Nyt tiedän neljä kuntosalilaitetta

Kerroin viime postauksessani, kuinka uusi PT-harjoitteluprojektini lähti liikkeelle kattavalla alkukartoituskyselyllä ja suunnitelmien laatimisella. Viime viikon keskiviikkona jatkoimme personal trainerin kanssa projektia eteenpäin ihan kuntosalimiljöössä, UniSport Kluuvin tiloissa. 

Ensimmäiseksi pääsin kokeilemaan InBody- eli kehonkoostumusmittauslaitetta. Olin varannut mittaukseen runsaasti aikaa mahdolliseen säheltämiseen, mutta laite ohjasi koko prosessin läpi ja tarjosi jossain määrin futuristisen kokemuksen, kun siinä seisoskelin kantapäät levyillä ja peukalot kahvoissa InBodyn mittaillessa mm. rasvaprosenttiani, lihasmassani määrää sekä kehoni symmetrisyyttä. Lopuksi tulostin sylkäisi ulos hyvin yksityiskohtaiset mittaustulokset, jotka kävimme personal trainerin kanssa läpi. 

 Kuten odotettavissa oli, InBody-mittauksen tulos näytti sellaista kehon rasvaprosenttia, jossa olisi parantamisen varaa. Erityisen mietityttävä asia oli viskeraali- eli keskivartalorasvan määrä, joka on terveydelle suurin riski ja joka oli jopa hieman suuremmissa lukemissa kuin olisin arvioinut. Positiivista oli kuitenkin se, että laitteen mielestä minulla oli enemmän lihasmassaa kuin olisin uskonut, ja kehossani ei ollut suuremmin puolieroja lukuunottamatta täysin normaaleja kokoeroja oikean- ja vasemmanpuolisten raajojen välillä sen mukaan, kumpaa puolta käyttää enemmän. Ihmiset myös nimittäin suosivat jompaa kumpaa jalkaansa "tukijalkana" sen lisäksi, että olemme yleensä vasen- tai oikeakätisiä. Kaiken kaikkiaan nämä InBody-mittauksen tulokset toimivat omassa päässäni jonkinlaisena numeerisena lähtökohtana, josta voi aina ponnistaa parempaan suuntaan riippumatta siitä, kuinka mahdollisesti epätoivottavia jotkut näistä numeroista tällä hetkellä ovat. On myös mielestäni hyvä harjoittaa aina jossain määrin tervejärkistä skeptisyyttä sen suhteen, kuinka tarkasti voi todella olettaa jonkin laitteen näkevän sisuskaluihisi sähkövirran avulla. Silti, pidän sitä ehdottomasti motivoivana tekijänä, että ajan kanssa saisin rasvan ja varsinkin viskeraalirasvan määrää pienennettyä – minkä PT poimikin näiden mittaustulosten olennaisimmaksi kehityskohdaksi minun tapauksessani – ja ehkä jopa lihasmassaa kasvatettua.

Jos joku epäröi lähteä treenaamaan personal trainerin kanssa siksi, että ensiksi täytyy nolata itsensä kuntotesteillä, niin voin kertoa, että niillä ei ole juuri mitään yhteistä kauhua herättäneiden koulun kuntotestien kanssa. Ensinnäkin testaus oli hyvin nopeasti ohi ainakin oman PT:ni noudattamassa mallissa: liikkeinä kyykky, punnerrus ja istumaannousu, 30 sekuntia kutakin. Toisekseen ei tarvitse verrata itseään kehenkään muuhun. Jos personal training -pakettiin ylipäätään kuuluu kuntotestaus, sen tarkoituksena on auttaa PT:tä tekemään työnsä paremmin juuri sinun lähtötasosi huomioonottaen sekä antaa asiakkaalle joitakin numeroita, joiden parantumista voi sitten seurailla treenin tuottaessa tuloksia. Testit eivät siis kerro siitä, oletko "hyvä" vai "huono", kuten tuntui koulun testejä tehdessä. 

 


Testauksien jälkeen suuntasimme PT:n kanssa tuntemattomaan maastoon (minulle) eli kuntosalilaitteille. PT oli jo viime kerralla selittänyt, että aloittaisin kuntosaliharjoittelun nimenomaan laitteilta ja vapaapainot tulisivat ehkä mukaan myöhemmin, koska laitteet on suunniteltu ohjaamaan liikeradat oikein. Oli silti äärimmäisen arvokasta saada ammattilaisen neuvoja laitteiden käyttöön, sillä en olisi kyllä osannut itse ottaa ihan kaikkia tarvittavia asioita huomioon. Keskityimme tällä kerralla neljään ylävartalolla tehtävään liikkeeseen ja niiden kohdalla hyvin tärkeää oli lapatuen etsiminen ennen liikkeen tekemistä. Lisäksi piti muistaa pitää pää penkissä (jos pään takana oli penkki), ranteet suorina ja sormet aloillaan kahvoissa. 

Tekemäni liikkeet ovat käytännössä kaksi paria, joista yksi liikkuu eteen ja taakse, toinen ylös ja alas. Kummassakin parissa on veto ja työntö, jotka toimivat toistensa vastaliikkeinä. Huomasin välittömästi, kun lähdin ensin kokeilemaan liikkeitä kahdeksalla toistolla, että laite ja siihen asetetut vastukset antavat lihaksille aivan erilaisen ärsykkeen kuin mihin olen koskaan tottunut, niin paljon kuin olen yrittänytkin panostaa viime aikoina myös yläkropan treenaamiseen kehonpainolla tai pienillä käsipainoilla. Oikein tunsin, kuinka kehoni kummasteli. Ensimmäiset treenit näillä liikkeillä tulevat kyllä potkaisemaan minua kunnolla, mutta olen ihan valtavan innoissani uuden opettelusta ja uskon, että tällä jumpalla tulee syntymään myös tuloksia, kunhan minä teen oman osuuteni. Helpotuksekseni sain kuulla, että kahdeksankin toistoa liikkeeltä riittää alkuun, jos 12-15 yltäminen tuntuu uhkaavalta. Olisi nimittäin tarkoitus jaksaa kolme settiä jokaista liikettä 12-15 toistolla. Siinä tulee olemaan tekemistä. Tärkeintä on kuitenkin pystyä tekemään toistot laadukkaasti ja huomasinkin, että viimeisten kohdalla saa olla tarkkana, ettei repsahtele ympäriinsä. 

 Ensimmäinen sukellukseni kuntosalin laitepuolelle osoitti, etten ole tuntenut mitään vastenmielisyyttä sinänsä kuntosaliharjoittelua kohtaan. Ei ole vain tehnyt mieli mennä säheltämään laitteiden kanssa tietämättä yhtään, mitä kannattaisi tehdä ja kuinka paljon ja missä järjestyksessä. Myönnetään, on minulla myös ollut jonkinlainen oletus kuntosaliharjoittelun yksitoikkoisuudesta. Tämän PT-kerran jälkeen jäin kuitenkin odottamaan malttamattomana, että pääsisin kokeilemaan tähän asti rakennettua kuntosaliohjelmaani uudestaan itsekseni. Nyt olenkin ehtinyt jo käydä salilla (kirjoitan tätä tekstiä kuntosalitreenin ja työvuoron välissä) ja todennut, ettei harjoittelu itse asiassa olekaan monotonista, kun eri liikkeitä ja toistosarjoja on paljon ja tekniikan toteutumisen osalta on suotavaakin keskittyä vain tekeillä olevaan liikkeeseen. Seuraavalla PT-tapaamisella lisäämme vielä muutaman liikkeen ohjelmaani, ja siitä voin sitten lähteä tekemään kunnolla treeniä. Ihanaa saada vaihtelua ja uutta kokeiltavaa elämäänsä!

Onko lukijoilla muistissa ennakko-oletuksia kuntosaliharjoittelun suhteen tai kokemuksia ensimmäisiltä kuntosalilaitekokeiluiltanne? Mitä haluatte kuulla, kun lähden kertoilemaan tutustumisestani kuntosalin ihmeelliseen maailmaan?

 Ensimmäinen postaukseni PT-harjoittelusta löytyy täältä. Lisää on tulossa!

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitos sinulle taas kommentista, kiva tietää että joku lukee ja tykkää. <3

      Poista
  2. Kiva postaus lukea. Odotan innolla jatkoa tälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kiva kuulla! :) Kyllä tälle seuraa pian jatkoa.

      Poista
  3. Olen myös miettinyt kuntosaliharjoittelun aloittamista, joten mielenkiintoista lukea kokemuksistasi. Yritys, jossa ystäväni työskentelee, on harkinnut yrityssalin perustamista yrityksen tiloihin. Se säästäisi kyllä aikaa, jos ei erikseen tarvitse lähteä kuntosalille töiden jälkeen ja ehkä myös motivoisi monia aloittamaan kuntosaliharjoittelun. https://omasali.fi/yrityksen-kuntosali/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti