Ihminen suunnilleen elää ja hengittää juoksuharrastusta harjoitellessaan maratonille, varsinkin jos on tulevasta koitoksesta yhtä pöljän innoissaan kuin minä. Elämän juoksupainotteisuus näkyy myös kännykkäni sovellusvalikoimassa ja internetin selaushistoriassa; minulla on ollut jo pitkään käytössä niin Garmin Connect, Conqueror Challenges kuin Runnakin.
Kuluneen kevään aikana olen löytänyt vielä lisää juoksuaiheisia sovelluksia ja sivuja, joista suurin osa on jäänyt vakiovarusteikseni ja yhden heitin kokeilun päätteeksi bittiavaruuteen. Kokoan näitä löytöjä tässä postauksessa siltä varalta, että ne voisivat kiinnostaa jotakuta muutakin.
Youtube Music
Aloitetaan vähän kummalliseen tyyliin palvelulla, joka ei varsinaisesti liity juoksuun. Musiikin ja podcastien kuuntelu on kuitenkin lähtemätön osa omaa juoksuharrastustani ja kun tykkään muutenkin kutsua itseäni musiikki-ihmiseksi, niin päätökseni vaihtaa Spotifysta Youtube Musiciin oli suorastaan järisyttävä ja aiheutti muutaman tunnin identiteettikriisin.
Juttu lähti siitä, että käytän Youtubea ehkä turhan paljon ja kyllästyin todella tiheisiin mainoksiin kesken videoiden, joten päivitin tilini Premium-tasolle. Kun Youtube Premium on maksullinen ja sen mukana tulee automaattisesti myös Youtube Music, päätin, ettei ollut enää järkeä maksaa Spotifysta. Sydän läpättäen siirsin yhden huolella ja rakkaudella kootuista, monituntisista soittolistakyhäelmistäni palvelusta toiseen ja muilta osin vain toivoin, että löytäisin lempipodcastini ja -musani myös uudesta palvelusta.
Omalta osaltani riskin ottaminen kannatti, koska vaikka joitakin vakiopodcastejani olen joutunut etsiskelemään RSS-syötteiden ja Apple Podcastin kautta ja unohdin siirtää palvelusta toiseen maratonlistani, niin Youtube Music tarjoaa minulle vieläkin parempia lenkkisoittolistoja kuin Spotify. Suosikeista mainittakoon "R'n'B:tä juoksuun", teinivuosien MTV:n katseluun aikamatkustava "Throwback Workout" ja Naisten Kymppiäni vauhdittanut "Girls Just Wanna Have Fun". Spotifyssa tein lenkkisoittolistoja aina itse, kun juuri oikeanlaisia ei koskaan löytynyt valmiina. Youtube Music puolestaan miksaa minulle ihan omiakin treenisoittolistoja henkilökohtaisten kuuntelutottumusteni mukaan. Pidän myös kovasti suosikkiartistieni kokoelmasoittolistoista, joita Youtube Musicista löytyy.
Youtube Music myös synkronoi lähes ongelmattomasti musiikintallennuksella varustetun Garmin-kelloni kanssa, vaikka siirrossa kestää vähän kauemmin kuin Spotifyn kanssa.
Youtube Music maksaa Youtube Premium -jäsenyyden verran, eli opiskelijalle 9,99e/kk, normaalihintaisena 14,99e/kk ja perhetilauksena 27,99e/kk.
The Running Channel Club
The Running Channel aloitti nimensä mukaisesti juoksuaiheisena Youtube-kanavana vuonna 2018, mutta on sittemmin laajentunut myös podcastien sekä kotimaassaan Englannissa live-tapahtumienkin pitämiseen. Kanavan ympärilleen keräämä yhteisö on koko ajan kansaivälistynyt ja tiivistynyt, kun varsinkin pandemia-aikoina juoksuharrastajat hakivat ryhmähenkeä TRC:n suunnalta.
Viime vuoden puolella TRC lanseerasi TRC Club -sovelluksen, joka pyrkii tiivistämään tämän yhteisöllisyyden tunteen eräänlaisen juoksusomen muotoon. Clubista saa maksua vastaan eksklusiivista sisältöä, kuten ylimääräisiä podcast-jaksoja, hyödyllisiä juoksuaiheisia artikkeleja sekä kursseja. Lisäksi siellä voi avata keskustelun ihan mistä tahansa juoksuun liittyvästä ja liittyä "tribeen", josta löytää samankaltaista tavoitetta kohti treenaavaa porukkaa.
![]() |
Esimerkkejä klubin eri ryhmistä ja keskustelunaiheista. Jokaiselle eri juoksumatkalle on "Go Further" ja "Go Faster" -heimot, joista sopivan löytää lyhyellä kyselyllä. |
Itse olen TRC:n pitkäaikainen fani ja kun en käy missään juoksukerhoissa tai treeniryhmissä, olen kokenut löytäväni TRC Clubista sen yhteisön, jota joskus kaipaa, kun miettii, minne voisi hehkuttaa upeasti menneitä lenkkejään tai vastaavasti kysyä vertaistukea tai neuvoja. Olen myös ahminut kaikkea maratonaiheista faktasisältöä; kun toisena vaihtoehtona on koko internetin haravointi, on ollut todella hyödyllistä löytää vaikkapa täsmäohjeita hiilaritankkaamiseen ennen maratonia asiantuntevasta ja faktapohjaisesta lähteestä. Kuuntelen myös innokkaasti Clubin omia podcast-jaksoja, koska myös TRC:n alkuperäinen podcast on yksi ehdottomista suosikeistani.
![]() |
Isoimmille juoksutapahtumille löytyy myös omat keskusteluryhmät, mutta yksikään suomalainen tapahtuma ei yllä tälle listalle. |
TRC Clubiin voi liittyä kuukaudeksi tai vuodeksi kerrallaan. Hinnat on ilmoitettu Ison-Britannian puntina, mutta euroiksi käännettynä kuukauden jäsenyys maksaa 5,93 euroa ja vuoden jäsenyys 47,50 euroa.
Dress My Run
Löysin Dress My Runin juuri yllä mainitun TRC Clubin ansiosta. Eräs klubilainen pohti ikiaikaista kysymystä eli mitä lenkille pukee päälleen millekin säälle. Hän sai vastaukseksi suosituksen Dress My Run -nimisestä sivustosta ja päätin mielenkiinnosta testata sitä ainakin viikon ajan.
Dress My Runissa voi hakea oman sijaintinsa, jonka säätietojen mukaan se kertoo, mitä juoksulenkille kannattaa pukea päälle. Se huomioi sen, että juostessa tulee huomattavasti lämpimämpi kuin muuten ulkona ollessa. Periaatteessa olen jo aika harjaantunut juoksupukeutuja, mutta halusin kuitenkin testata, voisiko tällainen automatisoitu systeemi todellakin osata pukea minut lenkille. Sitäkin tapahtuu kuitenkin joskus, että palelemisen inhossani puen lenkille ihan turhan paljon päälle.
Olen tavallaan jäänyt koukkuun Dress My Runiin, koska se toimii yllättävän hyvin. Se ensinnäkin suostutteli minut kevätkauden ensimmäiselle shortsilenkille, kun oma intuitioni olisi vielä kääriytynyt pitkiin trikoisiin - ja suositus oli oikeassa, shortseilla tosiaankin tarkeni!
Dress My Run suosittelee myös tarpeen mukaan aurinkorasvaa ja heijastimia sekä ihan jokaiselle lenkille säästä riippumatta henkilöllisyys- ja terveystietoranneketta vakavampien tilanteiden varalle. Sellaista en ole kyllä vielä hankkinut.
Ainoa kummallisuus Dress My Runissa on silloin tällöin suositus hansikkaista yhdistettynä shortseihin. Itse en ainakaan koskaan koe tarvitsevani lenkillä hanskoja, jos on riittävän lämmin shortseille. Sivusto ei myöskään, ehkä ihan ymmärrettävästi, osaa ottaa huomioon pohjoisen valoisia kesäiltoja ja muistuttelee heijastimista aina, jos on lähdössä liikkeelle myöhään illalla.
Dress My Run löytyy internetin ihmemaailmasta täysin ilmaiseksi.
Race Ready
Race Ready -sovellus löytyi myös TRC Clubin kautta, mutta tämä kokeilu oli ainakin omalla kohdallani vähemmän vakuuttava.
Tiivistetysti kyseessä on informaatiosovellus, joka huolehtii siitä, että juoksija on riittävän hyvin valmistautunut ja hyvässä terveydentilassa osallistumaan juoksutapahtumaan. Sovellukselle voi kertoa, mihin tapahtumaan on seuraavaksi menossa, ja sitä odotellessa pääsee lukemaan tiivistä infoa juoksijalle oleellisista terveysasioista. Aihekattaus on laaja: tietoa löytyy niin nesteyttämisestä, erilaisiin iho-ongelmiin kuten hiertymiin varautumisesta sekä pahimmassa tapauksessa sydänoireista.
Tietynlaisella luonteenlaadulla varustettu ihminen voi saada itselleen hyvinkin neuroosit aikaiseksi kaikkia Race Readyn listaamia uhkia selaillessa. Lisäksi kaikki tieto tarjoillaan jostain syystä kolmella eri vaikeustasolla, mutta kaikki eri tasot täytyy kuitenkin lukea, jotta saa check-merkin valmiista osiosta.
Vähän käytännöllisesti hyödyllisempi ulottuvuus sovelluksessa on juoksutapahtumien tarkistuslista, josta voi katsoa, että on tapahtuman kannalta oleelliset asiat mietittynä ja pakattuna. Sovellus muistuttaa yöpymispaikan hankkimisesta, sopivan juoksuvaatetuksen valinnasta ja ihan kaikesta siltä väliltä.
Race Ready tarjoilee varmasti paljon hyvääkin tietoa - näin ei-minkään-sortin-terveysammattilaisen silmin - mutta joitakin sen näkemyksiä kyllä kyseenalaistin. Sovellus on aivan todella huolissaan ylinesteyttämisestä, siinä määrin, että se suosittelee olemaan tekemättä maratonillekaan mitään juomasuunnitelmaa vaan juomaan janontunteen mukaan. Miten tämä sopii yhteen sen faktatiedon kanssa, että juoksijoita yleisesti neuvotaan nesteyttämään jo ennen kuin janontunne ehtii tulla, koska siinä kohtaa on jo vähän liian myöhäistä? Tässä näkyy varmaankin vahvasti se, että sovelluksen kehittäjät tekivät sovelluksen ylinesteytykseen menehtyneen ystävänsä muistolle, mikä on ihan arvokas teko sinänsä, mutta heijastuu ainakin omasta mielestäni aavistuksen verran ylilyöntinä sovelluksen sisällössä.
Testasin Race Readyä treenatessani Helsinki10:lle, mutta kun kyseinen juoksu oli juostu ja uutta juoksutapahtumaa varten sovellus nollasi kaiken luetun informaation, oli heti selvää, että tähän luku-urakkaan en toista kertaa rupea. Pärjään ilman pakkauslistaakin. Race Ready näin ollen poistui kännykkäni näytöltä kokeilun jälkeen, mutta ainakaan se ei ilmaisena sovelluksena kuluttanut turhaan rahojani.
Mitä juoksuun liittyviä sovelluksia tai nettisivuja käytät itse? Entä rupesiko joku näistä mainitsemistani nyt kiinnostamaan?
Seuraavassa postauksessa kokoan maratonharjoitteluni
Kommentit
Lähetä kommentti