Mitä saan syödä kevätrajoituksillani?

Meneillään on kahdeksas peräkkäinen kevääni ilman allergiaoireita lepän ja koivun siitepölystä. Tätä ennen siitepölykausi oli aina yhtä nuhaa ja silmienkutinaa allergialääkkeistä huolimatta enkä varmaankaan olisi huvikseni juoksennellut ulkona. Nykyään olen kuitenkin oireeton enkä tarvitse edes lääkkeitä, koska vehnää, lehmänmaitoa ja sokeria välttävä erikoisruokavalio toimii olooni ihmeellisen hyvin. Kirjoitin tästä viime keväänä tarkemmin, joten en lähde toistamaan kaikkia yksityiskohtia tässä. Viime vuonna jäi kuitenkin kirjoittamatta toivottu postaus siitä, miten ruokavalio toimii käytännössä näillä rajoituksilla, joten nyt näytän vähän, mitä oikein syön.

En jaksa ajatella aamuisin, joten syön aina samaa: mysliä (nyt gluteenitonta ja sokeritonta), soijamaitoa ja marjoja. Vanhempien kanssa koronamökkeillessä saan joskus kylkeen iskän tekemää munakasta. Ja tietysti vihreää teetä.


Syön lounasta etäopintorupeamien välissä, joten sen täytyy olla nopeaa ja yksinkertaista. Pastaa ja nuudeleita löytyy joka lähtöön gluteenittomana, esim. kikherneistä, maissista ja riisistä tehtynä. Niiden kanssa teen yleensä jotain yhdistelmää härkiksestä, pavuista, kikherneistä ja linsseistä tai vehnättömiä falafel-pyöryköitä, koska mielikuvitukseni ruuan suhteen on olematon ilman rajoituksiakin.

Vehnän välttely on tietysti jo monelle ihan arkipäiväistä keliakian tai muun suolisto-oireilun takia ja muun muassa vegaanit ja allergikot jättävät maidon pois. Vaihtoehtoja näille siis löytyy ilman kohtuutonta vaivannäköä. Sokerin poisjättäminen on sikäli monimutkaisempi tapaus, että vaikka ihminen ei tarvitse karkkia tai leivonnaisia elääkseen, niin sokeria lisätään yllättävän moniin asioihin. Sokerin kieltäminen merkitsee käytännössä sitä, että mitään valmisruokia ei voi syödä. En pidä tätä mitenkään valtavana menetyksenä, koska ajatus vähemmän käsitellystä ruuasta kyllä miellyttää minua, vaikka joskus onkin ihanaa pystyä kiireessä tai väsyneenä vain lykkäämään valmisruoka mikroon. Lopetin limsan juomisen jo ennen kuin tästä kevätruokavaliosta tuli tapa, mutta yhtenä päivänä tämän kevään aikana iski aivan järkyttävä suklaanhimo. Siitäkin huolimatta, että rajoituksiin sopivaa raakasuklaata on olemassa.

Rajoituspannareita saa aikaan käyttämällä gluteenittomia jauhoja ja makeutuksena sokerin tilalla vaahterasiirappia. Sitä voi laittaa myös pannarin päälle ja se on hyvää. 

Kevätruokavalioon siirtyminen hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua sujuu jo rutiinilla ja yleensä rajoituskuukaudet kulkevat ilman suurempaa tuskaa. Allergiaoireeni ennen tähän ruokavalioon ryhtymistä olivat sen verran huomattavat, että oikein mielelläni luovun joistakin asioista pariksi kuukaudeksi voidakseni hengittää normaalisti ja jaksaakseni tehdä muutakin kuin virua surkeana silmät turvoksissa. En silti kiellä sitä, etteikö välillä allergia-aikana tulisi mieleen sellaisia ajatuksia kuin "sitten kun saan syödä taas normaalisti niin haen ensimmäisenä kaupasta asiaa X". Tällä listalla ovat juustot, pizza jossa on juustoa, kaakao, karjalanpiirakat ja tietysti suklaa.

Päivälliseksi on mökillä usein kalaa, hämmentävän usein jopa suoraan järvestä. Sen seuraksi saa perunoita ja kasviksia ilman, että tarvitsee edes miettiä mitään rajoituksia. Todistettavasti myös kermaviilikastike (ei kuvassa, kuuluu asiaan lohen kanssa) maistuu ihan yhtä hyvältä kaurakermaan tehtynä.
Joskus vähän spessumpaa. En ole onnistunut vakuuttumaan vegaanijuustosta, mutta juustoa ei jää kaipaamaan, kun muut täytteet ovat hyviä – esim. guacamole!
Tästä pizzastakin tuli tosi hyvää ilman juustoa ja gluteenittomista jauhoista. Tässä tosin on feta-juustoa, koska se on lampaasta ja siksi sallittua.

Koen aina tarpeelliseksi lisätä tästä ruokavalioasiasta puhuessani, että en yritä tuputtaa tätä kenellekään, en usko että mikään tilapäisesti poisjättämistäni ruoka-aineista on yleisesti ottaen vahingollista ihmiselle, enkä ole lääkevastainen hippi. Ylempänä linkittämässäni postauksessa selitän, että tämän ruokavalion toimimiselle löytyy faktoihin perustuva selitys, sillä en ikinä lähtisi mukaan mihinkään paniikkia lietsovaan, uskomukselliseen himphamppuun. Voin kuitenkin suositella siitepölyallergioista kärsivää kokeilemaan tällaista tilapäistä ruokavaliomuutosta ja vakuuttaa, ettei vehnättömyys, maidottomuus ja sokerittomuus ole ollenkaan niin vaikeaa, kuin miltä se ehkä kuulostaa. Tämän ruokavalion positiiviset vaikutukset ovat kyllä muuttaneet hiukan suhtautumistani poisjätettäviin ruoka-aineisiin silloinkin, kun allergiakausi ei ole päällä. En halua enää pitää vehnää, maitoa tai sokeria ruokavalioni perusasioina, mutta en koe tarvetta olla ehdoton niiden suhteen ihan ympäri vuoden. Ruoka-asioissa en usko ehdottomiin kieltoihin (allergiat ja sairaudet ovat tietysti erikseen) enkä siihen, että olisi olemassa yksi kaikille oikea tapa syödä.

Rajoituksiin sopiva eli raakasuklaa ei maistu ihan samalta kuin suuresti rakastamani tavallinen maitosuklaa ja se on aika raskas vatsalle, mutta menee oikein hyvin silloin tällöin paremman puutteessa. 

Joten rauhaa vain kaikille myös ruokavaliovalinnoissanne. Minä pysyn tällä valinnalla terveenä ja juoksukuntoisena ja toivon terveyttä muillekin, vaikkei juoksukunto toki ole välttämätöntä.

Kommentit