Päivitys virtuaalisesta Keski-Maasta

Viime vuoden syyskuussa lähdin viemään Sormusten Sormusta Konnusta Tuomiovuorelle The Conqueror Lord of the Rings -virtuaalihaasteen matkassa. Tässä tulee vihdoin luvattua päivitystä pitkän matkan varrelta. Kannattaa lukea aikaisempi postaukseni aiheesta viimeistään nyt, jos haluat ymmärtää, mistä tässä postauksessa on kyse. 

Conqueror-haastesarja seuraa elokuvien eikä kirjan tapahtumia, siinä määrin kuin eroja löytyy. On ollut kuitenkin mukavaa myös lukea Tolkienin kirjaa tässä samalla. Tällä kertaa halusin lukea pitkästä aikaa Kersti Juvan mestarillisen suomennoksen, vaikka yleensä luen Tolkienia alkuperäiskielellä.

Tästä voi valita, millaiset suoritukset lasketaan mukaan haasteeseen. 

Tästä valitaan haasteen kullekin osuudelle aikaraja.


Lähdin virtuaalikartalla liikkeelle Hobittilasta 2.9. viime vuoden puolella ja 233,4 kilometrin pituiseen ensimmäiseen osuuteen kului melkein tarkalleen kaksi kuukautta. Haasteita suorittaessa saa päättää, laskeeko matkaan mukaan ihan kaikki askeleet vai tietyt liikuntasuoritukset. Valitsin itse haasteeseen mukaan otettaviksi juoksut sekä kävelyt ulkona ja juoksumatolla. Ajattelin ensin, että laskisin vain vähintään kilometrin mittaiset matkat mukaan. 

Zoomattua karttakuvaa Briistä, josta löytyy asiaankuuluvasti Pomppivan Ponin majatalo. 

Suuri tehtävä kuitenkin kohtasi oman maailmamme kirouksen, nimittäin koronaviruksen. Olin lokakuussa viikon kokonaan sairaslomalla ja sen jälkeenkin kesti joulukuuhun asti, että uskalsin aloittaa taas normaalin treenaamisen, koska keuhkot eivät pitkään aikaan tuntuneet suorituskykyisiltä. Siksi aloin laskea myös alle kilometrin mittaisia pikkukävelyitä, kuten matkoja päärautatieasemalta töihin ja takaisin, mukaan kohti maaliviivaa, ja kerrytin matkaan näin enenevissä määrin hyötyliikuntaa. Matkaa oli Konnussa jäljellä 42 kilometriä, kun jouduin siirtämään tavoiteaikaani muutamalla viikolla eteenpäin, koska tajusin, etten mitenkään puristaisi maratonin mittaista matkaa post-koronakeuhkoilla alkuperäiseen aikatavoitteeseen. Haasteetta aloittaessa siihen valitaan asetuksista tavoiteaika viikoissa, mutta tätä voi onneksi muuttaa missä tahansa kohtaa matkaa. 

Tällaisen ilmoituksen saa sitten, kun on päässyt osuudessaan maaliin. Kun osoite on vahvistettu, mitali lähtee matkaan!

Kontu-mitalin tipahtaminen postiluukusta ihan todella piristi sairastelun entisestäänkin synkistämää syksyä. Matkan ensimmäinen osuus oli osoittanut, että Conqueror-haasteiden tekeminen sujui tosiaankin niin vaivattomasti, kuin oli luvattu; sen jälkeen kun olin valinnut minkälaiset suoritukset halusin laskea osaksi haastetta, kilometrit siirtyivät Garmin-kellostani Conquerorin sovellukseen täysin automaattisesti. Kun kelloni oli hetken aikaa poissa kuvioista huollossa käymisen takia, pystyin mittaamaan matkoja RunKeeper-sovelluksella ja sitten lisäämään kilsat Conqueroriin manuaalisesti, joten kellon puuttuminenkaan ei ollut este haasteelle. Kun pääsin välietapin maaliin, minun piti vain vahvistaa kotiosoitteeni, ja mitali oli jo viikon päästä perillä. Näihin mitaleihin on todella panostettu. Ne ovat kauniita, toteuttavat Taru sormusten herrasta -elokuvien visuaalisia teemoja erittäin rikkaasti, ja ensimmäisen mitalin mukana tuli jopa ikioma Sormus. Sille löytyy sopiva kolonen sarjan viimeisestä Tuomiovuori-mitalista, kunhan saan sen käsiini. 

Kontu-mitalin kääntöpuolella on kirjekuori, johon Bilbo on jättänyt Sormuksen!

Lokakuun vaihduttua marraskuuksi jatkoin matkaa Briistä, johon edellinen Kontu-osio oli päättynyt. Matkalla halki Keski-Maan on kaksi niin pitkää osuutta, että niiden kohdalla on mahdollisuus valita hieman tiivistetympi reitti; periaatteessa Conqueror suosittelee, että pyöräilijät valitsisivat täysimittaisen matkan ja juoksijat sekä kävelijät lyhyemmän, mutta Facebook-ryhmän perusteella tiedän, että monet innokkaat valitsevat kulkea pidemmän reitin ihan omilla jaloillaankin. Itse valitsin kuitenkin lyhyemmän version Saattue-etapista, eli 157,7 km. 

Saattue-osion reitti näytti kartalla tältä, kun lyhyemmässä versiossa loikitaan tarinan kulkemisen kannalta tyhjelmien osioiden yli.

Levähdys Rivendellissä, joka on tällä kartallakin aika kaunis!

Viimeistään tässä kohtaa huomasin, että haasteessa mukana oleminen oli oleellisesti lisännyt päivittäisiä askelmääriäni. Kun kaikki kävellyt kilometrit kuljettivat minua koukuttavasti eteenpäin Keski-Maan kartalla, keksin lähes joka päivä jonkin syyn kävellä pari kilsaa. Aloitin kävelyt yhtä asemanväliä kauemmalle juna-asemalle tai sieltä kotiin ja liikkuessani keskustassa silloin tällöin vähän pidempiä matkoja valitsin ratikan sijaan jalat. Joulukuun alusta luotin vihdoinkin keuhkoihini siinä määrin, että aloitin ensin kuntosaliharjoittelun PT:n opastuksella ja sitten rauhallisesti juoksu-kävelylenkkejä. Edellisen Kontu-vaiheen perusteella olin arvioinut tavoitevauhdikseni noin kolme kilometriä päivässä, ja sain tästä vauhdista taas pikkuhiljaa kiinni keräämällä sitkeästi lyhyitä matkoja, vaikka hetkeksi tipuin tästä tavoitteesta. Saavuin lopulta Rivendellin kautta Morian porteille, Saattue-osion maaliviivalle, muutaman päivän etuajassa 18.12. 


Saattue-etapin maalissa Morian porteilla. Veden Vartija vaanii...

Jokaisen viiden matkaosuuden suorittamisesta saa mitalin lisäksi tällaisen diplomin, jolle löytyy sopivat koot eri some-kanaville sekä printtaamista varten.


Saattue-haasteen mitali. Tämäkin tuli perille reilun viikon päästä lähetyksestä.

Seuraava osuus oli lyhyt, 64 kilometriä Morian kaivoksissa. Sain juosta ja kävellä jouluisissa tunnelmissa ja keräsin viiden kilometrin verran ihan uuttakin lajia, nimittäin perinteistä hiihtoa! Ajatus kaivoksessa hiihtämisestä on jotenkin todella huvittava. Sain huomata, että myös matkailu kerää hämmästyttävän tehokkaasti! Pääsin ulkomaille ensimmäistä kertaa koronapandemian alkamisen jälkeen, kun teimme opiskelukavereiden kanssa pienen teatterimatkan Tukholmaan. Kävelimme niin ahkerasti teatteriin, museoihin ja vanhaa kaupunkia ristiin rastiin, että pääsin Morian toiselle puolelle (sille sillalle, jolla Gandalf huutaa legendaarisesti "You shall not pass!") viisi päivää tavoitteestani etuajassa, 4. päivä tammikuuta.

Jokaiselle haasteosiolle saa tällaisen "kilpailu"numeron asiaankuuluvasti teemoitettuna.

Matka Morian pimeydessä. Jokaiselle haasteosuudelle valitaan hyväntekeväisyyskohteeksi muovipullojen kerääminen meristä tai puiden istuttaminen. Istutin yhden puun Moriaan aina, kun sain 20% reitistä valmiiksi.

Haasteen mukana seurataan tarinaa elokuvista.

Konnun, Saattueen ja Morian osuuksista ansaitut mitalit komeilevat parhaillaan kaikki rivissä kirjahyllylläni, kun taivallan haastekokonaisuuden neljättä osuutta eli Sauronin silmää. Aloitin reitin Sumuvuorten länsipuolelta, olen jo päässyt Lothlórienin metsän läpi ja seilaan tällä hetkellä Anduin-joella. Etappi tulee päättymään Mordorin porteille, mutta sinne on tätä kirjoittaessani vielä reilut 80 kilometriä matkaa. Tähänkin osuuteen sai valita pidemmän tai lyhyemmän version, ja minulle riitti mainiosti jälleen tiivis versio, 152,9 kilometriä. Vihoviimeinen, yli 400-kilometrinen Mordor-haaste on koko sarjan pisin; laskin, että kun olen päässyt nykyistä osuutta noin 75 kilometriin asti, olen päässyt puoleenväliin tätä koko viiden haasteen sarjaa puoleenväliin asti. Olen päässyt pikkuhiljaa lisäämään juoksukilometrejä kävelyn oheen, ja olisi hauskaa päästä taittamaan osa matkasta Mordoriin myös suksilla. 

Melkein kaikissa mitaleissa on jokin todella luova yksityiskohta, kuten tässä Moria-mitalissa aukeavat ja sulkeutuvat ovet.

Sauronin Silmä -osuus alkoi Sumuvuorten itäpuolelta, kun ollaan päästy pakoon Moriasta.

Haltioiden kaupunki Lothlórienissa.


Olen siis kaiken kaikkiaan todennut, että The Conqueror -virtuaalihaasteet ovat hintansa väärti, piristävät arjen liikkumista ja ovat erittäin helppoja käyttää. Mahdollista jatkamista on jo tullut mietittyä, vaikka minulla tosiaan onkin vielä pitkä matka jäljellä heittämään Sormus Tuomiovuoreen. Keski-Maan lisäksi The Conqueror tarjoaa virtuaalisia kokemuksia ihan oikean maailmankin reiteillä. Valikoimassa on niinkin kiinnostavia vaihtoehtoja kuin Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti sekä matka koko Britannian halki Land's Endistä John O'Groatsiin. Olin silti vielä kahden vaiheilla siitä, haluaisinko matkata virtuaalisesti näitä todellisia reittejä vai inspiroituisinko mieluummin kokemaan ne joskus ihan oikeassa elämässä. Kunnes... 

Reitiltä saa myös postikortteja tärkeiltä paikoilta.


... The Conqueror ilmoitti viikon sisällä uudesta haastesarjasta Keski-Maassa. Koska Tarussa sormusten herrasta Saattue hajoaa Frodon jättäessä taakseen kaikki muut kulkijat paitsi Samin, nähdään muiden hahmojen matkassa paljon sellaisia paikkoja, joihin Frodo ja Sam eivät mene matkallaan Mordoriin. The Conqueror tarttui loistavasti tähän tutkimattomien reittien potentiaaliin lähtemällä seuraamaan toisen Saattueen jäsenen, Aragornin, matkaa hänen erottuaan Frodosta. Kirjoissa ja elokuvissa Aragorn kohtaa joitakin suosikkejani Tolkienin maailman kohteista ja kulttuureista, joten olen todella iloinen, että esimerkiksi Rohaniin pääsee nyt myös The Conquerorin mukana. On siis nyt päivänselvää, että tuleen jatkamaan The Conquerorin virtuaalihaasteita ainakin tämän kolmiosaisen The Return of the King -sarjan verran. Kolmen matkaosuuden ja mitalin teemat ovat Rohan, Helmin Syvänne ja Gondor. Olen aivan mahdottoman innoissani näistä uusista teemoista ja jatkankin Mordoriin talsimista taas uudella innolla, jotta pääsen mahdollisimman pian aloittamaan uutta sarjaa. Aion tehdä meneillään olevan sarjan loppuun ennen kuin lähden seuraamaan Aragornia, vaikka siinä tuleekin tarinan kronologiaa ajatellen hieman hyppelyä edes takaisin. Tuntuu itselleni paremmalta tehdä ensin yksi sarja kokonaan loppuun ennen uuden aloittamista.   

Rohanin, Helmin Syvänteen ja Gondorin mitalit Conquerorin nettisivuilla. Ne julkaistiin juuri myyntiin.

Jatkan siis Keski-Maasta raportointia näillä näkymin vielä pitkälle kuluvaa vuotta, kun laskujeni mukaan pääsen Frodon mukana Tuomiovuorelle vasta toukokuun paikkeilla. Matkaani voi seurata myös Instagramissa englanninkielisellä tililläni matilda_runs_lotr. Ottaisin mielelläni vastaan uusia ideoita siitä, mitä voisin jakaa kyseisellä tilillä!

Toivottavasti tämä postaus ei ole tuntunut hirveän mainosmaiselta. En tee kaupallista yhteistyötä minkään tahon kanssa enkä yritä saada ketään ostamaan mitään. Kirjoitan pelkästään asioista, joita olen ihan vapaaehtoisesti ajautunut tekemään itse ja joista pidän niin paljon, että haluan kirjoittaa niistä. Jos joku kiinnostuu vaikkapa näistä virtuaalihaasteista postausteni ansiosta ja saa niistä jotain iloa elämäänsä, niin tietysti kuulen siitä mielelläni!

Kommentit

  1. Kuulostaa tosi kivalta haasteelta! Vaatiiko tää sovelluksen vai voiko käyttää nettiselaimella? Mietin vaan kun puhelin huutaa vähän väliä tallennustilan olevan lopussa... Toisaalta, tämäpä olisi mainio syy ostaa uusi puhelin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti ei voi käyttää selaimella. :/ Kerro toki, jos päädyt hankkimaan uuden kännykän ja tekemään näitä haasteita!

      Poista

Lähetä kommentti