Onko joogakin mitattava suoritus?

Ryhdyin miettimään otsikossa esitettyä kysymystä jo hyvin pitkän aikaa sitten ja tämä postaus on lojunut luonnosten joukossa siitä lähtien. Nyt on hyvä hetki syventyä aiheeseen, kun olen tänä kesänä saanut kiinni jokamaanantaisesta joogarutiinista ohjatulla tunnilla. Tällä hetkellä joogaharjoituksen tehtävänä on olla vastapainona juoksutreenin tehoille ja tavoitteellisuudelle, joten käyn rauhallisilla ja palauttavilla joogatunneilla, mutta olen aikaisemmin tehnyt myös astangaa sekä power- ja flow-joogaa, jotka ovat dynaamisempia joogan muotoja. 

Omistan Garmin-merkkisen sporttikellon ja pidän sitä ranteessani miltei koko ajan. En koskaan lähde juoksulenkille ilman, että Garmin mittaa kilsat ja sykelukemat, ja käytän kelloa myös kuntosalilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Yhdellä alueella kello on kuitenkin ehdottomasti kielletty, ja se on jooga. Oli kyseessä sitten ohjattu tunti liikuntakeskuksella tai oma harjoitus kotona, otan kellon pois ranteestani ja tungen sen pois näkyvistä. 

Garmin Connectin sovelluksessahan voisi ansaita hienoja soturikunniamerkkejä juuri joogaharjoituksista. Ne jäävät kuitenkin saamatta. Ensinnäkään en halua tietää joogatessani, paljonko kello on. Minuuttien kyttääminen rikkoo harjoitukseen keskittymisen. 

Jostain syystä tähän kunniamerkkiin kerääntyy tunteja vain silloin, kun laittaa kellon päälle harjoituksen ajaksi. Garmin Connectissa pystyy lisäämään suorituksen myös jälkeenpäin, mutta niitä ei lasketa haasteeseen.

Toisekseen joogaharjoitukseen orientoitumiseen ei mielestäni kuulu se, että räplään rannettani ja sitten kuulen kellon piippaavan, kun harjoitus alkaa. On mielestäni täysin koko joogan ideologiaa vastaan, että se olisi jotenkin mitattava suoritus. En suhtaudu joogaan mitenkään hengellisesti, mutta en myöskään tee sitä kuluttaakseni jonkin määrän kaloreita, jotka kelloni voisi mitata. En silloinkaan, kun olen tehnyt raskaampaa joogaa, jossa voi jopa tulla hiki. 

Kun käytän Garminia juoksutreeneissä, kello mittaa tarpeellisen datan suorituksen aikana ja painettuani stop-nappia minun ei oikeastaan tarvitse lisätä muuta kuin lenkkarit, joilla juoksin, koska koen hyödylliseksi seurata lenkkareilla juostuja kilsamääriä. Sen sijaan joogasuorituksen lisääminen Garminiin on tehty aivan typeräksi. Suoritukseen pitäisi kirjata erikseen joka ikinen asana eli joogaliike. Kuka ihme jaksaa muistella vaikkapa tunnin mittaisen joogaharjoituksen yksittäisiä liikkeitä, ja vielä vähemmän näperrellä niitä sovellukseen? Se, että haihduttaisin joogan jälkeisen hyvän olon kumartumalla kännykkäni ylle etsimään jooga-asanoiden nimiä saadakseni täysin oikean kalorinkulutuslukeman harjoitukselle, on suunnilleen niin suurta ajanhukkaa kuin mikään elämässä voi olla. 

Tässä siis tällainen lyhyt mielipiteenilmaus tähän viikkoon. En tietenkään väitä, että oma näkemykseni olisi ainoa oikea. Mitä mieltä täällä ollaan joogan mittaamisesta suorituksesta ja ylipäätään siitä, että urheilukellojen myötä voi mitata ihan kaikkea? Onko suorituskeskeisyydelle olemassa kattorajaa?

Kommentit

  1. Omassa garminissa ainakin on kivasti myös valmiita joogaharjoituksia. Kun on vain ”kotijumppaaja”, on kiva, että joku käskee ja näyttää liikkeet, koska muuten ei ehkä tulisi tehtyä :D Ranteesta voi kurkata, kuinka jokin liike tehtiinkään, kun tulee uusia juttuja ja ranne kertoo, kun pitää vaihtaa seuraavaan liikkeeseen. Muuten en dataa joogasta keräile ja välillä garminin data tuntuu masentavalta, kun harjoituksesta ei ole ollut aerobista eikä anaerobista hyötyä eli ihan turhaan liikuttu ilmeisesti. Mutta harjoitusohjelmat ovat käteviä, vaikkei data muuten niinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että Garminissa on myös joogaharjoituksia, kiinnostavaa kuulla!

      Poista

Lähetä kommentti