Top 10 joululaulut

Joululaulut ovat yksi niistä asioista, joita rakastan eniten tähän aikaan vuodesta. Minulle ei kannata avautua siitä, kuinka ärsyttävää on kun joka paikassa aletaan soittaa joululauluja, sillä minusta ne tuovat lämmintä ja positiivista tunnelmaa pimeään vuodenaikaan. Joulu ei ole minulle kristillinen juhla, mutta rakastan yhtä lailla hengellisiä ja ei-hengellisiä joululauluja. Yksi syy tähän on se, että minulla on paljon hyviä muistoja Jeesus-aiheistenkin laulujen laulamisesta katolisten nunnien pitämässä esikoulussa, jota kävin. Samoihin vuosiin liittyvän nostalgian vuoksi erityisesti englanninkieliset joululaulut ovat minulle rakkaita, koska nuo nunnat olivat tulleet Amerikasta Mississippin osavaltiosta asti pitämään englanninkielistä esikoulua Tampereelle.

Suosikkilaulujen rajaaminen kymmeneen oli vaikeampaa kuin yhdenkään aikaisemman Top 10 -listan kohdalla, mutta lempparit valikoituivat lopulta yllämainitun nostalgiatekijän lisäksi kauniin sävelen ja tunnelmallisen sanoman perusteella. En ole tällä kertaa numeroinut listaa vaan vähän jaotellut niitä sen mukaan, miksi pidän niistä.

Talvisen/jouluisen tunnelman välittäminen ilman hengellistä sanomaa

Tonttu
Suomalaisen talviyön tuntua aidoimmillaan ja pohdiskelua katoavaisuudesta. Tässä on niin kaunis esimerkki, siitä mihin suomen kieli taipuu, että olin kovasti yllättynyt kuullessani, että alkuperäinen runo ei ollut suomeksi. Rajattoman versio on hieman pätkäissyt pitkästä laulusta, mutta se on silti mielestäni yksi parhaista.

Walking In The Air 
Sävellettiin sitä kaikkien tuntemaa animaatiota varten, edelleen elää ja voi hyvin moneen kertaan uudelleen tulkittuna. Mieleen nousevat heti hohtavat kinokset ja tähtitaivas, kun kuulee tästä kappaleesta vain alkusoitonkin.

Have Yourself A Merry Little Christmas
Tämä laulu tiivistää sen, miksi joulu on mielestäni niin ihana asia – se on rauhalle, tärkeille ihmisille ja hyvälle mielelle pyhitetty aika vuodesta. En ole koskaan nähnyt elokuvaa Meet Me In St. Louis, jota varten laulu kirjoitettiin, mutta alkuperäisversiota voi kuunnella ihan vain Judy Garlandin äänen vuoksi.

The Christmas Song 
Hyvin samantyyppinen tunnelmaltaan kuin edellinen ja joku yhteinen musiikillinen elementtikin näissä on, sillä usein kun ryhdyn laulamaan yhtä, siihen sekoittuu toinen. Moninkertainen jenkkiklassikko, joka tuo mukavaa vaihtelua hengellisaiheisiin joululauluihin.

Suosikkini suomalaisista

Maa on niin kaunis
Tässä on niin uskomattoman kaunis sävel, etten edes kiinnitä huomiota uskonnolliseen sisältöön kuunnellessani sitä. Jotenkin se vain erottuu edukseen useiden suomalaisten perinnelaulujen joukosta. Säveltäjän identiteetti ei ole tiedossa.

Koska kuulin näitä jatkuvasti pienenä, ne tuovat joulun

O Come All Ye Faithful
Heti kun joulukuu tulee, minun on pakko kaivaa Bing Crosbyn joulualbumi esiin. Yksi ehdottomista joulun tuojista on tuolta albumilta White Christmas, toinen on tämä. Uskoi sitten Jeesukseen tai ei, tämä laulu kutsuu aivan vastustamattomasti joulun tunnelmaan.

O Holy Night
Siinä missä useimpiin perinteisiin joululauluihin on selvästi kehitelty yksinkertaisen kaunis sävel joka on kaikkien helppo muistaa, tämä laulu tuntuu jotenkin hiukan astetta... musiikillisemmalta? Tässä sävelessä on sellaisia nousuja, jotka avaavat tunnehanat ammolleen, eikä siinä tuodun toivon sanoman tarvitse liittyä mitenkään Jeesukseen, ellei halua.

 The Little Drummer Boy
Joiltain osin hiukan materialistiseksi kulutusjuhlaksi yltyvän vuodenajan keskellä aiheellinen muistutus siitä, että arvokkaat lahjat eivät ole vain rikkaiden hankittavissa. Tämän laulun tulkinnat käyttävät usein luovasti hyödykseen laulun sanoissa esiintyvää rumpua ja siksi tähän kuuluu usein tarttuva rytmi.

In The Bleak Midwinter
Tässä yhdistyy listan yläpäässä ylistämäni talvinen tunnelma sekä englanninkielisiin Jeesus-lauluihin liittämäni nostalgia. Sävel on todella kaunis ja varsinkin The Crown -sarjan eräässä jaksossa kuultu kuorosovitus on jäänyt lähtemättömästi mieleen.

The First Noel
Tässä kulkee sävel jotenkin selittämättömän tyydyttävästi, mitenkään muuten en oikein osaa sen suosikkistatusta perustella. Siitä tulee hyvä mieli, kuten näistä kaikista.

Ai että, nyt on ihanan lämpimänjouluinen olo. Mitkä ovat teidän lempijoululaulujanne ja mikä tekee hyvän joululaulun?

Kommentit