eSimo-valmennus, viikot 7-9: Kevyempää askelta ja kesämökkeilyä

Treenipostaussarjan edelliset osat: viikot 1-3 ja viikot 4-6

Tällä treenijaksolla tuli eteen melko tyypillinen, mutta mitassaan haasteellinen ohjelmanumero: menoa koko viikonlopuksi. Tämän jakson viimeisenä viikonloppuna oli nimittäin ohjelmassa kuoron viikonlopunvietto osakunnan omistamalla kesämökillä Hausjärvellä. Hiukan mietitytti, miten keskellä viikonloppua tönöttävälle teholenkille mahtaisi käydä, mutta se mahtui yövalvomisten väliin lopulta oikein hyvin eikä lenkin mittainen yksinolo varmasti ollut pahitteeksi hyvin sosiaalisen viikonlopun keskellä.

Luottamus tätä harjoitusohjelmaa kohtaan on koko ajan vain kasvanut ja nytkin kävi ilmi, että ohjelma etenee juuri sopivalla tahdilla. Tiistain juoksu-kävelylenkkien juoksuosuus piteni nyt hieman ja se osui juuri sellaiseen kohtaan, että jaksan juosta pidemmän pätkän. Huomasin muillakin lenkeillä, että nyt alkaa kunto kasvaa.Treenit

Tiistain pidemmät juoksu-kävelylenkit

Kevyellä viikolla tiistailenkki kutistui 30-minuuttiseksi tutuiksi muodostuneilla minuutin juoksu-kävelyintervalleilla. Viikoilla 8 ja 9 tehot kuitenkin hiukan nousivat, kun intervalleiksi vaihtui 1 minuutti kävellen, 2 minuuttia juosten. Ensimmäisellä tällaisella kokeilulla syke pysyi riemastuttavan hyvin oikealla alueella pidennetylläkin juoksupätkällä, vaikka kevyellä viikolla hiukan epäilytti, onnistuisiko moinen hyppy. 9. viikolla en nähtävästi enää muistanut, kuinka paljon ylämäkeä äskettäin löytämälläni Huopalahden aseman kiertävällä reitillä oli, joten syke pomppi ärsyttävästi ja jouduin kävelemään juoksuun tarkoitetuilla pätkillä.

Alppiruusupuisto

Torstain lyhyemmät kevyet lenkit + vedot 

7. viikolla juoksin torstailenkin keskiviikkona, koska halusin päästä juoksemaan Global Running Dayllä. 8. viikolla sain porskuttaa 25 minuutin kevyellä osuudella 4-5 minuutin pituisia juoksupätkiä yhteen menoon! 9. viikolla jonkinlainen väsymys ulottui sitten tiistailenkkiä pidemmälle ja sain vähän tarkemmin katsoa, että syke pysyi alle 175:n. Vetoja oli edelleen 25-minuuttisen kevyen lenkin lopuksi kolme 20 sekunnin pätkää minuutin kävelypalautuksilla.


Lauantain teholenkit

Kevyen viikon lauantailenkki vei jälleen mäkivedoille ja osasin tällä kertaa mitoittaa paremmin jaksamiseni jopa kahdeksalle vedolle, vaikka syke mäen päällä oli taas vähän enemmän kuin ohjelmassa suositeltu 185-190. 8. viikon 20-minuuttinen pätkä 175-180 sykkeillä tuntui kaikkiaan hieman aiempaa kevyemmältä, vaikka juoksu-kävelyä sai edelleen tikittää koko ajan ja oli todella lämmin päivä. Viimeisen viikon lauantailenkki tapahtuikin Hausjärven mökkimaisemissa keskellä kuorolaisten viikonlopunviettoa ja lyhyiksi jääneiden yöunien lisäksi haasteena oli koko päiväksi luvattu vesisade. Yleensä en lähde lenkille suoraan sängystä, mutta nyt tulikin noustua ylös vasta kello yhdentoista maissa. Kaikista näistä olosuhteista huolimatta mökkilenkki sujui kummallisen virkeästi ja kevyin jaloin! Ehdin juosta 45 minuuttia eri tehoilla, huuhtoa hiet mukavasti järvessä ja päästä sisätiloihin ennen kuin pieni vesisade vaihtui saavista kaatamalla -meiningiksi.

Koivuniemen osakuntamökin seesteistä laiturinäkymää.

Sunnuntain 90 min kävelyt 

Kevyellä viikolla sunnuntain kävelylenkki oli vapaaehtoinen, mutta satuin olemaan sunnuntaiaamun töissä, joten kävelin töistä Ilmalan asemalle juuri puolentoista tunnin verran ja menin lopun kotimatkasta junalla. Myöhempien viikkojen kävelyt suuntasivat uudestaan Maunulan luontopolulle sekä muualle Laakson suuntaan. Vakiopodcastina näillä lenkeillä on toiminut edelleen Runners Without Limits ja jos jakso on ollut vain tunnin mittainen, olen kuunnellut perään lyhyemmän jakson Runner's Worldin podcastia.

Heppoja työmatkakävelyllä!

Viikkojen kilometrit

Viikolla 7 15,5 km, viikolla 8 18,8 km, viikolla 9 18,9 km. Sisältää sunnuntaikävelyt.

Kuntosaliharjoittelu

Kämmenten iho alkoi reagoida siihen, että teen nykyisessä kuntosaliohjelmassani paljon liikkeitä tangolla, käsipainoilla ja kahvoilla, joten hankin kuntosalihanskat. Ne toimivat erittäin hyvin kaikessa muussa paitsi puolapuista roikunnassa, johon olisin erityisesti kaivannut käsille suojaa. Hansikkaat kuitenkin lipsuvat roikko-otteessa aivan toivottomasti. No, ainakin niillä on mukavampi nostella käsipainoja ja pitää tangosta kiinni maastavedoissa. Mave-tangon puristusvoima onkin muodostunut todelliseksi haasteeksi, kun liikkeet alkavat muuten jo sujua. Viimeisellä viikolla sain lisätä ylätaljan painoja 30 kilosta 35:n ja yläkropan voiman lisääntyminen onkin erityisen tervetullutta tässä kehossa, joka on juoksuharrastuksen alettua ollut aina vähän epätasapainossa lihasvoiman suhteen.Kehonhuolto

Pohjetta ja säärtä vahvistavia liikkeitä on kuulemma hyvä vaihtaa noin kuuden viikon välein, joten otin nyt käyttöön tämän Helsingin Sanomien jutun vinkit. Kävin hieronnassa heti kevyen viikon alkuun ja sain taas yllättyä siitä, kuinka jumissa säärten sisäsyrjät olivat ilman, että oli kuitenkaan tuntunut juostessa mitenkään pahalta. Kevyen viikon perjantaina tein tutun UniSport-ryhmäliikuntakombon keskivartalotreenillä ja kehonhuollolla. Seuraavina viikkoina kehonhuoltoa piti vähän sovittaa muiden menojen sekaan, joten 8. viikolla tein kotona erittäin hyvän puolituntisen hatha-joogan UniSportin treenivideovalikoimasta ja 9. viikolla kävin paikan päällä Iyengar-joogatunnilla. 

Tenttiä pukkaa kesälläkin, mutta onneksi Allu-koira auttaa keskittymään.


Jalkojen kunto: 

Tavallista pohje- ja säärijumia on ollut jälleen ilmassa ja melko äkäinen turvotus vasemman säären keskellä teki taas hetkellisen paluun, mutta rauhoittui onneksi. Missään vaiheessa ei ole tehnyt niin kipeää, että olisi tuntunut kävellessä tai juostessakaan kehon lämmettyä.

UniCafen Pride-leivos

Ekstraa lopuksi: 

Jatkakaamme tällä ekstraosuudella viime viikolla esiin noussutta teemaa, runDisneyn Princess Half Marathon -juoksuviikonloppua. Edellisen treenipostauksen jälkeen runDisney on nimittäin julkistanut ensi viikon tapahtuman teemat ja myös sen, että niin puolimaraton kuin kympin ja puolimaratonin yhdistävä Fairy Tale Challengekin viettävät vuosipäiviä ensi vuonna. Joten miten kävi ajatukselle siitä, että en lähtisi tälle virtuaalijuoksulle enää kolmatta kertaa? No, se horjuu pahasti. Ilmoittautuminen ei ole kuitenkaan vielä auennut.

Kommentit