Top 10 tekosyyt lenkin skippaamiseen

Ennen kuin kukaan mahdollisesti loukkaantuu otsikosta, sanottakoon, että joskus on oikeasti perusteltua jättää lenkki tai muu treeni väliin. Sairaana tai liikuntakiellon alaisena ei tietenkään pidä lähteä, ja joskus väsymys tai stressi voi iskeä sellaisella voimalla, että lepo ja palautuminen on parempi vaihtoehto. Kaikki ovat varmasti kuitenkin olleet myös tilanteessa, jossa on turvauduttu ihan puhtaisiin tekosyihin lenkin välttämiseksi. Kokosin listaan klassisimmat esimerkit. 

10. Kellosta/kuulokkeista/kännykästä on akku loppu.

Juoksemiseenhan tarvitaan oikeasti pelkät jalat, eikä välttämättä mitään elektroniikkaa. Lisäksi ainakin oma sporttikelloni ehtii ladata hämmästyttävän paljon akkua, vaikka älyäisin laittaa sen latautumaan vasta siksi aikaa, kun vaihdan juoksuvaatteet päälle. Varavirtalähde on myös kannattava hankinta. Ei tarvitse siis jäädä elektroniikan orjana kotisohvalle laiskottelemaan.

9. En kehtaa sanoa perheelle/ystäville tms. että tänään olisi lenkkipäivä.

Juoksuun vihkiytymättömän perhe- ja tuttavapiirin mielestä voi olla vähän kummallista tai huvittavaa, että joku haluaa sitkeästi pitää kiinni lenkkirutiinistaan. Siitä ei liene kuitenkaan muille ihmisille suurempaa vaivaa, jos yksi ihminen haluaa käydä vähän ulkoilemassa, kunhan kunnioitetaan etukäteen sovittuja yhteisiä kokoontumisia eikä toitoteta suureen ääneen kaikille, kuinka paljon parempi ihminen on. Oman kokemukseni mukaan lenkkiharrastustani seurataan enimmäkseen positiivisella asenteella ja ihmiset ympärilläni arvostavat sitä, että otan päivästä hetken aikaa itselleni ja hyvinvoinnilleni. Suosittelen siis sanomaan perheelle ja ystäville ihan rohkeasti, että olisin itse asiassa tänään lähdössä lenkille. 

8. Huvittaa enemmän lukea kirjaa/katsoa leffa/bingetä sarjaa/mitä ikinä.

Kaikki nämä ovat varsin viihdyttäviä ja ymmärrettäviä huvituksia, mutta ne eivät ehdi homehtua minkään mittaisen lenkin aikana. Sanoisin, että sohvalle lysähtäminen kirjan tai leffan kanssa tuntuu vieläkin paremmalta, kun on ensin vähän liikkunut!

7. On pieni jumi.

Ei tietenkään pidä juosta silloin, jos kärsii rasitusvammasta tai muusta vakavammasta kivusta, johon ammattilainen on määrännyt lepoa. Pienen juilin ollessa kyseessä kevyt juoksu tekee kuitenkin yleensä vain hyvää, kun lihakset lämpenevät ja veri pääsee kiertämään. 

6. On huono sää.

On totta, että ulkona voi joskus olla kylmää ja kosteaa, ja taivaalta voi sataa kaikenmoista niskaan. Harva säätila on kuitenkaan sellainen, ettei sitä vastaan voisi pukeutua. Tähän kietoutuukin toinen tekosyy, eli "en omista sopivia vaatteita". Käytin tätä itse ensimmäiset juoksuharrastusvuoteni aina syksyn saapuessa; lenkkeily loppui heti, kun olisi tarvinnut säänmukaisia varusteita, joita en jaksanut käydä hankkimassa. Mielikuvissani tarvittavan syys- ja talvivarustuksen määrä kasvoi moninkertaiseksi siitä, mikä tarve sitten todellisuudessa on. Syys- ja talvikeleistä selviytymiseen ei lopulta tarvitse kohtuuttoman montaa eri vaatekappaletta. Tämä voisikin olla jonkin loppuvuoden Top 10 -postauksen aihe. On myöskin huomionarvoinen asia, että huonoa säätä voi tarvittaessa paeta juoksumatolle tai sisäradalle, vaikka tällaiset mahdollisuudetkin ovat toki maksun takana useimmille ihmisille. 

5. Ei ehdi.

Tällaisen ongelman selättää helposti, kun vaivautuu ihan vähäsen suunnittelemaan viikkoaan etukäteen. Kalenteria vilkaisemalla näkee helposti, jos joku päivä on todella täysi ja lenkit kannattaa sijoittaa mieluummin kiirepäivän ympärille kuin sen kanssa samaan aikaan. 

4. Väsyttää. 

On hyödyllistä osata erottaa toisistaan todellinen uupumus ja hetken koomahdus. Jälkimmäiselle olotilalle pieni hikoilu tekee vain hyvää ja se voi mennä ohi jo siinä kohtaa, kun on saanut aikaiseksi sitoa lenkkareiden nauhat. Yleensä on siis vaivan arvoista yrittää mieluummin nousta sohvalta lenkille. 

3. Söin juuri äsken.

Täältä listan kärkipäästä alkaa löytyä niin sanottuja hyviä syitä olla lähtemättä lenkille. Täydellä vatsalla ei oikeasti ole mukavaa juosta. Tekosyyksi se lukeutuu sen vuoksi, että lenkin ja ruokailun keskinäisen ajoituksen voi yleensä suunnitella niin, etteivät nämä asiat häiritse toisiaan. 

2. On pimeää.

Turvallisuuden ja myöskään turvallisuuden tunteen merkitystä juoksulenkillä ei pidä vähätellä, joten siksi sijoitan nihkeyden pimeällä juoksemista kohtaan kohti "parempien" tekosyiden päätyä. Tekosyiden listalla tämä on kuitenkin siksi, että hyvin usein (paitsi ehkä vuoden pimeimpään aikaan keskellä talvea) lenkin voi pienellä etukäteissuunnittelulla saada sijoitettua valoisaan aikaan päivästä. 

1. On lomamatka/joulu tms. 

Aina ei tietenkään ole pakko jaksaa tai ehtiä lenkille. Loma tai juhlapyhä voi olla oikein hyvä väli pitää vapaata juoksusta. Lenkkeily ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta myöskään vähän erikoisemmissa olosuhteissa ja voi olla jopa mukava lisä ulkomaanmatkalle tai juhlapäivään. 

Uusi reittilöytö vanhempien luona vei pieneksi pätkäksi poluille ja vähän huterannäköiseen ojanylitykseen.

Kuinka usein lukijat ovat sortuneet tekosyihin lenkkiä skipatessaan? Entä missasinko jonkun tyhjänpäiväisen selityksen tästä listasta?

Kommentit