Top 10 ensimmäiset mieleen tulleet ajatukseni maratonharjoittelun alkaessa

Nyt lähestyy jo loppuaan ensimmäinen viikko maratonille tähtäävällä harjoitusohjelmalla, mutta kelataan hetkeksi vähän taaksepäin. Mitä kaikkea pälkähti juuri tämän juoksijan päähän sillä hetkellä, kun oli aika kääntää ajatukset juuri juostusta Helsinki10:stä kohti loppukesästä häämöttävää maratonia? En ole vielä koskaan juossut maratonia maaliin asti ja yrityksiäkin on takana vain yksi, joten mitään rutiinia näin mittavaan juoksuharjoitteluun ja kovaan tavoitteeseen ei vielä ole. 

Joihinkin näistä mietteistä sain onneksi vastaukset heti ja muiden kohdalla pitää vain odottaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan tai hankkia lisää tietoa. Sitähän ei koskaan tiedä kukaan etukäteen, mitä kaikkea 16 viikkoon mahtuu. Mukaan listalle mahtuu niin huvittavia kuin ihan rationaalisiakin ajatuksia. 



10. Teenkö uuden Runna-treeniohjelman äskettäisen kympin vai viimekesäisen puolimaratonini tuloksen perusteella?

Kun Runna-sovelluksella tekee itselleen juoksuharjoitteluohjelman, se kysyy juoksuun sopivien viikonpäivien ja tämänhetkisen yleisen taitotason lisäksi viimeaikaista vitosen, kympin, puolimaratonin tai maratonin loppuaikaa. Sovellus määrää sen perusteella, minkälaisilla vauhdeilla uuden ohjelman vauhtiharjoitukset tehdään ja, jos harjoittelee kohti jotakin juoksutapahtumaa, arvioi myös realistisen aikatavoitteen tapahtumalle. 

Kun kyseessä oli nyt alkava maratonharjoittelu, jäin miettimään, antaisinko Runnalle vihjeeksi juuri juoksemani Helsinki10:n ajan 1:09:06 vai viimekesäisen Helsinki Marathonin puolikkaan 2:45:28, koska se on kuitenkin matkana lähempänä kokonaista maratonia. Tätä pulmaa ei onneksi tarvinnut kauaa pähkäillä, koska Runnan tuki vastasi kysymykseeni: kannattaa aina käyttää mahdollisimman viimeaikaista suoritusta arvioinnin pohjana, koska Runnan laskumenetelmä osaa ottaa huomioon, että harjoittelen nyt paljon kymppiä pidemmälle matkalle ja näin ollen juoksen hitaammilla vauhdeilla. 

Runnan tämänhetkiset arviot eri juoksumatkojen suorituskyvystäni. Maratonille kyllä omasta puolestani riittää radalle annetun maksimiajan eli kuuden tunnin alitus, mutta saanpahan yllättyä taas iloisesti, jos tuollaiseen loppuaikaan pääsen. Jos minulla ilmenee suuria vaikeuksia treeniohjelman intervalli- ja tempoharjoitusten vauhtien ylläpitämisessä, Runna hidastaa niitä, jolloin hidastuu arvioitu maratonin loppuaikakin.

9. Tuleekohan kesällä kamalat helteet, jotka vaikeuttavat harjoittelua?

Tätä on turha miettiä, koska säätiloille ei mitään voi. Totta se kuitenkin on, että jos kesälle osuu oikein mojovat helteet, lenkkeily on huomattavasti epämukavampaa ja silloin joutuu keksimään ratkaisuja, kuten aivan liian aikaiset aamulenkit tai juoksumaton. Monet juoksijat heräävät aamuviideltä varsinkin pitkille lenkeille, mutta minulta se ei kovin helposti luonnistu.

8. Minkä kaikkien podcastien ja soittolistojen kuuntelua mahtuu harjoitusviikkoon?

Kyllä, tämä on tärkeä asia, vaikkakaan ei mitenkään paineita herättävässä mielessä. Huomasinpahan vain harjoitusohjelmaa katsoessani, että joihinkin viikkoihin sisältyy peräti kaksi kevyttä lenkkiä muuntyyppisten harjoitusten lisäksi, ja minun kuuntelutottumuksissani kevyt lenkki merkitsee aina podcastin kuuntelua, kun taas tempo- ja intervalliharjoituksia vauhdittaa musiikki. Seuraan niin monia podcasteja, että kaikille lenkeille – myös monen tunnin pitkille lenkeille – ja kuntosaliharjoitteluunkin riittää taatusti kuunneltavaa. 

Soittolistapuolella innostuin aivan erityisesti uudesta Youtube Musicin löydöstä nimeltään Throwback Workout, joka kiidättää tunnelman suoraa päätä teinivuosiini 2000-luvun menevimpiin ja motivoivimpiin biiseihin. Vauhtilenkkejä varten olen ladannut myös muun muassa P!inkiä, Siaa, Queenia, Little Mixiä ja Michael Jacksonia. 

Täältä löytyy Usher, Black-Eyed Peas, Fergie, J-Lo, Rihanna, Nelly Furtado, Eminem, Beyoncé...

7. Mitkä lauantaipäivät yritän järjestää töistä vapaaksi, ettei tarvitse jaksaa töitä samana päivänä aivan hurjan pitkän harjoituslenkin kanssa?

Olen vain osa-aikaisissa töissä, mutta vähintään kerran kuussa teen töitä myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Lauantait ovat harjoitteluviikossani yhtä kuin pitkispäiviä, joten nyt saa vähän suunnitella, minkä pitkän lenkin seuraksi viitsii ottaa työvuoron. Onneksi lenkkien pituus aaltoilee jonkin verran eli ihan koko ajan eivät kilsamäärät pelkästään kasva, ja saan tosiaankin suunnitella omat työvuoroni. Tämän harjoitusohjelman ensimmäisen pitkän lenkin juoksen itse asiassa osittain kotoa työpaikalle tämän postauksen julkaisupäivänä, mutta kyseessä on vielä tässä kohtaa vasta 6,5 kilometrin matka, joten se ei syö merkittävästi jaksamista iltavuorosta. 

6. Tarvitsenko urheilu- ja palautusjuomia ja mistä hankin lisäenergiaa pidemmille lenkeille?

Maratonille harjoittelu saattaa ilmeisesti aiheuttaa yhtäkkisiä juoksushoppailun mielitekoja. Tai no ei nyt pelkästään mielitekoja, joiltakin osin voi olla ihan tarpeellistakin päivittää juoksutarpeistoaan, kuten esimerkiksi juoksuun tarvittavia lisäravinteita. Elektrolyyttijuomat ja energiageelit ovat minulle jo tuttuja juttuja, koska niille on oikeasti tullut tarve. Superpitkien lauantaipitkisten häämöttäessä kesäviikonlopuilla rupesin tosissani miettimään lisäksi palautusjuomien tarvetta. Minulla on usein vaikeuksia saada sisuksiini tarpeeksi proteiinia sellaisenakin pävänä, kun en juokse kolmen tunnin lenkkiä. 

Tiedän jo nyt, että Helsinki Marathonin juomapisteillä tulee olemaan saatavilla Noshtin urheilujuomaa ja Jollos-vauhtikarkkeja, joten ajattelin, että olisi joka tapauksessa järkevää testata kyseisiä tuotteita harjoituslenkeillä, koska maratonillahan ei kannata kokeilla mitään uutta. Jollokset voisivat tuoda ihan tarpeellista vaihtelua geelien imeskelylle, jos vain kestän sitä, että joudun pureskelemaan hengästyneenä. Ei muuta kuin kokeiluun, samoin se palautusjuoma. Siinähän se sitten selviää, vaikuttavatko tällaiset lisät merkittävästi jaksamiseen ja palautumiseen. 


5. Mitä kaikkia mukavia uusia juoksureittejä voin suunnitella varsinkin lauantain pitkille lenkeille?

Tänä kesänä aion ottaa kaiken ilon irti siitä, että maratonharjoittelun lauantaipitkikset ovat todella pitkiä. Pääkaupunkiseudulla on vaikka kuinka monia hienoja reittejä, joita en ole juossut kertaakaan tai ainakaan pitkään aikaan, joten pitkikset tarjoavat oivan tilaisuuden reittitestailuun. Mielenkiintokin pysyy paremmin yllä, kun en kierrä aina samoja lähiseudun reittejä. Ajattelin välillä jopa matkustaa jonnekin ihan toiselle puolelle kaupunkia lenkkeilemään, kun yleensä lähden juoksemaan suoraan kotiovelta. Otan reittisuosituksia vastaan!

4. Tarvitsenko vielä yhdet lenkkarit?

Lupaan ja vannon, että en yritä mitenkään ylettömästi haalia lenkkareita, kun eivät ne meinaa nytkään mahtua siististi eteiseeni. Mieleen hiipii kuitenkin epäilys, että tarvitsisiko nyt peruslenkkareiden, vauhtitossujen ja juoksutapahtumiin säästeltävien kenkien lisäksi vielä jotkut oikein pehmoiset, mukavat ja iskunvaimentavat kaverit pitkille lenkeille. Nyt tulee nimittäin juostua sellaisia kilsoja, ettei ikinä ennen. Tiedostan myös olevani ehkä jossain määrin juoksumarkkinoinnin uhri, joten vielä en ole rynnännyt ostamaan erityisvaimennettuja pehmolenkkareita.

3. Mitä kaikkia juoksutapahtumia voisin juosta lauantailenkkeinä?

Tarkistin melkein heti Juoksukalenterin, kun olin päässyt selville, kuinka pitkiä viikonloppulenkkejä tulisin maratonille harjoitellessa juoksemaan. Yksi hyvä tapa saada vaihtelua juoksutreeniin ja varsinkin lauantaipitkiksiin on ilmoittautua sopivanmittaiseen juoksutapahtumaan, jos sellainen löytyy – nekin ovat Suomessa usein lauantaisin. Juoksutapahtumaan osallistuessa reitti on valmiiksi merkitty ja juomaa on tarjolla, mikä tuo pientä luksusta lauantailenkkeilyyn ja vähentää joidenkin järjestelyjen tarvetta. 

Sattumoisin harjoitusohjelmani asetti rauhallisen kymmenen kilsan lenkin juuri Naisten Kympin päivälle, joten ilmoittauduin mukaan ja juoksen tapahtuman rauhallisena harjoituslenkkinä ilman mitään kisaamista, mikä kyllä sopii Naisten Kympin henkeen muutenkin. 

En valitettavasti löytänyt ajankohdaaltaan sopivia puolimaratoneja niille kahdelle, jotka minun pitäisi tänä kesänä harjoitusmielessä juosta, mutta täytyy vain keksiä jotkut mukavat reitit niillekin.



2. Sykevyöni on aika rispaantunut.

Minulla ei ole enää mitään muistikuvaa siitä, milloin hankin nykyisen, ensimmäisen ja ainoan Garminin sykkeenmittausvyöni. Huomasin sen vain olevan aika surullisessa kunnossa, joten maratonharjoittelun alku tuntui sopivalta väliltä hankkia uusi. Nyt olen myös kirjoittanut muistiin, milloin aloin käyttää uutta vyötä, ja että sykevyön lähettimen patteri kestää valmistajan mukaan 3,5 vuotta. Patterin voi kyllä vaihtaa, mutta itse vyö kyllä ehtii ehkä taas kulahtaa ennen patterienvaihdon tarvetta. 

Vanha versus uusi sykevyö.

1. Miten sovitan treenit Tampereen Sävelen ja ratsastusleirin ympärille?

Kesän positiivinen ongelma on kaikenlainen arjesta poikkeava ohjelma, joka syö viikonloppuja ja ehkä viikkojakin kalenterista. Omista kesäsuunnitelmistani tulee intensiivisen maratonharjoittelun tielle erityisesti kuoron osallistuminen Tampereen Sävel -kuorokatselmukseen, jolloin en ehdi ainakaan viikonlopun pitkää lenkkiä tehdä, sekä kolmen päivän ratsastusleiri, jolloin en kyllä aio juosta lyhyitäkään lenkkejä, kun aika kuluu siellä ihan muissa touhuissa. 

Runna osasi tämänkin pulman ratkaista uudella lomaominaisuudella, jota pääsin nyt ensimmäistä kertaa hyödyntämään. Kerroin sovellukselle, millaisella aikavälillä en voisi toteuttaa harjoitusohjelmaa sellaisenaan ja tarkensin, karsittaisiinko lomajaksolta ainoastaan pitkät ja intensiiviset lenkit vai ihan kaikki juoksulenkit tai myös kuntosaliharjoittelu. Runnan luoma lopputulos on edelleen varsin järkeenkäyvän ja toteutettavissa olevan näköinen, joten olen oikein iloinen tästä uudesta ominaisuudesta, joka ottaa pähkäilyn ja arvailun pois tällaisestakin tilanteesta. 

Kuulette sitten treenipostauksissa, miten lomaviikkojen harjoittelu järjestyi!

Onko muilla meneillään kesäistä juoksuharjoittelua ja siihen liittyvien kysymysten ratkomista tai juoksushoppailun himoa? Entä mistä kaikesta melkein ensikertalaisen maratonharjoitteluun liittyvästä voisin kirjoittaa tänä kesänä?

Kommentit