Miltä ruokavaliorajoitusten lopettaminen tuntuu?

Olen ollut nyt melkein kolme viikkoa normaalilla ruokavaliolla jätettyäni tuttuun tapaan lepän ja koivun siitepölykauden ajaksi vehnän, maidon ja sokerin pois. Kirjoitin ruokavalion toteuttamisesta tässä postauksessa. Ajattelin kertoa nyt vähäsen siitä, miten sujuu jokavuotinen ruokarajoitusten purkaminen. Useinhan erikoisruokavaliot eivät ole mitenkään väliaikaisia, vaan esimerkiksi keliakia tai allergiat täytyy huomioida koko ajan. Merkittävin mieleeni tuleva poikkeus on raskaudenaikainen ruokavalio. Olen jo kertonut aiemmissa ruokavalioaihetta koskevissa postauksissani, ettei näiden omien rajoitusteni käyttöönotto joka kevät sureta yhtään, koska niiden ansiosta siitepölyallergiaoireet eivät rajoita elämääni. Jotakuta saattaisi kuitenkin ehkä kiinnostaa, että liittyykö ruokavaliosta pois siirtymiseen mitään erityisiä tuntemuksia tai haasteita – kun suklaata saa vihdoinkin syödä, tuleeko sitä syötyä koko kevään edestä?

Tämä oli nyt kahdeksas vuosi, kun toteutin erikoisruokavaliota siitepölykauden aikana, ja sanoisin, että suunnilleen viimeisen kolmen vuoden aikana makeanhimoni, mikä ennen aiheutti eniten vaikeuksia keväisin, on vähentynyt kummallisen paljon. Heti kirjoitettuani edellisen lauseen tajusin, että olen myös harrastanut aktiivisesti juoksua kohta kolme vuotta. Sattumaako? 

Cesar-salaatti oli pitkästä aikaa hirveän hyvää, vaikka se oli arkinen kaupan tiskin versio ja näyttää kuvassa varsin värittömältä.


Suklaa on ollut ennen yksi rakkaimmista asioista, mitä kaupanhyllyltä saa. Tänä vuonna päästyäni vapaalle sokerikiellosta ostin yhden suklaapatukan kokonaisen levyn sijaan, ja se riitti paremmin kuin hyvin. Ei ole ollut minkäänlaista tarvetta korvata kevään mittaista puutosta – en itse asiassa nyt muista, milloin olen syönyt suklaata viimeksi näiden viimeisimpien vajaan kolmen viikon aikana. Lähes uskomatonta, mutta totta. 

En ole minkään ruokavaliosuuntauksen fanaattinen kannattaja ja vaikka välttelenkin sokerin lisäksi vehnää ja tavallisia maitotuotteita muutaman kuukauden ajan, en pidä niitä sinällään haitallisina. Hiukkasen tämä jokakeväinen tapa on kuitenkin saanut miettimään sitä, että jos noiden ruoka-aineiden karsiminen tekee keholleni tällaisen tempun, että se yhtäkkiä sietääkin siitepölyä, niin ehkä en halua pitää niitä ruokavalioni perustana muinakaan vuodenaikoina. Pulla silloin tällöin ja herkkuna pitämäni turkkilainen jogurtti ovat siis ihan hyväksyttäviä, mutta vehnä- ja maitotuotteiden kulutukseni on kyllä vähentynyt parin viime vuoden aikana huomattavasti, ilman että minun on tarvinnut mitenkään käskeä itseäni siihen. 

Ihan vaan lohikeittoa pakasteesta.


Jotkut asiat kuitenkin kiistatta helpottuvat, kun ei tarvitse enää huomioida rajoitteita. Koska en ole mikään erityisen hienon ruuan arvostaja, minusta tuntuu luksukselta voida ostaa ruokaa valmisruokatiskiltä – vaikkapa jotain, mikä on ollut aiemmin pannassa, koska se sisältää juustoa. Pakastealtaallakin saa nyt käydä tihrustamatta ainesosaluetteloita. Se tuntui ainakin tänä vuonna yllättävän vapauttavalta. Ja onhan ulkona syöminenkin nyt helpompaa. 

Kerroin jo, että en sortunut mättämään suklaata kaksin käsin heti, kun siihen oli mahdollisuus. Yksi mieliteko on kuitenkin toistunut viime aikoina: jäätelö. Varmasti siihen vaikutti viime viikon kovat lämpötilat, että jäätelöä teki koko ajan mieli.

Lenkkien käydessä kesän mittaan raskaammiksi maraton-harjoitusohjelman edetessä sekin helpottaa elämää jonkin verran, että saa syödä proteiinivälipaloja ja palautusjuomia rajoituksetta. Sokerittomat ja maidottomat versiot ovat näistä todella harvassa. Kesän aikana kokeilen myös energiageelejä tankkaukseksi maratonille. 



Näin ollen ruokailutottumukset eivät ole paljoakaan heilahdelleet kevätrajoitusten loputtua. Olen saanut pidettyä kaiken kaikkiaan hyvin ihanan, tasapainoisen olon kehossani. Säännöllinen liikuntaharrastus on ehdottomasti auttanut kehoa ymmärtämään, mitä se tarvitsee. 

Noudattaako joku muu ruokavaliota jostain muusta syystä kuin ehdottomasta pakosta? Onko siitepölyallergian hoitaminen ruokavaliolla kenellekään tuttua?

Kommentit