Olen vihjaillut jo useammassa postauksessa, että minulla on suuria ja jännittäviä suunnitelmia juoksuharrastukselleni tänä vuonna. Nyt kun vuosi on vaihtunut ja tämä uusi vaihe juoksutreenissä pääsee pian alkamaan, kerron vihdoin, miten ajattelin juoksennella tulevina kuukausina.
No, kun peruskuntoni ei ole päässyt oikein kehittymään toivotulla tavalla vielä muutaman vuoden harrastamisen jälkeen, ajattelin tehdä järkevimmän mahdollisen siirron ja hankkia juoksuvalmennusta ammattilaiselta. UniSportilla olen sekä nähnyt PT-asiakkaita aspatiskiltä että treenannut PT:n kanssa itse, joten sain karistettua sen väärän mielikuvan, että personal training olisi tarkoitettu vain koville kuntoilijoille. UniSportin PT:n avulla olen tutustunut kuntosaliharjoitteluun ja saanut muutenkin paljon vastauksia kysymyksiin koskien järkevää treenirutiinia ja ruokavaliota; nyt olen hankkinut juoksuun erikoistunutta valmennusta helsinkiläiseltä Runner's High Oy:lta. Yritys järjestää valmennusten lisäksi testauspalveluita ja juoksutapahtumia – esimerkiksi Helsinki10 ja Helsinki Half Marathon saattavat olla monelle tuttuja.
Runner's High'lla on tarjolla muutamaa erilaista etävalmennuskokonaisuutta eri pituisina. Valitsin itselleni seurannaltaan kevyemmän ja siksi hieman edullisemman SimpleSimo-paketin kuuden kuukauden mittaisena. Hyvin kattavassa ilmoittautumiskyselyssä sain mm. asettaa valmennuksen toivotun ajankohdan huhtikuun ja lokakuun välille syksyn päätavoitettani, Tampere Juoksee -puolimaratonia ajatellen, sekä kertoa aiemmasta juoksuharjoittelustani ja siitä, kuinka paljon ja millaisella viikkorytmillä minulla on mahdollisuus harjoitella. Kyselyssä olisi saanut kertoa jopa ihan viikonpäivätasolla, minä päivinä juoksutreenit parhaiten sopivat, mutta osa-aikaisen vuorotyöläisen on tällaiseen hyvin vaikeaa vastata. Työpäiväni saattavat osua mille tahansa viikonpäiville ja olen usein töissä juuri silloin, kun toimistotyöläiset ovat lähteneet kotiin; yleensä ajoitan treenivapaat päivät sillä perusteella, että jonakin päivänä voi olla sekä luento että työvuoro, jolloin liikunta on helpompi tehdä jonakin muuna päivänä.
Yllättävän pian ilmoittautumisen jälkeen valmentajakseni valikoitunut Simo Wannas ehdotti päiviä ja kellonaikoja alkukartoituspuhelulle. Puhelun aikana kyselimme puolin ja toisin tulevasta valmennusohjelmasta ja sain Simolta vahvan suosituksen käydä tasotestissä mittauttamassa sykealueeni, jotta ohjelma voitaisiin suunnitella niiden perusteella. Sain jo tässä kohtaa tietää, että valmennusohjelmaan sisältyisi näin alkuun kolme lenkkiä viikossa, mikä tuntui sopivalta määrältä. Kuntosaliharjoittelua sai sisällyttää juoksuttomille päiville, mutta mielellään ei päivää ennen rankempaa juoksuharjoitusta.
Odotin matolla tehtävää tasotestiä mielenkiinnolla, koska en ollut tehnyt sellaista koskaan aikaisemmin; olin tosin tehnyt radalla vastaavanlaisen laktaattitestin, joten pääsisin vertailemaan näiden kahden menetelmän tuloksia. Vähän myös jännitti ajatus uupumukseen asti juoksemisesta matolla. Runner's High'n tasotestissä juostaan viidestä kahdeksaan neljän minuutin mittaista vetoa, jokainen veto aina hieman edellistä kovempaa vauhtia. Viimeisellä vedolla pingotaan niin kauan, kunnes ei enää jaksa, ja näin saadaan maksimisyke selville.
Mattotestiä pidetään luotettavampana kuin radalla tehtävää testiä, mutta sain paljolti samat tulokset kuin aiemmasta testistäni. Aerobinen ja anaerobinen kynnys sijoittuvat lukemille 176 ja 189, jotka eivät juurikaan poikkea aiemmista luvuista eivätkä oikein noudata mitään prosenttilukukaavoja, joiden perusteella sykealueet ja kynnykset yleensä lasketaan. Tasotestissä käyminen on siis paljon parempi vaihtoehto kuin mitkään laskurit. Sain rutistettua maksimisykkeeni 209:n asti, mikä on myös kaikkien laskukaavojen ulkopuolella. Testin viimeisen vedon loppukiri hyytymiseen asti sujui oikein hallitusti ja testaaja paitsi valvoi suoritusta, myös tsemppasi varsinkin viimeisen vedon aikana ja kertoi koko ajan, paljonko juostavaa oli jäljellä. Myös loppuverryttely tehtiin valvotusti ja testin jälkeen pääsi suihkuun, mikä oli erittäin hyvä asia kaiken sen hikoilun jälkeen. Koko testitapahtuma peseytymisineen kesti vajaan tunnin, joten olisin ehtinyt helposti työvuorolle, jonka varmuuden vuoksi vaihdoin pois testipäivältä. Jaloille täysi palautuminen loppupäiväksi teki kuitenkin varmasti ihan hyvää, vaikka testin tekeminen ei vienytkään niin paljon voimia kuin luulin, kun itse juoksuosuus varsinkin kovemmilla tehoilla oli lyhyt.
Alle viikon kuluttua tasotestistäni sainkin jo treeniohjelmani ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi. Aloitan sen tasan kahden viikon päästä ja odotan treeniä jo kovasti, koska suunnitellut juoksuharjoitukset näyttävät paitsi vaihtelevilta ja vähän erilaisilta kuin mitä olen aikaisemmin tehnyt, myös täysin realistisilta omalle kuntotasolleni. Kaikkien lenkkien teho on määritelty suurimmaksi osaksi sykkeen mukaan; esimerkiksi kevyet lenkit, mitä suurin osa harjoituksista on, tulisi juosta omassa tapauksessani sykevälillä 145-175. Tämä on minulle matala teho, mutta kovin monelle ei, joten omia harjoitussykkeitään ei koskaan kannata verrata muihin. Lauantain harjoitus on vähän muita tehokkaampi ja sunnuntaille on määrätty puolentoista tunnin kävely, sekin tietyillä sykkeillä. Kovempaa juoksua tulee aluksi aivan lyhyissä pätkissä, mikä on varmasti järkevää.
Toukokuun Helsinki City Marathonviesti on huomioitu ohjelmassa, joten ei tarvitse arvailla sitäkään, miten treeniä pitäisi muokata sen ympäriltä. Tämänhetkinen treeniohjelma ei vielä ulotu loppukesään ja syksyyn, mutta suunnitelmissa on nyt Haaga Runin uusinta elokuussa, tällä kertaa kymmenen kilometrin matkalla, sekä puolimaraton Tampere Juoksee -tapahtumassa lokakuun alkupuolella. Nyt on ainakin aiempaa parempi luotto siihen, että tulen treenaamaan järkevästi, joten tavoitteita odottelee hyvillä mielin.
Lähden siis jälleen kokeilemaan sykkeeseen perustuvaa juoksutreenausta, mikä ei ole aiemmin tuottanut suurta menestystä; Garminin valmiit harjoitusohjelmat käskevät pysymään yleensä yhdellä tietyllä sykealueella lenkin ajan ja jos sykealue on kapea, juokseminen voi mennä äärimmäisen turhauttavaksi. Tällä kertaa kuitenkin harjoituksiin määrätyt sykerajat ovat vähän laajemmat eikä vauhtikestävyyttä tule heti alkuun useiden minuuttien intervalleissa. Pitkät lenkit ovat alkuun kävelylenkkejä ja joillakin lenkeillä vuorotellaan minuutin mittaisella juoksulla ja kävelyllä.
Blogi pääsee tästä taas vähän aktivoitumaan, kun kirjoittelen treenaamisestani tämän valmennusohjelman mukaan. Ohjelma rytmittyy niin, että kahta tehokkaampaa viikkoa seuraa aina yksi kevyempi viikko, joten ajattelin kirjoitella treeneistäni tänne kolmen viikon välein. Suunnitelmissa on myös tehdä juoksua tukevaa kuntosaliharjoittelua sekä jatkaa kevyttä ja palauttavaa joogaamista viikoittain.
Tästä tuli nyt pitkä postaus täynnä uuden treeniohjelman tuomaa intoa ja valitettavasti vailla mitään kuvitusta, koska tyypilliseen tapaani en muistanut ottaa kuvia edes tasotestivierailusta Runner's High'n toimitiloissa. Tavallaan toivoisin, että seuraavat kaksi viikkoa kuluisivat nopeasti, jotta pääsisin jo aloittamaan treeniohjelman; toisaalta taas, proseminaarityöni palautuspäivä häämöttää, joten ajan ei tarvitsisi kulua yhtään tavallista nopeampaa.
Onko joku teistä kokeillut juoksuvalmennusta jossakin muodossa ja miten se sujui? Entä kiinnostaisiko tietää jotakin erityistä, kun lähden raportoimaan tästä omasta treeniprojektistani?
Mielenkiintoista! En ole kokeillut valmennusta, eikä tällä hetkellä henkilökohtaisesti ole ajankohtaista, mutta jään mielenkiinnolla seuraamaan sun kokemuksia :)
VastaaPoistaKiva kuulla! Täällä on meneillään kova mietintä, että miten koostan treeniseurantapostaukseni mahdollisimman mielekkäällä tavalla. :)
Poista