Personal trainer avuksi uusiin haasteisiin

Aloitetaan tänään toteamalla, että juoksu ei ole kulkenut kunnolla ties kuinka pitkään aikaan. Siinä on yksi syy siihen, miksi juoksuaiheisen blogin pitäminen on ollut melko pitkällä tauolla. Toinen syy tauolle on se, että kunnon huononemisen takia kävin muutamissa verikokeissa selvittääkseni terveyttäni ja tästä käynnistyi ihan kunnon selvittelyprosessi, josta en halunnut jakaa mitään sen ollessa vielä keskeneräinen. Toisaalta tuntui sitten oudolta tarinoida täällä blogissa mistään pintapuolisista asioista samalla, kun pysyttelin hiljaa yllä mainitusta asiasta. Siksipä en kirjoitellut mitään. 

Mistään vakavasta terveysasiastahan ei sitten ollut kyse; verikokeista löytynyt alhainen ferritiiniarvo voi selittää hyvin pitkälle sitä, miksi lihakset eivät ole palautuneet kunnolla ja junaraiteelle vievien rappusten nouseminen hengästytti. Olen ollut sadan päivän rautakuurilla vappuaatosta lähtien ja vaikutukset ovat olleet hyvin rohkaisevia jo nyt, vaikka tiedän, että ferritiinin nouseminen takaisin normaaliarvoihin voi viedä pitkän aikaa. Voin muuten todistaa, että rautalisän syöminen ei aina tarkoita tuomiota hirvittäviin vatsakipuihin, koska itselläni kaikki on pysynyt oikein hyvin tasapainossa, kun olen lääkärin ohjeiden mukaan ottanut rautatabletin ruuan kanssa, mutta välttäen maitotuotteita samaan aikaan. 

Tässä repsahtaneessa kunnossa minkään geneerisen juoksuharjoitteluohjelman noudattaminen ei oikein ole tuntunut hyvältä, joten päätin, että kolmen ja puolen vuoden liikuntaharrastuksen jälkeen on aika vihdoinkin investoida johonkin, joka personoidaan minun henkilökohtaisten tarpeideni mukaan. Hankin tuttuakin tutummalta UniSportin liikuntakeskukselta kymmenen kerran personal training -paketin! Olemme valitsemani PT:n kanssa syvässä yhteisymmärryksessä siitä, että tästä projektista ei tehdä mitään nopsaa rykäisyä vaan lähdetään kehittämään minulle kokonaisvaltaisia, pitkäkestoisia rutiineja, joten ajoitamme kymmenen PT-tapaamistani aika lailla sille puolelle vuodelle, minkä tämän suuruinen treenipaketti on enimmillään voimassa. 


Viime viikolla kävin ensimmäisellä PT-tapaamisella, jonka aikana vastasin alkukartoituskyselyyn ja PT kertoi, millä periaatteilla hän työskentelee ja mistä lähdemme liikkeelle kohti kestävyys- ja lihaskuntoni parantamista. Alkukartoituksessa oli mielestäni erittäin hyviä ja monipuolisia kysymyksiä arkiliikunnastani, aiemmasta liikuntataustastani sekä tavoitteistani. Olin tietysti miettinyt jo PT-pakettia ostaessani, että mitä haluaisin työstää ammattilaisen ohjauksessa, mutta kysely sai miettimään vielä lisää, mitä oikeastaan haluan tehdä. Lähden tavoittelemaan jonkinlaiseen uskottavaan juoksukuntoon pääsemistä sekä sellaista lihaskuntorutiinia, joka tukisi juoksua ja auttaisi kehoa jaksamaan arjen vaatimuksia, kuten hyvän ryhdin ylläpitoa ja pitkien istumisjaksojen tuomia jumeja.

Alkukysely antoi myös ymmärtää, että minulla ei ole ihan kaikista huonoimmat lähtökohdat tavoittelemaan hyödyllisiä tuloksia tällä itselleni uudenlaisella treenaustavalla. Lihastahan minulla ei ole koskaan ollut juuri muualla kuin reisissä juoksuharrastuksen tuomana ja hölkkäkin ottaa nyt voimille, mutta olen tähänastisen elämäntaparemonttini aikana onnistunut opettamaan kehoni kaipaamaan säännöllistä liikuntaa ja ruokailuaikoja. Korona-aika myös opetti suorastaan kellontarkasti tauottamaan istumista ruudun ääressä. Nyt kun edes työpaikkani on auki, vaikka samaa ei voi sanoa luentosaleista, askelia kertyy päivään ihan huomaamatta. 

Juoksusuunnitelmat ja -tavoitteet ovat menneet hiukan uusiksi, kun keho ei pysynytkään mukana, mutta saan nyt varmasti mielenkiintoista materiaalia blogiini tästä noin puolen vuoden personal training -kokemuksestani. Seuraava tapaaminen PT:n kanssa koittaa jo muutaman päivän kuluttua ja silloin on luvassa kuntotestit sekä kuntosaliohjelman tekeminen. Lisäksi käyn ennen tapaamista tekemässä kehonkoostumusmittauksen InBody-laitteella, joka löytyy liikuntakeskukselta. Olen aivan mahdottoman innoissani tulevasta projektista eikä lässähtänyt juoksukunto oikeastaan harmita nyt – tästä on toivottavasti suunta vain ylöspäin! 

Mitä voisin kertoa teille PT:n kanssa treenaamisesta? Onko joku jo kokeillut ja haluatko kertoa jotain kokemuksestasi? Liittyykö personal trainingiin joitakin ennakko-oletuksia tai myyttejä korjattaviksi? 

Kommentit