Vauhtitestailua ja viikon treenisuunnitelma

Päätin siis tosiaan näin viime hetkillä vaihtaa puolimaratonin treeniohjelmani HCRD:n edelleen olemassaolemattomasta tähän Juoksukaupan versioon. HCRD:n ohjelmathan saattavat hyvinkin päivittyä tässä kahden viikon sisällä, mutta haluaisin joka tapauksessa päästä jo asennoitumaan tuleviin treeniviikkoihin ja tietää hyvissä ajoin, mitä on tulossa. Siispä tämän mukaan aloitetaan kahden viikon päästä.


Ohjelman mukana tulee myös tarkemmat selitykset treenien aikana juostavista vauhdeista: rauhallinen, tavallinen, tavoitetahti ja nopea. Jotta näiden kanssa ei tarvitse lähteä arpomaan ja räpläämään juoksumaton nopeusnappeja sitten ensimmäisillä treenikerroilla, kävin tämän päivän lenkillä testailemassa vauhteja ja laitan ne nyt muistiin tulevia viikkoja varten. Kaikki vauhtilukemat tässä kuten muissakin postauksissa ilmaistaan muodossa minuutteja/kilometri, joten isommat luvut ovat hitaampia vauhteja.

  • Rauhallinen vauhti on tässä ohjelmassa normaalia juoksuvauhtia selvästi hitaampi – sellainen, jolla jaksaa hölkötellä helposti pitkään ja jota varten ei tarvitse erikoisemmin lämmitellä. Aion pitää itselläni tässä kohtaa vauhtiväliä 9:00-9:20, sitä hitaampi tuntuu jo hidastetulta filmiltä. 
  • Tavallinen vauhti on itselle luontevimmalta tuntuva vauhti, jolla jaksaa edelleenkin juosta melko pitkään. Viimeaikaiset sykkeeni huomioonottaen olen tässä nyt maltillinen ja pyrin noin 8 minuuttiin per kilometri – viime kesän ja kevään ulkolenkeillä käyttämäni RunKeeper-sovelluksen mukaan olen juossut aavistuksen nopeammilla keskivauhdeilla, mutta nyt juoksumatolla tämäkin tahti tuntui yllättävän reippaalta, kun olen tässä nyt pari viikkoa juossut rauhallisemmin. Tälläkin vauhdilla ehtii vielä juosta puolimaratonin vaaditussa kolmen tunnin ajassa. 
  • Tavoitevauhti on se, jolla pyrkii juoksemaan puolimaratonin. Olen hyvin varovainen tässä, koska en tavoittele mitään huippuaikaa vaan yritän ihan vain selvitä ensimmäisen näin pitkän matkani loppuun asti joutumatta ryömimään maaliin. Pidän tavoitevauhdin siis harjoitusmielessä suunnilleen 7:40 paikkeilla, mikä on ollut hyvin usein keskivauhtini ulkolenkeillä, jolloin en ole erikseen pyrkinyt pitämään mitään tiettyä tahtia. En ole osannut pitää mitään kellontarkkaa tahtia kymmenen kilometrin juoksuillani, mikä on ollut mielestäni ihan ok, kunhan en ole rasittanut itseäni pinkomalla aivan jumalattoman kovaa. Siispä hyväksyn sen, etten juokse puolimaratoniakaan täsmälleen 7:40 -vauhdilla kuin ihmismetronomi.
  • Nopea vauhti on selvästi normaalia raskaampi, muttei maksimaalisesti rasittava. Ajattelin kokeilla pitää tätä seitsemän minuutin paikkeilla. 
Näillä lähdetään siis liikkeelle. Treeniviikkojen edetessä sen sitten näkee, olenko osannut näin ensikertalaisena arvioida yhtään oikein vai saanko huomata, etten millään jaksa juosta ohjelmassa vaadittuja matkoja noilla nopeuksilla. Onneksi ei tosiaan ole mitään sen kummempia tavoitteita, kuin päästä juosten maaliin.

Kun tästä viikosta ei sitten muodostunutkaan vielä ensimmäistä treeniohjelman mukaista viikkoa, niin piti laittaa viikon kuntosalikäynnit vähän uuteen uskoon. Tykkään nimittäin suunnitella viikon etukäteen enkä koe sitä mitenkään rajoittavana asiana, kun jätän tilaa muullekin elämälle. 

Eilinen päivä jäi tosiaan vapaaksi väsymyksen takia, ja sillä oli kyllä palkitseva vaikutus tämän päivän lenkkiin, kun jaloissa ei tuntunut jumin jumia. Keskiviikon BodyCombat tulee olemaan sen verran rankka veto, ettei torstaina kannata lähteä lenkille, joten kun tällä viikolla ei ole kuntosalin ohjelmistossa power-joogaa muutoin kuin aikaisin aamulla, otin sille päivälle elämäni toisen BodyBalance-tunnin. Perjantai saattaa mennä kokonaan pakatessa ja ystävän luona kyläillessä, mikä sopii ihan hyvin, mutta jos johonkin väliin mahtuu lyhyehkö lenkki, niin sekään ei haittaa. Lauantaina on larppireissu ja tiedänkin jo kokemuksesta, että sunnuntaina tekee mieli rauhalliselle post-larp -lenkille, joten näin tapahtuu. 

Jospa sitä jaksaisi ennen nukkumaanmenoa vähän tehdä jotain näille pohkeille, jotka ilmoittelevat päivän lenkkeilyn vaikutuksista. Oikein mukavaa viikkoa kaikille, toivottavasti tekin pääsette tekemään mukavia asioita ettekä liukastu tuolla extreme-luistinradoiksi muuttuneilla teillä. 

Kommentit