Top 10 suunnitelmat vuodelle 2024

Taisin aloittaa viime vuodenkin Top 10 -postaukset tulevan vuoden suunnitelmilla ja nyt on luvassa niin paljon kaikkea hauskaa, mikä vieläpä menee blogin aihepiirin raameihin, että listataan suunnitelmia tänäkin vuonna. 

10. Aikuisbalettikurssi

Harrastin lapsena ja varhaisteininä monta vuotta balettia, mutta se ei koskaan ollut "oma juttuni" samalla tavalla kuin ratsastus oli. Nyt kun olen kuitenkin jo pari vuotta katsellut UniSportin kurssitarjontaa ja siellä toistuvasti näkyvää aikuisbalettia, alkoi kiinnostaa, miltä vanha laji tuntuisi ensinnäkin nyt aikuisena ja toisekseen kuntosalimiljööseen siirrettynä. Kuuden kerran kurssi alkaa tällä viikolla, odotan innolla!

9. Hiihdon jatkaminen

Palasin viime talvena hiihtoladuille ensimmäistä kertaa peruskouluaikojen jälkeen. Koulun hiihtotunneilta jääneet muistot eivät ole kovin lämpöisiä, mutta nyt kun kukaan ei ole pakottamassa, pääsin hurahtamaan ihan kunnolla perinteiseen hiihtoon. Hiihtäessä on mukavaa edetä rennolla tahdilla tuntien jonkinlaista yhteyttä lumiseen maisemaan ja ehkä jopa muinaisiin esi-isiin, jotka hyötyivät hiihtotaidosta kiperissä sääolosuhteissa. Hiihtoperinne kulkee myös vahvasti omassa suvussa; isäni ja hänen molemmat veljensä ovat innokkaita hiihtomiehiä, ja ukkini harrasti aikoinaan jopa mäkihyppyä. Itselleni riittää hyppäykseksi se, että uskaltauduin tänä talvena ostamaan aikuisikäni ensimmäiset omat sukset, jotka olen nyt ensimmäisen kokeiluhiihdon jälkeen jo ehtinyt todeta erinomaisen hyvin luistaviksi. 


8. Uudenvuodenlupaus: Flunssa ei kaada koko ruokavaliotani

En ole enää vuosiin tehnyt mitään kovin kummoisia uudenvuodenlupauksia, mutta nyt loppuvuoden sairastelun inspiroimana otan yhden täsmäprojektin tälle vuodelle. Ruokavalioremonttini on tuottanut muuten varsin kestäviä ja tarpeellisia muutoksia, mutta kaikki hyvät rutiinit katoavat kankkulan kaivoon aina, kun sairastun tai joudun muusta syystä olemaan juoksutauolla. Minulla on ollut elämäni aikana vain yksi koronatauti ja kahdesti kuumetta, joten kyse on lähes aina hyvin lievästä sairastelusta. Kipeänä oleminen on ehkä tylsintä silloin, kun energiaa alkaa pikkuhiljaa taas olla normaaliin elämään, mutta nuhan ja yskän kanssa ei ole vielä järkevää harrastaa liikuntaa. Tämä tylsyys johtaa omalla kohdallani lähes aina turhan runsaaseen herkutteluun monena päivänä peräkkäin. Tänä vuonna aion selättää tämän epäterveellisen kierteen. 

7. Conqueror-haasteet: Westerosin Rautavaltaistuin ja sitten Iso-Britannia

Jos Conqueror ei sano mitään, voi olla hyvä idea lukea esimerkiksi tämä aiempi blogipostaukseni aiheesta, jotta ymmärtää tästä listan kohdasta edes jotain. Selvittyäni kaikista Conqueror-haasteiden Taru sormusten herrasta -aiheisista virtuaalireiteistä lähdin viime syksynä seuraamaan Game of Thrones -sarjan hahmoja. Koska pari flunssaa ja liukastunut nilkka hidastivat etenemistä loppuvuodesta, olen edelleen Daenerys Targaryenin matkassa tavoittelemassa Mother of Dragons -mitalia. Tämän haasteen jälkeen on luvassa vielä neljä, onneksi lyhyempää, reittiä, ennen kuin Game of Thrones -haastesarja on maalissa. Pystyn kuitenkin harvoin vastustamaan (reilusti) etukäteen suunnittelun kutkuttavaa tunnetta, joten vaikka vietän virtuaalisessa Westerosissa vielä monta kuukautta, olen jo katsellut muita Conquerorin haasteita kilometrieni kuluksi. Ellei kyseinen pulju julkaise tässä välissä lisää haasteita minulle rakkaimmista fantasiamaailmoista, voisin kokeilla ihan oikeaan maailmaan sijoittuvia virtuaalisia reittejä, ja pienoisena anglofiilina minua kiinnostavat eniten Isoon-Britanniaan sijoittuvat reitit, joita onkin valikoimassa aika monta. Palaan tähän suunnitelmaan tarkemmin, jos se vielä toteutuu, mutta tällä erää vaikuttaa ainakin siltä, että Conqueror-mitalien keräily ei ole omalta osaltani vielä ohi. 


6. Juoksu- ja voimaharjoittelu Runna-sovelluksen avulla

Kun etsiskelin viime vuoden lopulla varsinaisen juoksukauden päätyttyä jotakin sopivaa treeniohjelmaa juoksukunnon ylläpitämiseen (lenkki-intoni nimittäin katoaa sillä silmänräpäyksellä, kun joudun itse keksimään, minkälaista lenkkiä pitäisi minäkin päivänä juosta), päädyin kokeilemaan Runna-nimistä sovellusta. Sovellus luo harjoitusohjelman kohti valittua tavoitetta sen perusteella, millä vauhdilla on juossut aiempia juoksumatkoja ja kuinka monta kertaa viikossa haluaa juosta. Sovellus osoittautui yllättävän toimivaksi ja kirjoittelen siitä joskus lisää. Juoksutreenien lisäksi Runna suunnittelee mielestäni erityisen hyviä lihaskuntoharjoituksia. Aion juosta tämänkin vuoden Runnan kanssa; tällä hetkellä aloittelen ohjelmaa, jolla palataan maltillisesti loukkaantumisen jälkeen takaisin juoksuun, ja sitten harjoittelen ensin vitoselle ja kesän aikana puolimaratonille. Näistä tavoitteista lisää omassa kohdassaan.


5. Kymppikortti Islanninhevostalli Fagurin maastoratsastuksille

Vanhemmat toteuttivat hartaan joululahjatoiveeni, eli kymppikortin samalle islanninhevostallille, jolla katkaisin vuosikymmenen ratsastustaukoni viime keväänä. Olen viihtynyt hyvin pirteiden issikoiden matkassa, joten odotan innolla kymmentä kahden tunnin maastoratsastusta niiden kanssa, kunhan kevät pääsee vähän aluilleen ja on mukavampi ratsastaa kuin talven kylmillä. Ratsastuksen uudelleenaloittaminen oli ehkä paras päätös, jonka tein viime vuonna. 

4. Juoksukauden tapahtumat

Juoksukalenterini teemana on tänä vuonna vahvasti tapahtumanjärjestäjä ja valmennuspalvelu Runner's High, jonka tapahtumissa olen jo ollutkin Haaga Runilla ja Halloween Runilla. Nyt keräsin kokonaisen sarjan erimittaisia matkoja: viiden kilometrin matka Helsinki Half Marathonilla (jep, tapahtumapäivän nimessä on puolimaraton, mutta en juokse sitä matkaa) kesäkuussa, kymmenen kilometriä Twilight Runilla heinäkuussa, ja loppuhuipennuksena puolimaraton Helsinki Marathonilla (nimihämmennys jatkuu) elokuun lopulla. Jos tämä koko suunnitelma pääsee todellakin toteutumaan ilman ikäviä sairasteluja tai muita esteitä, voin olla tosiaankin tyytyväinen. Halloween Runin uusinta voisi myös olla hauska ihan vain jotta pääsee leikkimään pukeutumisella, mutta katsotaan sitä vielä. 


3. Mahdollinen hiihtoloma Tahkolla

En ole viettänyt hiihtolomaa kertaakaan lukiosta päästyäni. Yliopistolla opetustauko on eri kohdassa kalenteria, joten muiden hiihtolomaillessa olen opiskellut ja tehnyt töitä normaalisti. Nyt perheeni on kuitenkin keksinyt vuokrata hiihtolomaviikoksi mökin Tahkolta, joten jos lomahakemukseni hyväksytään, hiihtolomailen ensimmäistä kertaa vuosiin. Ja kyllä, kutsun kyseistä viikkoa vanhanaikaisesti hiihtolomaksi, koska talviloma ei jotenkin istu suuhuni. Suunnitelmissa myös on käyttää lomaa nimenomaan hiihtämiseen, joten ilmaus on varsin sopiva. Olen kyllä nuorempana myös lasketellut aika paljonkin, mutta ainakin tällä hetkellä hiihtoinnostuksen ruokkiminen tuntuu houkuttelevammalta loma-ajanvietteeltä kuin rinteiden laskeminen. Rauhallinen ja rento eteneminen luonnonrauhassa miellyttää.

2. Viikonloppu Luomajärven Hevoskievarilla toukokuussa

Marraskuussa vietetty viikonloppu Hevoskievarilla Ikaalisissa maastossa ratsastellen, saunoen ja herkutellen poiki jälleen uudet viikonloppusuunnitelmat pikavauhtia. Toukokuussa on jälleen luvassa viikonlopun edestä hevostunnelmia ja pisin mahdollinen vaellus Hämeenkankaille, toivottavasti otollisissa sääolosuhteissa. 


1. Ratsastusretki Skotlannissa

Viimeiseksi päästään vuoden jännittävimpään suunnitelmaan: lähden syyskuussa Skotlantiin ratsastamaan kolmeksi päiväksi! Haaveilin Highlands Unbridled -nimisen vaellustallin upeannäköisistä ylämaanretkistä jo ratsastaessani nuorempana, mutta nyt uskalsin viimein rahatilanteessani tällaisen seikkailun repäistä. Tarkoituksena on siis ratsastaa kolmen päivän ajan Skotlannin ylämaiden maisemissa niin, että kumpanakin yönä yövymme eri paikassa ja päivällä matka jatkuu reitillä eteenpäin. Olen nähnyt ylämaat kerran bussiretkellä ja voin vain kuvitella, kuinka mahtavaa tulee olemaan siellä ratsastaminen. 

Onko teillä innostavia suunnitelmia vuodelle 2024? Herättikö jokin näistä erityisesti sellaista mielenkiintoa, että haluaisitte kuulla täällä blogissa, miten kyseisen suunnitelman kävi?

Kommentit