Top 10 tavat piristää juoksuharrastusta

Juoksemisessa, kuten monessa muussakin asiassa, on helppoa kangistua kaavoihinsa. Jos lenkkeily alkaa maistua puulta, vika ei ole yleensä lajissa vaan siinä, että on tehnyt liian pitkään kaiken samalla tavalla. Tässä on täyden amatöörin vinkkejä juoksurutiinin pikapiristykseen.

10. Käy yhteislenkeillä tai juoksukouluissa
Tämä on listan alimmaisena, koska yhteislenkit ja muutenkaan sosiaalinen juokseminen eivät ole ihan minun juttuni vaikka kokeiltu on, mutta tiedän, että todella moni saa valtavasti energiaa ja motivaatiota porukassa juoksemisesta. Jotkut sanovat, että on helpompi lähteä liikkeelle sovittuna aikana ja vähän ryhmäpaineen alaisena.

9. Katsele juoksuaiheisia Youtube-videoita ja juoksuaiheista somea
Juoksuaiheisia Youtube-kanavia ja some-tilejä löytyy vaikka millä mitalla, ja hyödyllisen tiedon lisäksi niistä voi löytää ihan vain vahvistusta omalle juoksijaidentiteetilleen, tunnetta maailmanlaajuiseen "porukkaan" kuulumisesta. Haluan kirjoittaa joskus omat blogipostaukset liittyen Youtube-kanaviin ja juoksupodcasteihin, mutta mainittakoon tässä esimerkkeinä Youtube-kanavista The Run Experience ja The Running Channel ja podcasteista Juoksumania sekä Runner's High. Michelle Khare taas on some-vaikuttaja monella kanavalla; hän ei ole juoksija, mutta todella siisti ja mielenkiintoinen ihminen noin muuten.

8. Kokeile jotain uutta lajia juoksun rinnalle
Vaikka kaipaisikin vähän ravistelua liikuntarutiineihinsa, ei silti tarvitse välttämättä luopua juoksusta. Vaihtelua voi kokeilla muun treenaamisen puolella kokeilemalla jotakin ihan uutta jumppaa tai liikuntalajia. Tavallinen viikko tavallisine lenkkimäärineen näyttää heti vähän kiinnostavammalta, kun siellä on lisänä jotakin vaihtelevaa.

Kirsi Valastin ohjeita Kympin Naisille

7. Vaihda juoksureittiä
Siihen on syynsä, että tykästyy toimiviksi havaittuihin lenkkireitteihin, mutta jos vaihtelun mahdollisuutta vain on olemassa, suosittelen lisäämään edes jonkin uuden mutkan joskus reitille. Minuutit kuluvat nopeaan ja rasitus lihaksissa siirtyy taka-alalle, kun joutuukin vähän keskittymään reittiinsä ja katselemaan enemmän ympärilleen.

6. Kokeile uutta juoksumusiikkia
Itse ainakin jään todella helposti pyörittämään ikuisiksi ajoiksi vanhoja, hyviksi havaittuja suosikkilistojani, mutta harvemmin harmittaa, että tulee joskus kokeiltua jotakin uutta. Kilometrit kuluvat vähän nopeampaan, kun biisi ei olekaan läpikotaisin tuttu ja sen kuuntelemiseen voi keskittyä vähän eri tavalla, kuin jos osaa sanoitukset ja sävellajinvaihdokset ulkoa. Tietysti voi myös kokeilla ylipäätään kuunnella musiikkia lenkillä, ellei sitä ole vielä tullut tehneeksi.


5. Päivitä juoksuvaatekaappia
Niin pöljältä ja pinnalliselta kuin se kuulostaakin, myöntäkäämme nyt kaikki, että uusissa vaatteissa ja varusteissa on hirveän mukavaa lähteä lenkille. Eikö hinku ulos ovesta olekin aika kova, kun on täydentänyt juoksuvaatekaappia uusilla väreillä? Juoksuvaatteet myös kuluvat käytössä sen verran, että niiden uusiminen silloin tällöin on ihan asiallista. Turhuuksien ostelu suurissa määrissä ei tietenkään ole järkevää lompakon tai ympäristön kannalta, mutta siitäkin voi kummasti piristyä, kun hankkii jotakin ihan tositarpeeseen.

4. Pidä kirjaa lenkeistäsi
Mielestäni ei tarvitse olla ammattilainen tai edes himourheilija hyötyäkseen siitä, että jollain tavalla seurailee juoksemisiaan. Oli välineenä sitten urheilukellon sovellus tai ihan paperista tehty vihko, lenkkifiilisten kirjoittaminen ylös ja edistyksen seuraaminen kasvattaa imua kohti uusia lenkkejä.

3. Hanki kavereita, joille voit jutella juoksusta
Vaikka tekisi jotakin ihan vain itseään varten, niin kyllä meillä ihmisillä on jossain määrin usein myös jakamisen tarve. Onnistunut juoksulenkki tuntuu vielä vähäsen paremmalta, kun pääsee kertomaan jollekulle, kuinka hyvin kulki. On myös sekä kertojalle että kuulijalle mukavampi niin, että kertoo jollekulle, jota oikeasti jopa kiinnostaa. Itselläni on onnistanut siinä, että voimme jakaa Kympin Naisten kesken ihan kaikki juoksulätinämme, mutta juoksuun liittyviä ryhmiä toki löytyy pilvin pimein muualtakin. Voin myös kokemuksesta sanoa, että on aivan upeaa onnistua houkuttelemaan kavereitaan juoksun maailmaan, niin että kaiken muun lisäksi heille voi nyt puhua myös lenkkareista ja puolimaratoneista.


2. Ota jokin juoksutapahtuma tähtäimeen
Ei tarvitse olla mikään huippu-urheilija kokeakseen, että lähitulevaisuuteen päätetty konkreettinen tavoite tuo lisämotivaatiota harjoitteluun. Minä ainakin juoksen parhaimmalla mielialalla, kun juoksen jotakin kohti. Ihan vaan aktiivisuuden ja hyvinvoinnin tavoittelu on tietysti sinällään myös arvokas tavoite, mutta aivomme on vain rakennettu sillä tavalla, että on paljon helpompi ajatella "Juoksen nyt, jotta jaksan juosta 10 kilsaa toukokuussa" kuin "Juoksen nyt, jotta voin paremmin kokonaisvaltaisesti."

1. Mieti uusiksi, minkä takia juokset
Sitä ei ehkä tule kovin usein aktiivisesti miettineeksi, että minkä ihmeen takia näitä kilometrejä hölköttelen kokoon, mutta omien motivaationlähteiden jäsentely voi olla yllättävän virkistävää. Joskus voi kaiken juoksuun liittyvän säädön ja touhuamisen keskellä oikeasti unohtaa motiivinsa, ja niistä on hyvä itseään muistutella. Kaikki syyt juoksemiseen ovat tietysti ihan yhtä hyviä, oli kyse sitten terveiden elämäntapojen ylläpitämisestä tai itsensä voittamisen kokemuksen hakemisesta.


Kommentit