Miten liikunta mahtuu viikkooni?

Monissa eri elämäntilanteissa ihmisillä tuntuu olevan säännöllisen liikuntaharrastuksen tiellä ajan löytäminen kaiken muun elämän lomasta. Tänään ajattelinkin kirjoittaa siitä, miten itse saan mahtumaan luennot, työvuorot ja vielä treenitkin samaan viikkoon. Tässä on tapausesimerkkinä rutiinini yliopiston lukukauden ensimmäisen periodin ajalta, joka nyt juuri ehti loppua, mutta on hyvä pohja tälle pohdiskelulle siinä mielessä, että kyseinen periodi sisälsi aika paljon pakollisia luentoja, jotka haukkasivat monesta päivästä. 

Jokaisen elämäntilanne on vähän erilainen, joten tässä taustatiedot itsestäni: olen 33-vuotias päätoiminen tutkinto-opiskelija, minkä lisäksi teen töitä yleensä kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Työvuoroja voi olla iltaisin, ihan keskellä päivää ja joskus myös viikonloppuisin. Yliopiston liikuntakeskuksella sijaitseva työpaikka helpottaa treenaamista silloin, kun voi käydä kuntosalilla ennen tai jälkeen työvuoron, ja siellä pääsee myös suihkuun, jos päätän juosta kotoa töihin. Kuntosalijäsenyys on myös ilmainen työsuhde-etuna. Minulla ei ole lapsia, parisuhdetta tai muitakaan asuinkumppaneita, joiden kesken tarvitsisi sopia menoista. 

Ensimmäinen prioriteetti viikon ohjelmassa ovat aina luennot, ja kaiken muun suunnittelen niiden ympärille. Tämän syksyn ykkösperiodissa minulla oli pitkä luento tiistaisin, kaksi luentoa pitkällä tauolla keskiviikkoisin, sekä yksi luento perjantaisin aamupäivällä. Tämä tarkoitti sitä, että työvuorot sijoittuivat yleensä maanantaille ja torstaille, joskus perjantaille, ja kerran kuussa täytyy olla myös viikonloppuisin töissä. Tai no ei ole ehkä pakko, mutta viikonloppulisät kyllä kelpaavat. 

Näissä raameissa alkoi näyttää pian siltä, että UniSportin ryhmäliikuntakalenterissa oli äärimmäisen pieni määrä jooga- tai kehonhuoltotunteja, joille ehdin. Valitsin kohteekseni keskiviikon myöhäisillan yin-joogan, jolloin saatoin jäädä tunnille oltuani jo muutenkin koko päivän kampuksella. Ryhmäliikuntatunneille pääsemisen hankaluus myös vaikutti siihen, että päätin jatkaa juoksemista kolmena päivänä viikossa, vaikka usein olen tähän aikaan vuodesta vähän vähentänyt juoksemista. Lenkkeily oli kuitenkin tällä aikataululla nyt kätevää, kun lenkillelähtö on aina joustavaa. 

Yksi ehdoton lempipaikkani on yliopiston kirjaston hiljainen lukusali, ja siellä kuluu aina osa keskiviikon pitkästä kampuspäivästä.

Tavoitteekseni tuli näin ollen saada viikkoon järkevästi kolme juoksulenkkiä, kaksi voimatreeniä (jotta jaksan juosta enkä kärsi hartiajumeista) ja yksi jooga- tai kehonhuoltotunti, joka nyt kuittaantui keskiviikkoillan joogalla. Keskiviikko oli muutenkin hyvä päivä pitää lepoa mistään raskaammasta liikunnasta, koska silloin kului pitkä pätkä klo 10-18 kampuksella, mikä oli omalla tavallaan vähän raskasta. Jooga oli hyvä keino tyhjentää siitä päänsä. Luentojen välissä oli toki neljän tunnin tauko, jonka aikana olisi voinut ehtiä lenkille tai kuntosalille, mutta siitä ajasta oli enemmän hyötyä opiskellen.

Halusin kokeilla rakentaa juoksutreeniviikon niin, että pitkä lenkki on lauantaisin. Näin ollen muut kaksi lenkkiä piti sijoittaa alkuviikkoon mieluiten niin, että ei tulisi juostua peräkkäisinä päivinä. Sopiviksi lenkkipäiviksi valikoituivat maanantai ja torstai. Jos työvuoro meinaa haukata ison osan päivästä, pystyn säästämään vähän aikaa juoksemalla osan matkasta töistä kotiin; monet alkuviikon lenkit ovat sen mittaisia, että esimerkiksi töistä Pasilan asemalle juoksu on juuri sopivan mittainen. Viime viikon lauantaina tein myös viikon pitkän lenkin työmatkajuoksuna, kun juoksin aamuvuoron jälkeen melkein koko matkan töistä kotiin. Oli ihanaa päästä kotiin niin, että lenkki oli jo tehtynä eikä sitä tarvinnut enää miettiä.

Lihaskuntotreenille jäi sitten viikosta tiistai- ja perjantaipäivät. Tiistaisin minulla oli noin neljän tunnin luento, jonka pystyi katsomaan kotoa striimiltä, joten oli helpointa tehdä treenikin kotona ennen luentoa; luennon jälkeen piti nimittäin jo aika pian lähteä kuoroharjoituksiin. Runna-sovellus suunnittelee minulle tällä hetkellä sekä juoksulenkit että lihaskuntotreenit ja ohjelmaa tehdessä voi myös valita käytettävissä olevat välineet, joten treenit on helppo tehdä kotonakin. Perjantain voimatreenin tein fiiliksen ja aikataulujen mukaan joko UniSportilla tai kotona. Mahdollisen työvuoron jälkeen oli kätevää jäädä kuntosalille, kun taas jos sain olla kotona, käytin hyväkseni tilaisuuden pitää ihan täyden kotipäivän, lukuunottamatta aamupäivän luentoa. 


Sunnuntai jäi täydeksi lepopäiväksi treeneistä, mikä on hyvä pitkän lenkin jälkeisenä päivänä. Yleensä sunnuntai on myös vapaata töistä, koska tuplapalkkaisia työvuoroja saa tehdä vain kerran kuussa. Täysi lepopäivä on erittäin tarpeellista joka viikolle. Voisin kuitenkin joskus harkita pitkän lenkin siirtämistä sunnuntaille, jos vain pystyn siinä tapauksessa pitämään maanantain treenivapaana. 

Kun kirjoitan näin pitkän tekstin viikkorutiinini suunnittelusta, vaikuttaa ehkä siltä, että elämäni on pelkkää suunnittelua ja asioiden tunkemista kalenteriin. En itse kuitenkaan koe elämäni olevan sen enempää suorittamista kuin on normaalia opiskelijalta. Treeniajan mahduttamisesta päiviini on muodostunut yksi prioriteeteista, koska vaikka se vie noin tunnin tai vähän yli aikaa päivästä, se pidemmässä juoksussa lisää oleellisesti jaksamista niin fyysisesti kuin henkisestikin. Siispä vaikka tulisi vähän normaalia kiireisempi viikko vastaan, ei tule ensimmäisenä mieleen nipistää liikuntaan käytetystä ajasta. 

Tämän postauksen oleellisin sanoma ja neuvo mahdollisille treeniajan löytämisen tuskailijoille voisi olla se, että rutiinin luomisessa auttaa oleellisesti etukäteen suunnittelu. Kalenterin kanssa suunnittelemista ei tarvitse nähdä yhtään ahdistavana, päin vastoin se voi enemmänkin rentouttaa, kun tietää mitä on milloinkin edessä. Stressi vähenee, kun ei tapahdu viime hetken säätöjä vaan tekemisille on ennalta suunniteltu oma aikansa päiväsätä. 


Onko liikunnan mahduttaminen arkeen teille haasteellista, vai onko aikaa helppo löytää? Mitä haasteita eri elämäntilanteet teettävät? Seuraava postaukseni tuleekin sitten olemaan kisaraportti Helsinki Halloween Runilta, kunhan joku tauti ei pääse taas kaatamaan! Tämän meneillään olevan viikon suunnittelu onkin ollut tavallista paljon väljempää, kun luennoilta on taukoviikko ja treeniä saa vähän keventää lähestyvän kympin juoksun nimissä.

Kommentit