Loppuvuoden suunnitelmat

Tuntui kuin olisin vasta vähän aikaa sitten kirjoittanut viimeksi tällaisen höpinäpostauksen, mutta olenkin näköjään viimeksi heinäkuussa kertoillut, missä juoksuharrastukseni menee. Lienee siis ihan asiallista kirjoitella siitä, millaiset suunnitelmat liikunta-arkeen on luvassa loppuvuodeksi. 

Espoo Rantakympin peruuntuminen flunssan takia ei harmita enää yhtään, koska keksin parhaan mahdollisen parannuskeinon: ilmoittautumisen toiselle kympille! Helsinki Halloween Run oli kiinnostanut minua jo muutaman vuoden teemansa, karnevaalihenkensä ja Arabianrannan sijaintinsa vuoksi, joten ei voisi järjestyä paljon paremmin, kuin että sielläkin on tarjolla kymmenen kilometrin matka viiden viikon päästä. Siiheksi on hyvin aikaa palata taas juoksutreenin pariin flunssan parannuttua, kunhan en epäonnisesti nappaa jotain uutta tautia tähän väliin. Halloween Runille on sallittua ja jopa toivottavaakin pukeutua juoksuun sopivaan naamiaisasuun, ja sainkin jo mielestäni maailman parhaan pukuidean!

Tässä on vihje Halloween Runin pukuideastani.

Onkin erityisen hyvä, että keksin itselleni loppuvuodeksi lohdutuskympin, koska en valitettavasti pääse myöskään suunnittelemalleni Haaga Runin vitoselle lokakuun seitsemäntenä päivänä. Kunnon kuorolainen kun laittaa etusijalle juuri samana päivänä koittavan kuoron harjoituspäivän.

Yliopiston lukukautta on kestänyt nyt muutaman viikon, joten olen ehtinyt löytää ihan toimivan rutiinin, jolla saa vastapainoa aivo- ja istumatyölle. Aion jatkaa juoksua kolmesti viikossa ainakin vuoden loppuun, koska aikataulu ei juuri nyt oikein päästä millekään sopiville ryhmäliikuntatunneille. Keskiviikkoiltaisin pääsen kuitenkin ihanan rauhalliselle ja palauttavalle yin-joogatunnille todella pitkän yliopistopäivän päätteeksi. 


Miten juoksu jatkuu, kun edellinen treeniohjelmani päättyi peruuntuneeseen Espoo Rantakymppiin? Vaikka kuinka liputetaan sen puolesta, että pitäisi välillä treeniohjelmista lomaa, itse olen valmiiksi suunnitellun treenin suuri ystävä. Koen hirveän vaikeaksi ja tylsäksi lähteä ovesta ulos, jos pitää itse päättää millaisen lenkin juoksee, mutta valmiin ohjelman seuraaminen ei aiheuta minkäänlaista stressiä, vaikka sitä joutuisi joskus vähän soveltamaankin. Aloitan siis tällä viikolla ihan vain juoksukunnon ylläpitämiseen tähtäävän harjoitusohjelman ja kokeilen siihen tällä kertaa Runna-nimistä sovellusta. 

Runnan käyttämisessä mietityttää ja samalla tietysti kiinnostaakin se, että lenkkien tehot määritellään vauhtien eikä eSimo-treeneistäni tuttujen sykkeiden perusteella. Myös lenkkien pituus määritellään Runnassa kilometreissä eikä minuuteissa. Esimerkiksi tänään töistä päästyäni juoksin ns. tempojuoksua, josta oli ensimmäinen kilometri lämmittelyä ja kaksi kilometriä tietyllä vauhdilla. Lopuksi ohjelma suositteli 5-10 minuutin kävelypalauttelua. 


Harjoitusohjelman sanelemat vauhdit vaikuttavat ihan kohtuullisilta ja ne on määrätty sen perusteella, mitä vastasin alkukartoituskyselyyn juoksutasostani ja viimeisimmästä viiden kilometrin ajastani. Palaan varmasti Runna-sovelluksen treeneihin täällä blogissa vielä sitten, kun pääsen harjoittelun makuun ja osaan sanoa, tuntuuko tällainen juoksutreeni toimivalta. Nyt ainakin tuntuu siitä, että Runnan viikkonäkymä on hyvin miellyttävä ja on mukava tietää, mitä jokaiselle päivälle on suunniteltu. Runnaan saa halutessaan myös juoksua tukevia lihaskuntoharjoituksia ja tämän mahdollisuuden aion käyttää, koska jostain syystä motivaationi kuntosaliharjoitteluun on kadonnut taivaan tuuliin. 

Työ- ja luentoaikatauluni on tosiaan ainakin parin kuukauden ajan tiukanpuoleinen, joten arvelin, että juoksulenkkien mahduttamista voisi vielä helpottaa lisää ryhtymällä työ- ja opiskelumatkajuoksemaan. Tähänkin mennessä olen välillä kävellyt töistä kotiin tai toisin päin. Juoksulenkit eivät ole ihan tarpeeksi pitkiä kattamaan koko matkaa keskustan ja kodin välillä, mutta ainakin osan matkasta voi juosta. Juoksen varmaankin mieluummin keskustasta kotiin päin aina kun mahdollista, koska sitten voi käydä kotona suihkussa turhia kiirehtimättä. Toimiva työmatkajuoksu vaati yhden uuden hankinnan, nimittäin juoksurepun. Olen kokeillut normaalin repun kanssa juoksemista muutaman kilometrin verran, ja silloin kaksikin kilsaa tuntui kahdeltakymmeneltä. Arvostelen uuden reppuni tänne, kunhan olen ehtinyt käyttää sitä. 

Juoksureppu oli tänään ensimmäistä kertaa tositoimissa, kun juoksin osan matkaa Otaniemen työpaikalta kotiin.

Täytyy tsempata itseäni siinä, että tekisin tunnollisesti edes Runna-sovelluksen voimatreenejä, kun tosiaan en ole saanut raahattua itseäni kuntosalille kuukausiin. Toki siihen oli hyviä syitä, ensin keventelin kymppiä kohti ja sitten podin flunssaa, mutta nyt pitäisi taas aktivoitua myös lihaskunnon osalta. Loppuvuodesta on luvassa kokonaisen viikonlopun verran ratsastusta ja toivottavasti hiihtokelejä, joten ainakin heikot lonkankoukistajani tulevat tarvitsemaan lisää treeniä. 

Viime talvi oli ensimmäinen hiihtotalveni pakollisten kouluhiihtojen jälkeen ja toivonkin todella, että pääsisin tänäkin talvena laduille. Lisäksi lajikirjon monipuolisuutta pitää yllä edelleen ratsastus, jota olen jatkanut noin kerran kuussa. Yleensä olen käynyt maastoratsastamassa muutaman tunnin verran islanninhevosilla, mutta marraskuussa on luvassa kunnon annos heppailua Luomajärven Hevoskievarin viikonloppulomalla. 

Tuntuuko teistä siltä, että juoksuharjoittelusta tarvitsee välillä lomaa, vai onko mukavampaa olla koko ajan valmiiksi suunnitellut lenkit? Mistä etsitte juoksuohjelmia, onko kukaan kokeillut luottaa kännykkäsovellukseen? 

Kommentit