puolella muuten kuin työtehtävissä siivoilemassa välineitä paikoilleen. Moni muukin tuskailee sitä, ettei uskalla mennä hortoilemaan kuntosalille, kun ei tiedä, mitä siellä pitäisi tehdä. Hyvin suuren osan elämästäni olin ihan varma, että minustahan ei kuntosalikävijää tule, mutta nyt olen yllättäen todennut, että se on itselleni ehdottomasti sopivin tapa tehdä lihaskuntoharjoittelua, joka olisi hyvin tärkeää pitää juoksun rinnalla. Kotona treenaaminen on ehkä helpoin vaihtoehto joillekin, mutta itselleni koti on rentoutumista ja tarvittaessa opiskelua varten (tosin nyt ovat yliopiston opiskelutilatkin alkaneet vetää enemmän puoleensa) enkä osaa siellä motivoitua jumppaamaan, ellei sitten jotain videoryhmäliikuntaa pahimpana korona-aikana. Lähden hyvin mielelläni käymään kodin ulkopuolella ja ihan kaikista parasta on saada ajoitettua kuntosalitreeni heti työvuoron jälkeen – se tekee istumapainotteisen työn jälkeen todella hyvää!

1. Mikä tahansa kevyt ja lyhytkin liikunta päivän aikana jättää paljon paremman olon kuin jos ei olisi tehnyt yhtään mitään.

Luulen, että monia ihmisiä vaivaa ylisuorittaminen, mitä tulee liikuntaharrastuksen ylläpitämiseen. Ihmisen terveys pysyy yllä yllättävän vähälläkin vaivalla. PT antoi minulle neuvoja, miten kuntosalitreenin sarjoja voi tarvittaessa vähentää, jos on kiire tai vain haluaa ottaa kevyemmin. Näin sain "luvan" olla tekemättä jokaista treeniä täysillä, ja se oli tärkeä huomio. Vaikutus yöuniin ja kehon tuntemuksiin on valtava, vaikka tekisin jonain päivänä vain pikaisen treenin tai pelkästään kävisin kävelyllä. 

Aiheen ulkopuolelta, mutta pakko jakaa: juuri saapunut mitali virtuaalitapahtumasta Ukrainan hyväksi.

Kuinka moni on treenannut PT:n ohjauksessa? Onko joku jäänyt miettimään asiaa ja inspiroitui tästä tekstistä? Luen aina mielelläni kommentteja!

Kommentit