Top 10 varusteet syys- ja talvijuoksuun

Nipotan hieman itselleni tämän postauksen otsikosta; kaksi vuodenaikaa tungettuna samaan otsikkoon ei anna mielestäni kovinkaan harmonista vaikutelmaa. Olen kuitenkin vielä vahvemmin sitä mieltä, että lenkkivarustelun haasteet alkavat heti, kun tulee pimeää, kylmää ja märkää, joten siksi en halunnut puhua pelkästään talvijuoksuvarusteista. Omat ensimmäiset kokeiluni juoksuharrastuksessahan tyssäsivät aina kesän loputtua, kun ei tullut hankittua täydennystä varustukseen eikä huvittanut lähteä ulos pimeällä. Tämänkertaisen listapostauksen taustalla on ajatus, että Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa juoksemiseen ei loppujen lopuksi kuitenkaan tarvita ihan kasoittain varusteita, ja nyt kerron, mitkä ovat mielestäni tärkeimpiä pelinappuloita, kun selviydytään juoksuharrastuksesta vuoden kylmemmällä puoliskolla. 

10. Sykevyö

Listan häntäpäähän tulee sen kenties omituisin kohta. Miten muka sykevyön pitäminen vaikuttaa tiettynä vuodenaikana? Sillä tavalla, että rannesykemittaus on tavallaan kätevää, mutta vaatii sen, että kello on koko ajan paljasta ihoa vasten. Kun tulee aika pitkähihaisille vaatteille, tämä tarkoittaa sitä, että hiha täytyy pitää kellon päällä ja kun kelloa haluaa katsoa, täytyy hiha rullata pois. Kuka on kokeillut tehdä tätä kirpeillä pakkasilla? Niin, siksi sykevyö. Silloin kelloa voi pitää kaikkien hihakerrosten päällä eikä tarvitse palelluttaa rannettaan.

Juuri tätä et halua joutua tekemään kovalla pakkasella tai tuulella.

9. Juoksuun tarkoitetut käsineet

Miksi juuri käsineiden on hyvä olla juoksuun tarkoitetut? Koska juostessa pärjää kaiken kaikkiaan paljon ohuemmilla vaatteilla kuin muutoin vastaavissa lämpötiloissa, ja tämä pätee yllättävän paljon myös käsiin. Kärsin itse todella usein kylmistä käsistä, mutta en koskaan lenkillä. Siksi hikoilua sietävä materiaali on paikallaan myös käsineissä. Itselläni on kahdet juoksukäsineet: sormikkaat sekä vähän paksummat käsineet, joissa erillisten sormien päälle saa vedettyä vielä lämmikkeeksi ns. tumppuosan. Jälkimmäisiä tarvitsee vasta yllättävän kovilla pakkasilla, sinne asti kädet lämmittävät itse itsensä varsin tehokkaasti hikoilemalla.


8. Säärystimet

Tämän keksin Lenkillä-blogista. Pohkeet ottavat juostessa paljon iskuja vastaan ja ainakin itselläni ovat ehkä se kaikista herkimmin jumiutuva paikka, joten ei haittaa pitää niitä kunnolla lämpiminä. Toki villasäärystimien aika on vasta hyvin kylmillä keleillä. Lenkillä-blogista sain myös vinkin, että kun tekee itse säärystimet heijastavasta langasta, edistää myös omaa näkyvyyttään pimeällä. Säärystimet on helppo neuloa itse, sillä niihin ei tarvitse osata mitään sen vaikeampaa kuin oikea ja nurja silmukka, joista saa tehtyä joustinneuletta.

Itsetehdyt heijastinlankasäärystimet ja tärkeät nastalenkkarit.

7. Lippis

Lippis esiintyi myös kesäisellä Top 10 -listallani, mutta on paikallaan sateisillakin ilmoilla pitämässä vesipisarat pois naamalta. Myös silmälasien käyttäjä arvostaa sitä, ettei sade pääse suoraan linsseille ainakaan silloin, kun ei sada vaakasuoraan juuri väärästä suunnasta. 

6. Tuubihuivi

Käy monipuolisuudessaan moniin eri olosuhteisiin. Kaivan sen yleensä esiin siinä kohtaa, kun tuuli alkaa käydä kylmänä, jolloin käärin sen kaulani ympärille. Joskus käy myös niin, että muutaman kilometrin juostua kaulanlämmike on kuitenkin liikaa, jolloin tuubihuivi kulkee varsin vaivattomasti mukana loppumatkan ranteen ympäri kiedottuna. Oikein kovilla pakkasilla ja joskus hiihtäessä olen pitänyt tuubihuivia myös kypärämyssynä. 



5. Panta ja pipo sopivasta materiaalista

Pääkin hikoaa juostessa paljon, joten sekin tarvitsee yllättävän vähän lämmikettä. Suurimman osan kylmästä kaudesta pärjään pannalla, joka suojaa korvat ja on jälleen hikoiluun sopivaa materiaalia. Ihan kylmimmille keleille on hyvä olla pipo, mutta sekään ei saa olla turhan paksu. 

Pannassa ja paidan saumoissa on myös heijastimet.

4. Tuulenpitäviä vaatteita

Syksyn edetessä juoksijan yläkeho on yleensä se, joka alkaa kaivata jotain kovempaa lämmikettä kuin pelkän t-paidan. Kuten kaikkien muidenkin tässä tekstissä mainittujen vaatteiden kohdalla, hyvin kevyt takki palvelee yllättävän pitkälle syys- ja talvikauteen. Itselläni on lisäksi ohuet tuulenpitävät housut, jotka voi vetää tarvittaessa juoksutrikoiden tai lämpökerraston päälle. 

Kuvassa esiintyvien Gore-Tex -lenkkareiden kausi sijoittuu normilenkkareiden ja nastojen väliin kurakaudelle.

3. Nastalenkkarit

Pärjäsin jokusen juoksutalven ilman nastalenkkareita, mutta kyllä niiden hankkiminen oli silti niin sanottu game changer. Ihmettelen todella sitä, kuinka hyvän pidon muutama hassu pieni nasta voi antaa. Olen juossut nastoilla hermoilematta jopa peilijään poikki, vaikkakaan en täysillä. Hyvä pito on tärkeä asia juoksutekniikan säilymisen kannalta ja jos joutuu varomaan koko ajan pystyssä pysymistä, saattaa huomata lihassärkyjä oudoissa paikoissa. Erään podcastin kuuntelemisen myötä olen päätynyt mukaan Facebook-ryhmään, joka koostuu enimmäkseen amerikkalaisista juoksuharrastajista. Heidän jokatalvinen ongelmansa on se, että lumessa ja jäässä on mahdotonta juosta, koska ilmeisesti Yhdysvalloissa ei ole innostuttu nastalenkkareista samaan tapaan kuin mielestäni ainakin Pohjoismaissa näkee. Lueskelen ryhmässä ihmisten tuskasteluja juoksumatolle siirtymisen pakosta ja lähden itse ulos nastoillani missä tahansa kelissä paitsi vaarallisesti näkyvyyttä haittaavassa lumipyryssä. Jalankulkureittien hiekoitus on joka vuosi ollut niin sattumanvaraista, että ilman nastoja ei uskaltaisikaan lähteä juuri ulos. 

2. Lämpökerrasto

Ihan oikeasti, hyvä lämpökerrasto – yläosa ja alaosa – ratkaisee monta pukeutumisongelmaa kelien kylmetessä. Itselläni alkaa palella yläkroppa huomattavasti aikaisemmin ja lämpökerrastohousuja saattaa tarvita toisten housujen alla sitten ihan paukkupakkasilla. Kun pukee lämpökerrastopaidan päälle, päällipaidan tai takin lämpöisyydelle ei ole ihan niin isoja vaatimuksia. Kunnollinen kerrasto myös siirtää hien pois iholta, joten ei tarvitse lenkkeillä tukalasti. Juoksijan lämpökerraston ei tarvitse olla ihan niin paksu kuin mitä muistan vaikka laskettelureissuilla käyttäneeni. 



1. Mitä tahansa heijastavaa ja räikeää

Aina pitää näkyä! Jostain syystä monet syysvaatteet ovat mustia. Jos pukeudut mustiin, niin huolehdi sitten ainakin heijastimista. Heijastinvaljaat ja -liivit ovatkin nykyään vakiovaruste niin ulkoilijoiden päällä kuin urheilukauppojen hyllyissäkin. Pipoissa, hanskoissa, vaatteissa ja jopa säärystimiin sopivassa neulelangassa on usein heijastavaa materiaalia ihan valmiinakin. Silti kannattaa myös suosia kirkkaita värejä ja ihan valoakin. Olen joskus juossut kännykkä kädessä taskulamppu päällä, jos on tullut erityisen pimeä kohta vastaan. 

Jopa tästä huonosta kuvasta näkee, että päällä on pinkki heijastinliivi. Liivissä kiinni olevasta pienestä valosta on valitettavasti jo tässä kohtaa loppunut virta.

Mihin varusteisiin sinä luotat silloin, kun kelit pimenevät ja kylmenevät? Saitko jonkun hyvän vinkin tästä postauksesta? Normalisoidaan syysvarustelua, niin ikävissä keleissä juoksentelu ei tunnu ihan niin tympeältä!

Kommentit