Kolmen viikon kokeilu Rebekka Jaakkolan juoksukurssilla

Suunnitelmani juoksutreeneille tästä keväästä alkaen on käyttää uudelleen Runner's High'n eSimo-valmennusohjelmani viime vuodelta. Olen valinnut tänä vuonna päätavoitteeksi Espoo Rantamaratonin kympin matkan, joten kun laskin siitä treeniohjelmalle aikaa puoli vuotta taaksepäin, osui treenien aloitus viime viikolle. Sitä ennen minulla ei ollut valmiiksi suunniteltua juoksulenkkejä, joten jäi juuri sopivasti aikaa kokeilla Rebekka Jaakkolan juoksukurssia. 

Vahva Elämä Rebekka Jaakkola on ollut nyt muutaman vuoden ajan Naisten Kympin valmennusyhteistyökumppanina. Jaakkolan omilla sivuilla on tarjolla monenlaisia juoksu- ja hyvinvointikursseja, ja kaikille Naisten Kympille ilmoittautuneille tarjottiin mahdollisuutta kokeilla Rebekan valmennusta ilmaiseksi kolmen viikon ajan. Tartuin itsekin tähän kokeiluun. 


Rebekan treenit tulevat tilaajan sähköpostiin aina viikoksi kerrallaan. Itselleni olisi helpompaa tietää treenit vähän pidemmälle aikavälille etukäteen, koska teen vuorotyötä hyvin vaihtelevina aikoina ja joudun suunnittelemaan liikunnat niiden ympärille. Vahvan Elämän valmennusfilosofiaan kuitenkin kuuluu, ettei tarvitse ottaa paineita treenien suorittamisesta tietyllä aikavälillä; kolmelle viikolle suunnitellut treenit voi oman mielen mukaan venyttää ihan mille tahansa aikavälille, jos kunto tai elämäntilanne vaativat joustoa. Tällainen ajattelutapa on tietysti suositeltavaa ihan kaikille, jotka eivät treenaa työkseen, mutta monia harrastajia varmasti helpottaa, kun on "lupa" soveltaa ohjelmaa omien menojen mukaan. 

Rebekan treeniohjelma ei sisällä pelkästään juoksua, vaan on luonteeltaan hyvin kokonaisvaltainen. Jokaiseen viikkoon kuuluu myös lihaskuntoa ja kehonhuoltoa, jotka Rebekka ohjaa videolta. Kannatan ehdottomasti sitä, että juoksua treenatessa korostetaan muunkinlaisen liikkumisen tärkeyttä, koska pelkällä juoksulla saa itsensä äkkiä jumiin. Olin kuitenkin itse jo saanut oikein hyvät kuntosalitreenit PT:ltäni (lihaskunnon puurtaminen kotona on itselleni muutenkin tympeää, lähden paljon mieluummin harrastamaan jonnekin muualle) ja käyn säännöllisesti UniSportin jooga- ja kehonhuoltotunneilla, joten tein itse kolmen viikon ohjelmasta ainoastaan juoksuharjoitukset ja yhden liikkuvuustreenin kuntosalipäivän päätteeksi. Näin oli ohjelman toteuttamisessa neuvottukin, että jos harrastaa jo valmiiksi kuntosalitreeniä tai ryhmäliikuntaa, voi näillä korvata vastaavanlaisia harjoituskertoja Rebekan ohjelmasta. 

Juoksuharjoituksille on valittavissa kolme tasoa, joista varmasti muut kuin aivan huippukuntoiset löytävät itselleen sopivan: kävelystä Naisten Kymppiin, juoksukunnon parantaminen Naisten Kymppiin ja vahva Naisten Kymppi. Valitsin itselleni keskimmäisen tason. Ensimmäinen viikko sisälsi kaksi juoksuharjoitusta – juoksu-kävelyä minuutin intervalleilla ja pyramidiharjoituksen – sekä edellä mainitut lihaskunto- ja palautumistreenit, jotka jätin väliin. Juoksutreenien yhteyteen kuului lisäksi videolta ohjatut alku- ja loppuverryttelyt. 

Myönnän, että olen hieman laiska tekemään kunnollista alkulämmittelyä ennen lenkille lähtöä. En tosin tiedä, kuinka oleellista lämmittely on, jos koko lenkin juoksu-kävelee alle aerobisen kynnyksen. Rebekan ohjaamat perinpohjaiset alkulämmittelyt toivat kuitenkin vaihtelua omaan lenkkirutiiniini ja niistä jäi kyllä erittäin hyvä olo lähteä lenkille. Pidin erityisesti juoksua hermottavista harjoitteista, kuten hypyistä kyykystä yhdelle jalalle, mikä haastoi sopivasti tasapainoa ja herätteli juoksussa tarvittavia lihaksia. Alkulämmittelyt oli suunniteltu tehtäviksi sisätiloissa ennen lenkille lähtöä, minkä jälkeen lämpöä riitti hyvin vielä lenkillekin, kun puki osan lenkkivaatteista päälle jo lämmittelyyn ja lähti lämmittelyn jälkeen ripeästi ulos.

Myös itse juoksuosuudet olivat mielestäni ihan asiallisesti laadittuja; joukossa oli niin rauhallisia lenkkejä juoksu-kävelyintervalleilla kuin pyramidiharojoitusta ja lyhyitä spurttejakin. Keskitaso oli itselleni erittäin sopiva teholtaan, ja minimaalisellakin juoksukokemuksella matalimman tason harjoitukset olisivat varmasti olleet tarpeeksi helposti lähestyttäviä. Olisin kuitenkin toivonut toiselle treeniviikolle enemmän kuin vain yhden juoksuharjoituksen. Ensimmäiseen ja kolmanteen viikkoon kuului kaksi juoksuharjoitusta.


Kolmannelle viikolle päästessä oli alkanut jo kunnolla nyppiä muutama asia Vahvan Elämän treenityylissä. Kuten mainitsin, video-ohjatut alkuverryttelyt juoksulenkin alkuun olivat tuntuneet kropassa hyviltä. Samaa en voinut valitettavasti sanoa loppujäähdyttelyistä ja liikkuvuusharjoituksista. Muutamana eri kertana tehtiin omaan makuun liikaa liikkeitä ranteiden päällä. Toki ranteiden vahvistaminen vähitellen rasitusta lisäämällä on ihan hyödyllinen asia, mutta kun liikkeitä oli monta peräkkäin ranteiden päällä, se alkoi tuntua pahalta. Rebekka rohkaisee kyllä aina tekemään liikkeet omien voimien ja liikkuvuuden rajoissa ja antaa joskus vaihtoehtoisia liikkeitä, mutta vaihtoehtoja ranteiden päällä olemiselle ei aina annettu. 

Silloin, kun liikkeet eivät sattuneet ranteisiin, ne eivät aina tuntuneet tekevän kehossa juuri mitään. Muutamankin kerran kävi niin, että olin jossakin asennossa tietämättä miksi, kun keho ei tuntunut reagoivan siihen millään tavalla, edes palauttavasti. Toisaalta taas ohjelman viimeisen lenkin loppujäähdyttely tuntui kummalliselta, koska siinä toisteltiin vain yhtä samaa, hyvin voimakkaasti lonkankoukistajaa venyttävää liikettä. Omalle liikkuvuustasolle säädeltynäkin liike olisi varmasti tuntunut melko pahalta jäykemmät lonkat omaaville ihmisille (lonkan liikkuvuuden ongelmat ovat käsittääkseni kohtuullisen yleisiä juoksuharrastajien keskuudessa) ja vaikka itse satun olemaan lonkistani liiankin notkea, ei kehoni ollut tällaiseen syvävenytykseen ollenkaan valmis ihan heti lenkin jälkeen.

Vahvan Elämän kotisivuilta saadun tiedon perusteella Rebekka Jaakkola on ehtinyt tehdä elämässään monenlaista, liikunnallistakin; hän on esimerkiksi pitänyt omaa CrossFit-kuntosalia monta vuotta ja käynyt joitakin liikuntaan liittyviä koulutuksia. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään alan tutkintoa ja mielestäni treenien sisällöstä kuultaa hieman läpi se, että hänellä ei välttämättä ole syvää teoreettista tietämystä siitä, miten ihmiskeho toimii. En siis sano, että kaipaisin vaikkapa venyttelyjä tehdessä jatkuvaa luentoa siitä, mitä missäkin lihaksessa pitäisi joka hetkellä tapahtua, mutta olisin kaivannut treenien vaikutuksesta kuitenkin hieman lisää tietoa. Ja kuten sanoin edellisessä kappaleessa, kaikki liikkeet eivät tuntuneet perustelluilta. Lihaskuntoharjoitusten sisältöä ja toimivuutta en pysty arvioimaan, koska en tehnyt niistä yhtäkään. Muutenkin tämä on tietysti pelkästään tiedonhaluisen harrastajan mielipide, ei ammattilaisen.

Rebekka Jaakkolan juoksukurssit kuitenkin varmasti sopivat joillekin ihmisille. Ensimmäisenä ryhmänä tulee mieleeni ihmiset, jotka haluavat vaikkapa ajankäytöllisistä syistä tai perhearkea yksinkertaistaakseen treenata ennen kaikkea kotona. Juoksulenkkien lisäksi sekä lihaskunto- että liikkuvuustreenit pystyy tekemään kotona Rebekan video-ohjauksessa. Vahvan Elämän treenifilosofiasta voivat varmasti hyötyä myös "nollatasolta" lähtevät, jotka haluavat ryhtyä kokeilemaan juoksua. Esimerkiksi tämän ohjelman kevyimmän tason juoksutreeneissä lähdettiin liikkeelle 30 sekunnin juoksupätkistä, joiden välissä oli reilusti kävelyä; näin ollen tottumatonkin harjoittelija pysyy varmasti mukana. Rebekan harjoitusohjelmat myös lähettävät erityisesti aloitteleville, mutta myös ihan kaikentasoisille liikkujille vahvan viestin siitä, että liikuntaharrastus on parhaimmillaan monipuolista eikä liian suorituskeskeistä. Kuitenkin jos omassa kehossa on tietynlaisia haasteita, joiden huomioonottaminen vaatisi ammattimaisempaa otetta, tai jos on taipumusta seurata treeniohjelmaa liian orjallisesti eikä välttämättä osaa vaikkapa jättää jotakin liikettä tekemättä, jos se ei tunnu hyvältä, ei Vahvan Elämän treeni pysty välttämättä tarjoamaan aivan tarpeeksi.


Vahvan Elämän treeniohjelman kokeilu tosiaan mahdollistui Naisten Kympille ilmoittautumisen kautta. Päällekkäisten menojen vuoksi en nyt pääsekään osallistumaan Naisten Kympille toukokuussa, joten tarjolla olisi yksi osallistujapaikka nopeimmalle kysyjälle. Onko joku muu kokeillut Naisten Kympin kautta tai muuten vain Vahvan Elämän treeniohjelmia? Olisi kiinnostavaa kuulla muiden mielipiteitä. 

Oma liikuntarutiini on nyt kahden viikon aikana asettunut uomiinsa sykealueisiin perustuvan juoksutreenin, viikoittaisen kuntosalisession sekä kehonhuoltopainotteisten ryhmäliikuntatuntien muodossa. "Sunnuntaipitkiksenä" minulla on viime vuoden treeneiltä tuttuun tapaan pitkä kävely, ei vielä juoksua. Pian lähdenkin tästä taas kävelylle tarkastelemaan, sulaisivatko kohta loputkin jäät lenkkireiteiltä. Hyvää pääsiäistä kaikille ja nähdään kohta taas blogissa!

Kommentit