Hiihtoloman jälkeen juoksua lisäten... kunnes

Herätelläänpäs blogi taas talvihorroksesta. Helmikuu oli kiireistä aikaa opintojen kanssa, mutta enemmän näihin blogitaukoihin vaikuttaa aina se, jos syystä tai toisesta en pääse juoksemaan ja muuten harrastamaan normaalisti. 

Viimeksi kun kirjoittelin, tilanne oli se, että tein Runna-sovelluksella kuuden viikon mittaista loukkaantumisenjälkeistä juoksuohjelmaa, jotta pääsin rauhallisesti takaisin juoksutreeniin kaaduttuani sen verran pahasti jäisellä kadulla, että akillesjänne ja nilkka eivät oikein kestäneet raskaampaa liikettä. Lähdin tällä kevyellä ohjelmalla juoksemaan kahdesti viikossa, ensin reiluilla kävelypätkillä ja sitten vähitellen juoksuminuutteja lisäten. Pääsin myös suunnitelmieni mukaisesti osallistumaan uudelle Les Mills -tunnille nimeltään ytimekkäästi Dance, joka korvasi SH'BAMin. Alkuvuosi oli hyvinkin tanssipainotteinen, kun kävin kuuden sunnuntain ajan myös aikuisbalettikurssilla. Nilkka kesti liikuntaa hyvin ja itse asiassa juoksusykkeet olivat niin matalina, että ainoastaan ylämäissä on näkynyt lukemia yli aerobisen kynnyksen. 


Vietin myös ensimmäistä kertaa lukioaikojen jälkeen hiihtolomaa. Minä, vanhempani, siskon perhe sekä näihin perheisiin kuuluvat kaksi koiraa lomailimme talvisissa merkeissä Tahkolla. Lapsuuden hiihtolomat tarkoittivat melkein aina laskettelua, mutta nyt minua kiinnosti ainoastaan suunnata laduille. Tavoitteena oli hiihtää niin paljon kuin suinkin mahdollista, välittämättä juuri sillä viikolla mistään treeniohjelmista. Mahtavassa kunnossa oleva hiihtolatu sijaitsi ylellisen lähellä majapaikkaamme, joten pääsin nautiskelemaan hiihdosta kolmen lenkin ja vähän yli 14 kilometrin verran. Keho kesti aika hyvin isomman annoksen tätä lajia, johon en ole varsinaisesti harjaantunut; ainoastaan yhtenä päivänä oli vasen nivunen kipeänä, jolloin pystyin kuitenkin tekemään kuntosalitreeniä. 

Tämä ei ole lomakohteeni kuntosali vaan UniSport Kluuvi, Tahkon kuntosali oli valitettavan hikinen ja ahdas loukko.

Hiihtolomalta palattua (ei, en osaa kutsua sitä talvilomaksi, vaikka kyseinen käsite on ollut käytössä ominakin kouluaikoinani) oli tarkoitus aloittaa Runnan kanssa uutta Get Fit -ohjelmaa sitä odotellessa, että huhtikuussa pääsisi aloittamaan varsinaisen treenaamisen kohti Helsinki Half Marathonin vitosta. Annoin sovelluksen suunnitella uuden harjoitusohjelman sen mukaan, että lisäsin lenkkipäiviä kahdesta kolmeen viikossa. 

Jalankulkureittien kuntoa kauheimmillaan.

Sitten kaaduin uudestaan. Taas ihan tavallisesti kävellen ulkona jostakin johonkin. Taas vasemmalle jalalle. Taas sen verran kivuliaasti, että vaikka pääsin kävelemään kohtalonpaikalta kotiini, hyödynsin erinomaisen riuskaa työterveydenhoitoa ja kävin lääkärissä varmistamassa, ettei mitään vakavaa ollut sattunut. Ei ollut, mutta vasen polvi ei taipunut ja niin rappusten kiipeäminen kuin nukkuessa hyvän asennon löytäminenkin oli työlästä. 


Polvi toipui lopulta aika nopeasti, noin puolentoista viikon himmailun jälkeen uskalsin jo kokeilla juoksua rauhallisesti. Kovavauhtiset lenkit eivät kuitenkaan tuntuneet siinä kohtaa hyvältä ajatukselta, joten keskeytin Get Fit -treenini ja asetin tilalle Post-Injury Planin uusiksi. Tällä kertaa menen ohjelman läpi kuitenkin kolmella viikoittaisella juoksulla kahden sijaan, mikä hieman hillitsee déjà vu'n tunnetta. 

Vauhdin hidastuessakin sain kuitenkin taas yhden virtuaalihaasteen valmiiksi!

Tänä keväänä odotan entistäkin innokkaammin lumien ja jäiden sulamista, jotta ei tarvitsisi enää pelätä kaatumista ulkona. Onneksi juoksu ei nyt kuitenkaan katkennut lopulta pitkäksi aikaa loukkaantumisesta huolimatta, tällä hetkellä pystyn itse asiassa tekemään kaikkea muuta paitsi joogaamaan, koska polvi ei halua vielä koukistua esimerkiksi lapsen lepoasennossa ja monessa muussa jooga-asennossa (ja tietysti normaaliarjessakin) tarvittavaan koukkuun. Polvi ehtii kuitenkin onneksi parantua tarpeeksi, että pääsen aloittamaan taas ratsastuskauden reilun viikon päästä, pidettyäni satulasta taukoa talven ajan. Tuskin maltan odottaa, että pääsen taas heppojen seuraan ja laukkailemaan pitkin metsiä!

Kommentit