Harjoittelu Helsinki City Marathonille: viikko 5

Maraton-treeniohjelman viides viikko sisälsi tuttuun tapaan kolme lenkkiä ja kaksi muuta treeniä, mutta tällä viikolla tuli uudentyyppistä lenkkiä ohjelmaan ja lenkki- ja lepopäiviä piti vähän siirrellä purjehdusreissun mukaan. Maanantaille valitsin joogaa, koska edellisenä päivänä oli juostu pitkä lenkki kaverin kanssa vähän kovempaa vauhtia kuin mitä yleensä juoksen, joten ei tehnyt heti lisää rääkkiä mieli.

Lankomies vei purjeveneellään merelle!

Maanantai: 30 minuuttia astanga-joogaa
Tiistai: Vauhtileikittelylenkki eli 40 minuuttia vaihdellen vauhtia vapaasti, 5 kilometriä
Keskiviikko: Intervallilenkki – 10 minuutin lämmittely, 4x4 minuuttia reippaasti 90 sekunnin välipalautuksilla, yhteensä 42 minuuttia ja 4,5 kilometriä
Torstai: Lepopäivä purjeveneessä
Perjantai: Lepopäivä purjeveneessä
Lauantai: 30 minuuttia lihaskuntoharjoittelua; ensisijaisesti käsijumppaa ja muutamat kyykyt
Sunnuntai: Pitkä lenkki – 1 h 45 min rauhallisesti, 10,4 kilometriä

Lisäksi venyttelyä jokaisen lenkki- ja jumppapäivän iltana sekä putkirullailua sunnuntaina.



Viikolla juostut kilometrit: 20,8 sisältäen 5-10 minuutin jäähdyttelyt jokaisen lenkin loppuun

Mikä onnistui: 
Lenkkejä piti tällä viikolla vähän järjestellä kaksipäiväisen purjehdusreissun ympärille, ja vaikka alkuviikolle kasautuneet lenkit vähän tuntuivatkin jaloissa, pidempi palautuminen viikon keskivaiheilla teki selvästi hyvää ja sunnuntaipitkiksellä oli taas oikein tasapainoinen olo. Sain huomata, että vaikka sääret tuntuisivat aika järkyttäviltä jonkun lenkkipäivän iltana, palautuminen lähtee kuitenkin jo aika riuskasti liikkeelle. 

Mikä ärsytti: 
Juoksukuulokkeiden toinen puoli päätti tiistailenkillä ihan yllättäen lakata toimimasta. Ääni ei lähtenyt ihan kokonaan pois, mutta melkein. Kyseiset kuulokkeet on ostettu lokakuussa! 

Uudet, pronaatiotuetut pitkiskengät!

Mikä oli uutta: 
Juoksin yhden tai pari vauhtileikittelylenkkiä aiemmin keväällä, kun tein Garminin "Improve Your Fitness" -ohjelmaa, mutta nyt tuli ensimmäinen kerta tämän maraton-treenin aikana. Se meni kyllä enemmän kevyen treenin puolelle, koska edellisenä sunnuntaina kaverin kanssa juostu kaksituntinen tuntui vielä vähän joka paikassa. 

Ryhdyin myös nyt viimein sellaiseksi juoksijaksi, joka omistaa useammat lenkkarit samaan aikaan. Alkoi tuntua vähän siltä, että tehokkaampi iskunvaimennus pitkillä lenkillä voisi olla paikallaan, joten kokeilin onneani Stadium Outletin lenkkariosastolla ja uskalsin sitten ottaa sieltä mukaan Asicsin Gel Phoenixit (alle seitsemänkympin hinta ja kahden viikon palautusoikeus rohkaisivat myös päätöstä!). Minulla on ollut aikaisemmin todella hyvät Asicsit, ja nyt muutaman lenkin perusteella vaikuttaa siltä, että nämäkin olivat hyvä ostos. Sekä ylipronaatiotuki että iskunvaimennus tuntuvat tekevän tehtävänsä hyvin.

Niket olivat pesun tarpeessa.

Muita huomioita: 
Olen saanut huomata, että juokseminen tuntuu myös keskivartalossa. Ei se ollut ehkä ihan upouusi tieto, mutta nyt noin puolentoista viikon ajan vaivasi oikein sitkeä kramppi jossain pallean seuduilla. Viime sunnuntain kaksituntisen lenkin viimeisillä kilometreillä alkoi olla jo melko työlästä pitää ruotonsa suorassa, ei krampin vaan väsymyksen takia. Jooga, venyttely ja palautuminen kuitenkin auttoivat tähänkin jumiin ja nyt olen entistäkin motivoituneempi kasvattamaan keskivartalon voimaa tämän maraton-treenin aikana.

Minulla on ollut hienoinen rusketusraja juoksukellon kohdalla jo jonkin aikaa ja huomasin äskettäin, että olen onnistunut jotenkin ihmeellisesti ruskettumaan myös jaloista. Yleensä väri ei tartu minulla kuin käsivarsiin, ylävartaloon ja kasvoihin, mutta nyt olen hankkinut shortsirajat!



Maraton-treenaus jatkuu hyväksi havaitulla ohjelmalla läpi kesän ja siitä eteenpäinkin, ellei mitään yllättäviä esteitä tule vastaan. Muut kuviot tulevia kuukausia koskien ovat selkiytyneet sen verran, että tiedän pääseväni osa-aikaisesti töihin todella mukavaan paikkaan! Tästä kirjoittelen varmasti lisää, kunhan perehdytys ja työsopimuksen allekirjoittaminen on hoidettu, sitten siitä uskaltaa puhua julkisesti (mistään top secret -hommasta ei silti kylläkään ole kyse!). Siirtyminen korona-mökkeilemästä takaisin Helsinkiin tapahtuu siis elokuun ensimmäisillä viikoilla, ja juoksentelu jatkuu sielläpäin. Sitä en vielä tiedä, tapahtuuko yliopistossa opiskelu lähiopetuksessa vai etänä. Aiheuttaako koronatilanne vielä epävarmuuksia teidän elämäänne? 

Kommentit