eSimo-valmennus, viikot 17-19: Kesän viimeiset

Onpas tätä koontia vaikeaa kirjoittaa, ellei ole muistanut täyttää asioita muistiin jo viikkojen kuluessa! Nyt olen kyhännyt koko postauksen kasaan jälkikäteen ja aivan myöhässä aikataulusta, joten yksityiskohtia lienee tällä kertaa vähemmän eikä kaikkea ehkä muista. Kaksi asiaa oli kuitenkin sen verran merkittäviä, että ne muistuvat mieleen mattimyöhäiseltäkin: tämän jakson ensimmäisellä viikolla juostu helteentuskainen Haaga Run sekä viimeisellä viikolla täysin yllättämään päässyt alaselän särky. Muutaman päivän söin buranaa ja ainoastaan makuuasento tuntui mukavalta, mutta juokseminen ei kuitenkaan joutunut katkolle; liikkuminen tuntui tämänlaatuisella säryllä itse asiassa paremmalta kuin paikallaanolo. Hieronta kuitenkin onneksi auttoi valtavasti, ja kestettyään viikon särky katosi. Olen saanut tästä lisää motivaatiota vahvistaa keskivartaloa, ettei moinen toistuisi. 


Treenit

Tiistain maltillisen reippaat lenkit

Haaga Runin rutistusta silmälläpitäen ensimmäisen treeniviikon tiistailenkki oli puolituntinen torstailta tutuilla 20-sekuntisilla vedoilla, kevyillä sykkeillä. Seuraavilla viikoilla palattiin tuttuun tiistairutiiniin eli sykealueella 168-180 ensin 35 ja sitten 40 minuuttia. 

Torstain lyhyemmät kevyet lenkit + vedot 

Näiden lenkkien pituus vaihteli 30 ja 35 minuutin välillä ja perään tuli tutut 20-sekuntiset vedot. Näillä toistuvilla lenkeillä on päässyt huomaamaan, että kevyt juoksu alkaa tuntua oikeasti kevyeltä ja lyhyt kävely riittää sykkeen tasaamiseen. 

Lauantain teholenkit

Ensimmäisen viikon lauantaina tapahtui tosiaankin Haaga Run, joka kesti osaltani hirvittävän kauan ja oli selviytymistaistelua kehoni ylikuumentumista vastaan. Onneksi puolimaraton on syksyllä! 

Toisen viikon teholenkkinä oli verryttelyjen välissä 30 minuuttia reippailla sykkeillä, eli välillä 177-185. Muistutan edelleen, että sykelukemat ovat hyvin henkilökohtaisia ja itse satun olemaan korkeiden lukujen ihminen. 

Jakson viimeisen viikon lauantaina koin ensimmäisen aivan totaalisen epäonnistumisen harjoituslenkillä, ellei sitä yhtä aiempaa koiraepisodia lasketa. Minun oli tarkoitus juosta jälleen neljä kilometrin mittaista vetoa neljän minuutin kävelypalautteluilla, tällä kertaa astetta reippaampaa vauhtia 7:20/km. Jaksoin pitää vauhdin alusta loppuun ainoastaan ensimmäisellä vedolla; kaikki loput menivät ihan rämpimiseksi. En halua yrittää kovin syvällisesti arvailla, oliko syynä vain yllättäen eteen sattunut loiva ylämäenpätkä vai oliko kuntoni oikeasti liian huono tähän suoritukseen. Mitä opin tästä: vedot tehdään vain siellä, missä tietää varmasti olevan tasaista. Ei tässäkään hurjaa mäkeä ollut, mutta kyseessä oli niin harvoin vierailtu reitinpätkä, etten muistanut tuon loivan mäen olemassaoloa. 

Sunnuntain 2 h kävelyt 

Haaga Runin viikolla tämä pitkä kävely tietysti jäi väliin. Seuraavalla viikolla taisin ehtiä pisimmän kävelyni tähän asti, melkein 10,5 kilometriä. Haeskelin uuden reitin, joka käväisi Patolan ja Paloheinän puolella. Viimeisen viikon kävely meni työmatkana kotoa iltavuoroon, reitti Keskuspuiston ja Kaisaniemen puiston läpi on jo muodostunut tutuksi. 

Viikkojen kilometrit

Viikolla 17 13,7 km, viikolla 18 23,4 km, viikolla 19 24,3 km. Sisältää sunnuntaikävelyt.

Kuntosaliharjoittelu

Varauduin ensimmäisen viikon Haaga Runiin tekemällä ohjelmastani vain yläkropan liikkeet ja lisäksi vähän olkapäitä, jotta jalat eivät tukkoutuneet. Tämä olikin hyvä keksintö muitakin viikkoja varten; en tee maanantaisin enää jalkatreeniä kuntosalilla, koska tiistain lenkki on sen verran sähäkkä, mutta yläkropan voin tehdä ja se kaipaakin enemmän treeniä. Pääsin tekemään koko ohjelman vain kerran (sain lisätä lantionnostoon painoja!), koska en kokenut viimeisellä viikolla järkeväksi mennä riuhtomaan painoja kipeän selän kanssa. Liikkeet tulee tehtyä niin helposti väärin, jos täytyy varoa. 

Kehonhuolto

On ollut tarkoitus skarpata kehonhuollossa, ja tämän jakson ensimmäisellä viikolla putkirullailinkin oikein ahkerasti. Sitten se kuitenkin taas unohtui, ja arvatkaa vain olenko muistanut tehdä pohjejumppaakaan. Olen kuitenkin käynyt muutamalla kehonhuoltotunnilla ja myös puolituntisella keskivartalotreenillä. 

Jalkojen kunto: 

Palauduin yllättävän nopeasti Haaga Runilta, vaikka toisaalta enpä päässyt helteen takia kovin lujaa siellä juoksemaan. Sen muistan, että teholenkkikappaleessa mainittujen kilsavetojen jälkeen hapotti kunnolla. 

Ekstraa lopuksi: 

Tähän kohtaan voisi tällä kertaa laittaa ehkä erityisen hyvän putkirullailusession, jonka koin ollessani reilusti etuajassa kehonhuoltotunnille. Otin kuntosalin välineistöön kuuluvan putkirullan ja makoilin sen päällä samalla kirjaa lukien, niin että esimerkiksi etureidet tuli käytyä oikein hitaasti ja perinpohjaisesti läpi. Olen ainakin itse saanut putkirullan käytöstä sellaisen käsityksen, että sitä pitää nimenomaan rullata kovasti edestakaisin, mutta itse asiassa puree paremmin, kun antaa rullan asettua jonkin oikein mehevän jumin päälle hetkeksi ihan rauhassa. Sillä vasta saa putkirullailun tuntumaan!

Treenin vastapainoksi päiviä on kulutettu myös hoitokoiran kanssa rentoutuen.

Nyt elelen jo hyvää vauhtia treenin seuraavaa jaksoa, jossa sukelletaan syksyyn. Nähdään taas silloin!

Kommentit