HM-puolimaratontreeni, viikot 3-4: Maisemanvaihdosten ja intervallien haasteita

Näiden treenipostausten aikataulutus on vaarallisesti luisunut, mutta kyllä nämä loppuun kirjoitetaan! Vuorossa on siis hieman tavallista tiheämpi julkaisurytmi, kunnes saan kurottua jälkijunailuni umpeen. 

Kesällä tulee usein vastaan kaikenlaisia menoja, joiden ympärille juoksulenkkejä täytyy sovittaa varsinkin viikonloppuisin, ja treeniohjelmani kolmas viikko saikin lisämaustetta ihanan kesäisestä viikonlopunvietosta osakunnan mökillä, jossa tarjolla olivat järvi, sauna ja uusi lenkkireitti.

Kaunis kesäilta Koivuniemessä

Viikko 3/11 24.-30.6.

Maanantai: Kevyt lenkki 5 km

Tiistai: Intervallit 4,5 km

Torstai: Tempoharjoitus 4,4 km

Lauantai: Pitkä lenkki 8 km

Sunnuntai: 30 min jooga juoksijoille

Viikon juoksukilometrit: 21,9


Viikko 4/11 1.-7.7.

Maanantai: Kevyt lenkki 5,5 km

Tiistai: Intervallit 5,5 km ja ekstrana 2h maastoratsastus

Keskiviikko: ala- ja keskivartalon kuntosalitreeni

Torstai: Tempoharjoitus 4 km

Lauantai: Pitkä lenkki 10 km

Sunnuntai: 30 min jooga juoksijoille

Viikon juoksukilometrit: 25,7


Kevyet lenkit

Kolmannen viikon lenkkireittinä toimi vanhempien kotiseudun mäkinen maalaistie, josta olen valittanut täällä jo useaan kertaan. Olosuhteet olivat siis mäkisenhikiset melko korkeissa lämpötiloissa, mutta lenkki meni silti yllättävän mukavasti. 

Neljännen viikon maanantaina pääsin juoksemaan kotireiteilleni ja tuloksena oli keskivauhdiltaan totuttua paljon nopeampi lenkki, siitäkin huolimatta että edelleen pyrin pitämään sykkeen alle aerobisen kynnyksen!

Intervalliharjoitukset

Kolmannella viikolla oli tarkoitus tehdä intervalliharjoituksena kuusi kappaletta 400 metrin toistoja, mutta jaksoin vain neljä, siitäkin huolimatta että vauhditin lenkkiäni School of Rock -musikaalin albumilla. Täytyy kyllä sanoa, että haasteita riitti tämän harjoituksen suorittamiseen; vaikka lähdin liikkeelle omaan rytmiini nähden mahdollisimman aikaisin aamulla, oli siinä kohtaa ehtinyt jo tulla todella kuuma, eikä vanhempien luota löytynyt edes 400 metrin pituista pätkää tasaista tietä. 

Seuraavalla viikolla ei mennyt intervallien kanssa juurikaan sen paremmin – mailin toistoillakin hyydyin, vaikka pääsin juoksemaan tutulla tasaisella reitilläni liikuntapuistossa. 

Tempoharjoitukset

Vaikka itseluottamukseni romuttuikin pariin kertaan intervallipäivinä, sain sitä palauteltua aina torstaisin, kun vuorossa oli tempoharjoituksia, joiden aikana onnistuin pysymään määrätyn reippaassa tahdissa. Kolmannen viikon torstaina vedellessäni 300 metrin toistoja kahdella eri vauhdilla sain huomata, että 7:30 minuuttia kilometrissä tuntui jopa aika rennolta vauhdilta. 

Neljännen viikon torstaina koin jotakin äärimmäisen harvinaista, en edes muista koska tällaista olisi ollut viimeksi: ei olisi yhtään huvittanut lähteä juoksemaan. Jälleen kerran kuitenkin kannatti lähteä, koska lopputuloksena oli yllättävän hyvä lenkki. 

Iron Throne -mitali oli Conquerorin Game of Thrones -sarjan viimeinen. Tämän jälkeen vuorossa on Star Wars -sarja!

Pitkät lenkit

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna oli ohjelmassa jotakin todella hauskaa, nimittäin retki Hämäläis-Osakunnan kesämökille Oitin Koivuniemeen kuorolaisten kanssa. Osakunnan alaisena kuorona saamme nimittäin varata käyttöömme myös osakunnan kesäresidenssiä. Olin kerran aikaisemmin lenkkeillyt Oitissa paikallista päätietä pitkin, joka oli, kuinkas muutenkaan maaseudulla, mäkinen. Tällä kertaa katselin ympäristön karttaa tarkemmin ja bongasin aivan lähistöllä kulkevan junaradan ja sen vierellä yhtälailla piikkisuoran kevyen liikenteen väylän. Järkeilin, että jos reitti kulki junan vierellä, se olisi varmasti melko tasainen. Näin onneksi olikin, mutta paarmat olivat kyllä hikisen kroppani lumoissa aivan koko kahdeksan kilometrin ajan. Lenkillä olisi ollut tarkoitus juosta muutaman kilometrin pätkä hiukan kovempaa vauhtia, mikä ei ihan lähtenyt, mutta oli toisaalta tullut herättyä jo viiden maissa valmistautumaan aamuiselle lenkille, joten en ollut odottanutkaan ihan täysiä pattereita. Oli sanoinkuvaamattoman ihanaa päästä pulahtamaan järveen suoraan lenkiltä. 

Neljännen viikon pitkikselle ei ollut tavoitevauhteja, tehtävänä oli ainoastaan juosta 10 kilometriä kevyellä tuntumalla. Olikin hirveän mukavaa vetäistä pidempi matka ilman kellon kyttäystä ja lopputuloksena oli juuri mukavan rento olo pidemmästä matkasta huolimatta.

Koivuniemen kesäisännän kissa

Muut liikunnat

Kolmannen viikon kuntosalitreeni jäi väliin, koska junailin samana päivänä Tampere-Helsinki -väliä, mutta puolituntiset juoksijajoogat sain tehtyä molempien viikkojen sunnuntaina. Kuoromökkeilyviikonloppuna pääsin myös ihan todella nauttimaan järvessä uiskentelusta. Mökki sijaitsee hyvin pienen lammen rannalla, joten vesi oli hyvin miellyttävän lämpöistä uimiseen, mutta kuitenkin virkistävää. 

Seuraavan viikon tiistaina oli intervallijuoksun päälle kaksituntinen maastoratsastus ja sehän oli taas hirmuisen hauskaa erään suosikkitammani Ysjan seurassa. Seuraavana päivänä oli hieman raskasta tehdä kuntosalitreeniä ratsastaneilla jaloilla, mutta selvisin siitä. 



Ysja-kaveri!

Jalkojen kunto

Tästä ei tullut juuri muuta huomioitavaa kuin mökkiviikonlopun jäljiltä itikansyömät kintut sekä tietysti yllä mainitut ratsastustuntemukset päivän tai parin ajan.

Ekstraa lopuksi

Sitä vain tässä mietin, että miksei useammissa juoksushortseina markkinoiduissa shortseissa ole taskuja? Aivan hirvittävän monista muuten erinomaisista ja ihananvärisistä malleista puuttuu taskut, ja omasta mielestäni ne kyllä helpottavat juoksuelämää merkittävästi. Useimmille lenkeille en tarvitse mukaan juomapulloilla varustettua juoksuvyötäni, joten olisi mukavaa saada kulkemaan kotiavaimet, pari nenäliinaa ja kännykkä ilman ylimääräisiä välineitä. Nyt olen erityisesti tarvinnut kännykkää mukaan lenkkimusiikkien ja -podcastien soittamiseen, koska Garmin-kelloni musiikintalletusominaisuus on ollut melkein koko kesän rikki. Tänä kesänä iskin silmäni Stadiumin Soc-malliston täydellisen sinisiin juoksushortseihin, joissa oli ainoastaan pienenpieni avaintasku – sain järkeiltyä niiden ostamisen itselleni, kun nappasin kaveriksi toiset, kunnollisilla taskuilla varustetut shortsit... Tunteeko kukaan muu näin suurta tunteiden paloa juoksushortsien taskuja kohtaan?

Kommentit